Friss topikok

A címbe foglalt kérdésre népünk nagy tanítója Tóta W Árpád adja meg a választ.

>>Budapesten élni alapvetően jó. Ezzel ma egyik párt sem kampányol, pedig pont ez az oka annak, hogy Demszkyt nem zavarta el a város húsz évig. Van egy csomó probléma, zaj és büdös és dugó, de összességében sokkal kellemesebb hely, mint a legtöbb falu. Ezt nem kell bizonyítani: az ingatlanárak precízen megmutatják. Többek között azért ilyen jó hely egy város, mert itt még az is megtörténhet, hogy jelöltet állít a Kétfarkú Kutya Párt.<<

 

Messer , köszönjük a tanítást.

 

PS.: Ez a rövidválasz egy budai úrinő kérdésére, holnap lesz egy hosszabb is A Város mexikanizálódásáról. 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr132243427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frick László Emlékzenekar 2010.08.24. 12:27:53

Különösen az ingatlanárak iggge', A Város -ban, az 1,2 millió-2millió -s ársávban, bizonyos tömbökben.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.24. 16:47:47

igen, vannak szörnyű részek, de JÓ és JÓ itt élni
a kérdésem az volt, hogy MÁS nagyvárosok mit tesznek a homeless kérdés megoldására, hogy ott nincsenek

tudom, hogy a szemedben a vidék az a BEZZEG és a jobb lakóhely, de teljesen logikus, hogy a hajléktalanok a nagyváros keresik - ételosztás, kéregetés, "lapárusítás" kukázás - ezek nagyvárosi tevékenységek

Görény Jenő 2010.08.24. 18:38:55

Visszakanyarodnék egy kicsit ide:

tartalmaskor.blog.hu/2010/08/22/meg_egy_kor_a_hajlektalansagrol#comments

Tiltakoztam ugyan, hogy magyar-magyar szótár nem a hajléktalanságról, hanem az alkoholizmusról ír, de el kell ismernem, hogy a két halmaz elég komolyan átfedi egymást.
Ha elfogadom, hogy a rendes embereket alapvetően a hajléktalanság nem zavarja, csak az igénytelenség, akkor bizony arra kell kérnem mindenkit, hogy olvassa át, és gondolja át azt az írást.

Hajléktalanná válni vidéken ugyanakkora eséllyel lehet, mint a fővárosban.
DE!
Aki nagyon kicsi faluban válik igénytelen végfázisos alkoholistává, az vagy ott pusztul el a saját lakásában vagy menekül a városba. Ha ott pusztul el, akkor azt a környezete gyakran őszinte megnyugvással fogadja.

Aki ugyanezt egy nagyobb faluban, vagy kisvárosban adja elő, az vagy fennakad a szociális háló valamelyik lukán, vagy menekül a nagyobb városba. Lehet szidni a szociális hálót, de vidéki kisvárosokban is akadnak szociális otthonok, amiket direkt nem hívnak nyugdíjasháznak, vagy öregek otthonának, mert a megnyitás napján számítani lehet rá, hogy lesznek a lakók közt fiatalabbak is, akik vagy alkoholisták, vagy pszichésen sérült emberek.

Ha valaki egy nagyvárosban válik igénytelen alkoholista hajléktalanná, akkor rá kell ébrednie, hogy Magyarországon csak egy nagyváros van. Életemnek egy nagyon szép és szerelmes szakaszában jártam Pécsett. Egy alkalommal sikerült eltévednem. Ott bolyongtam a bazilika körül, és a lakatok kerítését kerestem. egy hajléktalan segített nekem némi apró ellenében. Randi után belebotlottunk ugyanebbe az emberbe. Barátnőm elmondta, hogy ismeri. Minden pécsi ismeri a szerencsétlent. És ugye ha egy pécs méretű városban mindenki ismeri (legalább arcról) az utcán élő embert, akkor nagyon nehéz eladni a sorsüldözött történeteket.

Letható tehát, hogy Magyarországon van egy erős vándorlás Budapest felé.

Ehhez még vegyük hozzá azt is, hogy sok olyan balfácán akad, mint például én, aki rendes emberként érkezik Budapestre, teli reményekkel, és itt a fővárosban rontja el az életét. Ez előfordulhat akár úgy is, hogy valaki már 5-10 éve itt él a fővárosban, már rég nem hisz abban, hogy itt jobban fog élni, mint Alsótiszaakárhol, vagy Dunaszentistentalpalattyán, de már esélytelen hogy visszamenjen, hiszen minden hidat felégetett maga mögött amikor a vidéki punnyadást a nyüzsgő fővárosra cserélte.

Lehetne még ragozni, fokozni, példákat és ellenpéldákat előcibálni, és most is mint mindig: előfordulhat, hogy tévedek, és nincs is igazam, de alapjában véve azt látom, hogy a problémás emberek a főváros felé áramlanak, és ott koncentrálódnak.

Török Zsófi 2010.08.24. 20:19:42

Tartok tőle, hogy nem csak Budapest mexikanizálódik,a vidék sem fog kimaradni.:(

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.24. 20:36:11

@Török Zsófi: Ha jól tudom, akkor most lesz valamikor népszámlálás, érdekes lenne a friss adatok fényében elgondolkozni ezen (is)

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.24. 20:51:29

A post szövegébe linkeltekre millió példát és ellenpéldát lehetne keresni (sokkal kellemesebb kép, és falu kép) Az mindenesetre elgondolkoztató, hogy azok a fiatalok, akik nem hagyják el az országot, azok előszeretettel költöznek Budapestre.
Valami mégiscsak lehet ebben a városban, amitől szép és jó, és szeretnek itt élni az emberek.

magyar-magyar szótár 2010.08.25. 08:26:18

@Budai Hella: A választ már megadtam, csak még nincs publikusra állítva, de te olvashatod. A lényeg, hogy Bezzegóniós városokban nem szájjal meg mím-ben teszik a libérjálizzmusst, hanem van, és az ombuccokra oda se fittyentve egyszerűen be se engedik vagy kipakolják a hajléktalanokat. Legalábbis azt a részüket, akik normaalattiak. Valamint a bezzegónijós és Bezegisztáni területeken van hová szarnia normálisan a hajléktalannak. A járműre nem engedik föl, ésígytovább. Nálunk a BKV a társadalmibűnbakképzés egyik területe volt, miközben politikai jógyerekek kifizetőhelye. (Ahogy a FŐKEFE meg Bánthatatlan "A Város Vőlegénye" Gabikáé)

Kérdés, hogy mégliberálisabb lett-e a város, valamint a mexikanizálódás az a JÓÓÓÓ-e ami neked és Tóta mesternek is JÓÓÓ.

Tényleg, mi lene, ha pl a cigányság nem lene ennyire röghözkötve (még a szomszéd faluba se akar elköltözni vagy, ha, akkor visszaköltözik) TZényleg, ebből egy mozgalom képződne és mindenki a rosszból el, fölhúzna JÓÓÓÓ ba?

Cat Walk 2010.08.25. 18:02:45

@magyar-magyar szótár: a jóóóóba már felhúzott egy csomó lepukkadt alak, ők alkotják a hajléktalanok legnagyobb részét
az őspestieknek valami lakása, félszobája van valahol

Török Zsófi 2010.08.25. 21:51:20

Én lokálpatrióta vagyok, szeretem Budapestet, bánt, hogy rosszabb állapotban van, mint volt akár 10 éve. Mostanában gyakran van dolgom a Keletinél, metróépítés címszó alatt olyan, mintha ott játszották volna le a harmadik világháborút, ordítozó utcai árusok, koldusok, mocsok, emmberi és állati ürülék 5 méterenként. Úgy teszünk mi "átutazók", mintha nem látnánk, csak rohanunk tovább.:(

Milfajt Ferkó 2010.08.25. 22:42:33

@Török Zsófi: én nagyon szerettem Budapestet, amikor ott dolgoztam és lényegében éltem is. Imádtam sétálni a körúton, a Váci utcában, az Oktogontól a Blaháig, a Keletitől a Ferenciek teréig. A Jégbüfé az egyik kedvencem volt. Óbudáról már ne is beszéljünk:)

Jó 10 éve jártam utoljára Pesten. Nem volt kellemes élmény. Milyen lehet, ha, amint írod még rosszabb állapotban van?

Cat Walk 2010.08.25. 23:29:13

@Milfajt Ferkó: milyen? szép
egy ekkora városban van lepukkadt rész és klassz rész is
mindenki odavan, hogy Róma - az aztán
reálisan megnézve, RÓma sokkal lepukkadtabb, a metro rémes

valamiért MMSZ akkor boldog, ha lát egy szemétkupacot itt a neonfényesben, és lefényképezheti
az utóbbi 1-2 évben rengeteg mindent helyrehoztak, kitataroztak, persze, egy ekkora városban mindig találni rémes részt - kinek mire van szeme - a szépet, a rendbehozottat akarja észrevenni, vagy a negatívumot?

magyar-magyar szótár 2010.08.26. 02:13:12

@Holly Wood: Ez tipikus pesties öncsalás, hogy "egy ekkora városban találni " satöbbi. Rendbehoztak részeket, pompásak a fölső-ferencvárosi tömbrehab részek pl, ezekben rózsadombi szintű félautomata luxuslakások rejteznek... Vakahogy Demszky Menyasszonya nem tudott megváltozni húsz év alatt, még az 50-es- 80-as években kialakult Púderos Lizi-ségét megtartotta, szépen ki van kenve a szája vastagon, a púderréteg szinte töretlen, a ballonkabátja menő, a fehér zokája, amíg a cipőből kilátszik, fehér -de ha levetné: megáll, mint egy csizma, a cipőalatti része fekete retkes. El lehet cizellálni Lizikén, hogy fasza a ritikülje, cseszkó a blóza, osztrák a rúzsa, gusti a smúza, hátmég a Krásznaja Moszkva felő, ami leng mögött, DE ám Rexona sprajjal túrbózva. Van kvarcórája Lizzinek -de elfogyott a papírzsepije. A lakásahtója ablakán kovácsoltvas a rács, a Praktikerben vette -de a konyhakredencből bélylízt szopikál és pl kedvenc műsora az EZO.TV.

magyar-magyar szótár 2010.08.26. 02:16:37

@Görény Jenő: Lehetne-e arról szó, hogy ezt a kommentedet összekupálva az előzményekkel megírod cikk -szerűen? Szivesen föltennénk blogbejegyzésbe, mint vendégszerző munkáját.

Mert pl ez a reményekkel ... és.. elkapja A Város gépszíja.. ez egy igen fontos motívum.

magyar-magyar szótár 2010.08.26. 02:26:49

@Milfajt Ferkó: Pont erről van szó, hogy aki nap mint nap benne él, akár egy lakásban is, nem látja lepukkanni. Ott van néhány, jónéhány utca, az Országháztól sugárirányban pl a Szent István krt felé, az autók jobbak, mint 10 éve és az egész lepukkantabb, a Báthyory utcában járva kosz, retek, "hajléktalan+" alkoholista nő ül a járdán.. 10 éve mlég ez nem volt így. ersze mondjuk egy jógyerek ráfogja a Húgyszagú Kossuth térre, de az a gyanúm, hogy 2006 előtt se volt rózsaillatúbb a helyzet.

A legröhejesebbnek a Nagy Sárga Villamos proccát érzem, egy legalább 30 kánikulás nappal fővő városban Bezzegópereniális, 22-25 fokos nyarú nagyvárosokra tervezetett szellőztethetetlen csak-klímás valami, ami miatt olyan keskeny sávokat kellett kialakítani, amiben egy tűzoltóautó( 240 cm széles) nem fél el rendesen, főleg a tökrei vannak veszélyben és most következik egy pompás hasonlat, egy járdán élegant lépdelő úrhölgynek pukija sincsen, miért ÉLETBEVÁGÓAN fontos a teherautón a tükörpár. (nem véletlen, hogy a kamionosok az élethalálharcban egymás tökrére mennek rá, a pótkocsi sarkával igyekeznek letörni az ellenség tükrét. ) Ez a baj, hogy Budapesten köb-aköbözötten zűrosebb a tükörvilág, a párhuzamosvilágok egymásba/ból/ban/hoz/tól szét és össze-visszametszése, mint egy valóban jó városban, ahol, szemben Budapesttel, nem tipikus női odanemnézéssel lehet azt gondolni, hogy tényleg jó ott élni. Hogy jógyerekek számára kikezdhetetlen példát hozzak: Kertész Imre jóvárosa berlin (szemben Budapesttel) Márpedig Kelet-Berlinben voltak lepukkadt részek, a csatornák menti iparterület pl a Sonnen allee melléke, stb.
süti beállítások módosítása