Friss topikok

ami vallásos és profán egyszerre. Felemelő, de egyes elemeiben nagyon is földhözragadt. A vallásos tölteten túl, szokások, kultúrák találkozóhelye is.
A szeptember 8-hoz legközelebb eső hétvége a búcsú szokásos ideje, vagyis idén, szeptember negyedike és ötödike volt. A csatkai búcsút látni kell, mert hitbéli elkötelezettségtől függetlenül élményt ad az odalátogatóknak. Már csak azért is, mert a falu csodálatos környezetben fekszik. Az időjárás most nem a búcsújárók oldalán állt.
Egy kis történelem
Búcsújáró hellyé a Szentkút tette a települést. Vizének csodálatos gyógyító erőt tulajdonítanak. Az 1850-es években figyelt fel a kút gyógyító hatásáról szóló hírekre az akkori súri plébános. Így emlékeznek róla a feljegyzések "a fiatal pagonyban fekvő, négy hatalmas ősrégi bükkfától körülvett kút bámulatosan gyorsan gyógyítja" az egyes betegségeket. A régi iratok úgy mondják, a Mária forrás vize 1883-ban tett először csodát, adta vissza egy vak fiúnak a látását.
A dombtetőn álló kápolnát, egy Csöbönyei József nevű zarándok, gyűjtésből építtette 1862-ben. A benne lévő Szűz Mária szobornak igazi textil ruhája van, többféle. Az ünnepi alkalmaknak megfelelően öltöztetik fel.
2004 óta két kápolna áll az erdő csendjében. A régi mellé, ekkor építették meg a magyarországi cigányság zarándok kápolnáját, mivel a romák is nagy számban zarándokolnak el minden évben a Mária napi búcsúra Csatkára. Itt helyezték el azt a keresztet, amit akkor áldott meg II. János Pál pápa, amikor 2003-ban fogadta az Országos Cigány Önkormányzat által vezetett 180 fős delegációt. Az összefogással épült kis kápolna, 2007. szeptember 8-tól II. János Pál nevét viseli.
Vallásos és profán
Ezen a két napon, a Bakonyalja minden útja Csatkára vezet. A környező településeken kocsisorok robognak át, akkora a jövés-menés, mint csúcsforgalom idején, a Nagykörúton.
A domboldal úgy fest, mint egy bevásárlóközpont parkolója a karácsonyi vásár kellős közepén. Mercedesek, Audik, VW-k, Ladák, az egyik évben egy óriási, amerikai rendszámú hófehér Cadillac is állt a sorban. A buszok nemcsak az országhatárokon belülről, hanem kívülről is jönnek, romákat és nem romákat hoznak a csatkai búcsúra. Előfordult már, hogy egy időre elapadt a híres forrás vize, olyan sokan merítettek belőle kannákba, üvegekbe, műanyagflakonokba.
A kegytárgyárusoknál méter magas, karvastagságnyi gyertyák tízezrekért, árammal működő, a diszkók fényeffektjeihez hasonlóan csillogó, Jézust ábrázoló képek, szobrok. Vallásos irodalom. Az árusok közül sokan a hetvenes évektől járnak a csatkai búcsúba. Már hetekkel előbb lefoglalják, s napokkal előbb őrzik a kápolnához legközelebb eső helyeket.
Van itt minden más is: szőnyeg, függöny, lábas, fazék, gyerekjáték, sokféle édesség.
A sátraknál szól a zene, gyros, sült kolbász és pecsenyeillat, bográcsban rotyogó gulyás. Éhen nem marad senki, az árakat nem illik firtatni. A búcsúra érkező romák elegánsak, a fiatal lányok közül sokan estélyiben (régebben, vagy talán még ma is, itt találnak párra), a kisfiúkon is mellényes öltöny. És arany minden mennyiségben. Karkötők, láncok, fülbevalók – soha nem látott nagyságban és szélességben.
Az ünnep elmúltával, hétfőn megtörténik a nagytakarítás. Tonna számra hordják el a kukákba, vagy csak úgy szétdobált szemetet. Ezt követően ismét csend borul a helyre, a hatalmas fák felett csak a szél zúgása, lenn pedig a Szentkút csobogása hallatszik majd.

Csatka névjegye: Komárom-Esztergom megye délnyugati részén, gyönyörű környezetben fekszik. 1326-ban szól először írásos emlék a létezéséről. Lakóinak száma a KSH 2010. január elsejei adata szerint 255.








Címkék: bakonyalja csatka

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr432278816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Török Zsófi 2010.09.07. 21:53:08

Csatka minden évben megjelenik a médiában. Egyszer jó lenne "élőben" látni. Saját fotók?

Milfajt Ferkó 2010.09.07. 22:33:30

Igen, pontosabban ezeket a gyermekem készítette, de tavaly én is fotóztam egy csomót.

Az idén nem voltunk, mert szombaton egész nap zuhogott az eső. Vasárnap már nem, de akkor, ahogy már tapasztaltuk, rengetegen vannak, mozdulni alig lehet.

magyar-magyar szótár 2010.09.10. 01:13:25

Én mindig sznobisztikusan buhogok ezekre a búcsúkra, pedig nem kéne.
süti beállítások módosítása