Friss topikok

A példakép olyan személy, akire hasonlítani szeretnénk, akinek tettei követésre sarkallnak minket. Érdekes, hogy angolul többek között a ’mirror’ szóval jelölik, amely magyarul tükröt jelent. Aki a példakép-tükörbe tekint, láthatja, milyen utat kellene bejárnia, hogy a hőse által képviselt ideálnak megfeleljen, s néha azzal is szembesül, talán sosem lenne képes a nagy előd mintájára cselekedni.
Az én egyik példaképem már régen halott, 1942-ben halt meg, Treblinkában. Halálba kísérte azokat a gyermekeket, a tanítványait, akiknek megígérte, amíg csak teheti, vigyáz rájuk. Ekkor nem volt már fiatalember, de bátorsága töretlen maradt. Haláltáborba hurcolása előtt a gettóban nem volt hajlandó sárga csillagot hordani az ellene irányuló erőszak ellenére sem. Nem kellett volna meghalnia a gyerekekkel, barátai már előkészítették menekülését, ő mégis velük maradt. Ha soha semmi mást nem tett volna, ez elég lenne, hogy felnézzek rá, de egész életével, a tragikus végkifejlet előtti pedagógiai munkásságával rászolgált arra, hogy követendő példa legyen.
Asszimiláns zsidó családban született, nevet is cserélt, így lett Henryk Goldszmitből Janus (másként Janusz) Korczak, amellyel a lengyel nemzethez való tartozását fejezte ki. Orvos volt, elsősorban a gyermekek jóléte érdekelte. Közreműködésével két árvaház is létrejött, egy lengyel katolikus és egy zsidó. Ám nem a korabeli gyermeknevelési szisztéma talaján állt, amely akkoriban a poroszos stílust tartotta helyesnek. Legfontosabb gondolata, ma már – legalábbis a szavak szintjén- elfogadott: a gyermeket tisztelni kell. Ezt több művében is kifejtette, hiszen nemcsak orvos és pedagógus volt, hanem író is (szépirodalom, dráma, szakcikkek fűződnek a nevéhez).
Felnőtt és gyermek kapcsolatát kölcsönösnek tételezte fel. Úgy gondolta, van mit tanulniuk egymástól. A felnőtt dolga, hogy a lehető legjobb tudása szerint segítse a gyermek fejlődését, személyiségének kibontakozását. Legfontosabbnak az önnevelést tekintette, a nevelő épp úgy nem kész, lezárt „egység”, ahogyan a tanuló sem. Tapasztalataikat folyamatosan be kell építeni személyiségükbe az egymással töltött idő során.
A XX. század elején (1906 és 10 között) Varsó egyik munkáskerületében egy kórházban dolgozott (ekkor még ez a terület az Orosz Birodalom része volt), beteg, haldokló gyermekekkel szembesülve fogalmazta meg három legfontosabb gondolatát a gyermeki létről: „1. a gyerek joga a halálhoz; 2. a gyerek joga a mai naphoz; 3. a gyerek joga arra, hogy olyan legyen, amilyen... " (Janusz Korczak: Hogyan szeressük a gyermeket, Tankönyvkiadó Budapest, 1982.) A gyermek tehát EMBER, éppúgy, mint mi felnőttek. Nem hazudhatunk neki, az ő szintjén, de joga van ahhoz, hogy tudjon a saját állapotáról, körülményeiről, „most”, a jelenben kell a számára elfogadható, boldog életet élnie, és tiszteletben kell tartanunk személyiségét.
Az árvaházak működtetése során elveit a gyakorlatba tudta ültetni. Fontosnak tartotta a gyermekek demokráciára nevelését, a tulajdon, a munka és a tanulás tiszteletét. Gyermekönkormányzatot hozott létre, amely nem afféle látszatszervezet volt, mint a manapság működő iskolai diákönkormányzatok. Drámapedagógiai eszközökkel, a gyermekek bevonásával saját újságjuk elkészítésében, s nem utolsó sorban saját életének példájával nevelte a lehető legjobb felnőtté tanítványait.
Nem ő az egyetlen, akinek tevékenysége számomra mintaadó, de talán ő a legfontosabb. Kár, hogy Magyarországon csak szűk körben ismert, mekkora hatással volt kora pedagógiájára, és a mai modern gyermeknevelés elveire.
 

Címkék: pedagógusok fóruma

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr112210543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.10. 07:43:31

Valóban példaadó ember volt. Én ilyet még választani sem mernék magamnak, mert túl nagy a kontraszt.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.10. 07:46:28

Még egy dolog jutott eszembe a cikk kapcsán - írunk ide rendületlenül - és ha kicsit kintebb lépünk, pl. nézzétek a kiscímlapot - szemétdomb a fele? és ennek vagyunk a részei :((

Kabalco 2010.08.10. 08:06:15

Valóban nagyszerű ember volt. Köszönöm, hogy olvashattam róla!

@Budai Hella: Ne csüggedj! Egy drágakő vagytok azon a szemétdombon.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.10. 08:12:11

@Kabalco: köszönjük:)) ma már megérte felkelni:)
csak tudod, az ember gyarló, legutóbb már majdnem kísértést éreztem OLYAN címet adni, vagy beleírni pár címlapképes sort a cikkbe, de aztán erős voltam:)
de tartok tőle, hosszú távon elrontja az embert a környezet

Török Zsófi 2010.08.10. 11:14:51

@Budai Hella: Ezt vegyem szerény személyemet érintő kritikának?:))

Török Zsófi 2010.08.10. 11:20:12

@Kabalco: Már régóta akartam írni róla, de nehéz egyetlen bejegyzésbe sűríteni egy könyvespolcnyi anyagot. Andrzej Wajdát is megihlette, sajnos sehonnan sem tudtam megszerezni a filmet magyarul vagy legalább angol fordítással. (A Youtube-on fent van az egész lengyelül francia feliratokkal.)

Török Zsófi 2010.08.10. 11:20:51

@Budai Hella: Az első kommentre gondoltam! :)))

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.10. 11:23:30

@Török Zsófi: nem, miért lenne kritika
nem vagyunk egyformák, tudod, hogy én sokkal komolytalanabb és felületesebb vagyok nálad (a bölcsészes műveltségre most nem is térnék ki, az nálad munkaköri kötelesség)

Török Zsófi 2010.08.10. 22:01:43

@efes: Köszönöm. Tudtam, hogy magyar mozikban is ment, persze jó régen. Akkor nem láttam, most meg fújhatom.

magyar-magyar szótár 2010.08.11. 11:43:58

@Budai Hella: Máskép is lehet tekinteni: Úgy, hogy: éppen ezért.
Pl éppen ezért van itt szükség Zsófi munkájára.
Remélem, hogy szeptembertől is elsz rán ideje.

Én a címlaptündérekben is látom azt a törekvést, hogy a kötelező cuccok mellett mindig igyekeznek valami értelmeset is föltenni. (Ráadásul a .. fogalmazzak finoman.. töltelékblogok egy része "céges" ) Ahogy Volkov rajztanár mondta: "Dolgozni kell... és akkor minden jó lesz." (->Kiforrja magát)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.11. 12:29:34

@Török Zsófi: Még a Duna Tv (Filmmúzeum?) esetleg leadhatja...

Ezerszo 2010.08.15. 21:43:37

Korczakról, Hanna Krall: Egy lépéssel az Úristen előtt c. riportregényében is szó van. Krall, sok évtizedes hallgatás után szóra bírta Marek Edelman, elismert szívsebész professzort, aki a varsói gettó felkelés egyik vezetője volt.
Krall azt kérdezi Edelman-tól, vajon mi vezette azokat az embereket, akik miként Korczak, vagy éppen maga Edelman is, elmehettek, vagy elszökhettek volna a gettóból, de mégis ott maradtak, s vállalták a halált, az ellenállást. Krall ezzel a következtetéssel zárja le a beszélgetést, idézem:
"Talán, mert ez a választás élet és halál közt volt az utolsó esély arra, hogy megőrizhessétek emberi méltóságotokat..."

Egyébként Edelman professzor tavaly októberben hunyt el.
A könyv pedig döbbenetes.
süti beállítások módosítása