Friss topikok

A sokkoló híreket már mindenki hallotta/olvasta valahol. (gondolom én)

Átszakadt a tímföldgyár 9. és 10. tározója... Devecser... Kolontár... Somlóvásárhely... erősen lúgos... (PH13)... nehézfémeket tartalmaz... mérgező vörösiszap... egy férfi autójával feltehetőleg menteni indult... elsodorta az ár... egy öreg nénire ráomlott a háza... egy egészen kicsi gyerek is meghalt... vannak eltüntek is... meg sérültek is... mentők a helyszínen elláttak néhány tucatot... sokan kórházba kerültek... a súlyosabb eseteket helikopterrel Győrbe, illetve a fővárosba szállították... a helyszínen rendőrök... katasztrófaelhárítók... politikusok... újságírók... hihetetlenül sok az elhullott háziállat... döghúst enni nem ajánlatos...

 

Sok kérdés felmerül a hírrel kapcsolatban.

Vannak akik azt kérdezik:

-Ki a felelős?

-Istenem! Miért?

-Egy gyerek... Miért?

-Mekkora az anyagi kár?

-Mekkora a természet pusztulása?

-A többi tározó nem fog átszakadni?

-Menyi időt és pénzt kell kártalanításra, helyreállításra fordítani?

-Aki eltünt, az él még?

-Tényleg elér a Mosoni-Dunáig?

-Fizetik a túlórát?

-Tényleg vannak, akik megennék a friss dögöt?

 

Aztán megfogalmazódott bennem egy szánalmas gondolat, és a hozzá kapcsolódó két jelentéktelen kérdés: Az ipari katasztrófák valahogy mélyebben érintenek engem, mint a természeti katasztrófák. Volt idén hazánkban árvíz, belvíz, jégeső, szélvihar, földrengés... Még ismerősöket is érintett némelyik... mégsem rázott meg igazán egyik sem. 

Vajon én érzek csak így, vagy mások is súlyosabbnak érzik az ipari katasztrófákat a természeti katasztrófáknál? És főleg miért érzek így? Mondhatnám, hogy az áldozatok miatt, de ez nem lenne igaz. Amikor még csak az első hírt hallottam, hogy ömlik a trutyi Ajkánál... és még nem tudtam, hogy halottak is vannak, már akkor is szíven ütött...

 

 

 

Címkék: katasztrófa halál

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr962345614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.10.05. 12:17:58

Máshol olvastam, hogy a veszélyre már régen felhívták az illetékesek figyelmét(sajnos forrás nincs,de ha ez igaz,remélem hamarosan lesz).
Mivel példa nélküli ez a katasztrófa, sajnos a most érzékelhető konkrét tragédiákon túl kiszámíthatatlan a rövid,de még inkább a hosszútávú hatása az emberekre,és a környezetre.
A térképre nézve a Duna elég messze van, de a közeli folyóvizek ... Szóval remélem,a veszélyes anyag az esők hatására fel tud hígulni annyira,hogy kezelhetővé teszi az egészet.REMÉLEM

Török Zsófi 2010.10.05. 18:21:32

Egy vulkánkitörés nem előzhető meg, egy ilyen viszont igen, ha nem az a fő szempont, hogy öt forinttal több haszonhoz jussanak a befektetők.

Milfajt Ferkó 2010.10.06. 19:57:59

Szerintem, jogosan érzed Dupla, amit érzel. A természeti katasztrófákkal nem nagyon lehet mit kezdeni, de ezt meg lehetett volna előzni.

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.10.07. 16:33:05

A természeti katasztrófák után valahogy mindig újjáéled a természet, de egy ilyen mérgezés után szinte nem lehet felállni. Azon a helyen nem lehet tovább élni, a méreg szedni fogja az áldozatait időtlen időkig. :(

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.10.07. 17:20:06

@chilii: Ezzel azért nem értek egyet maradéktalanul.

Volt régebben egy csúf ciánszennyezés a Tiszán. román aranybánya volt a ludas a dologban. Akkor olyanokat lehetett hallani mérsékeltebb szakemberektől is, hogy 5-10 év minimum, de akadtak pesszimistább elemzők akik évtizedeket emlegettek. A katasztrófa után 2 évvel már lehetett szép halakat fogni, és a Tisza bámulatos sebességgel regenerálta magát.
Itt most jóval csúnyább a helyzet, de azért az ilyen "időtlen időkig" kifejezéseket túlzásnak tartom.
De modom, a katasztrófa mértékét nem akarom elbagatelizálni, mert ez nagyon durva...

Kicsit más: Anyósország egyik ősi bástyája Farkasgyepű. Ajkától 12-13 kilométer, Devecser központjától talán 20-25... autóúton... légvonalban kicsit közelebb.
Emiatt most nálunk ez komoly beszédtéma. Feneségem mesélt Iharkútról, ahol valamikor egy szerencsétlen ember belerúgott egy vörös göröngybe, és eldicsekedett vele, hogy mit talált. Hamar kiderült, hogy bauxit. Az meg alumén, amiről mindenki tudja, hogy abból épül a szocialista nagyipar. Iharkút lakóit átköltöztették a szomszédos Farkasgyepűre, a direkt nekik épített Iharkút utcába. Volt falu - nincs falu. Holdkráter...
A környékbeliek utálták rendesen a bauxitot. Ha dörgött, akkor a gyerekek megkérdezték: 'Opapa, eső lesz?' A válasz pedig gyakran ez volt: 'Nem kislányom, csak a bánya.' A teherautók rendületlenül vitték a kincset a timföldgyárba. Lefedetlenül. Akkoriban úgy szokták. Szállt a levegőben a finom vörös por. Vasoxid, vagyis rozsda, mondták az okosabbak. Nem érdekel mi az, ha rondítja a ház utcafronti részét! Egy házfal az legyen fehér, mint a patyolat abrosz! mondogatták a vaskalopos vén apókák, és a buta vénasszonyok.
Ma meg azt látom a hiradóban, hogy országunk legfőbb Viktorja ott járt az kilúgozott Kolontáron, körülnézett, és azt mondta: "Helyreállításnak nem látom értelmét." A helyiek egy része visszamenne, hiszen az élete volt abban a faluban, az élete munkája volt abban a házban... mások elmennének onnan, mert még takarítás után sem mernének hagymát vagy uborkát termelni a kertben...
Volt falu - nincs falu. Holdkráter. Ha én ott laknék, biztosan elmenekülnék. Állítólag már jönnek az építészek, akik nézegetik a környéket, hogy hol lehetne felhúzni egy lakóparkot a szerencsétlenül járt falu pótlására. Ebből is látszik, hogy változnak az idők. Iharkút nevét Iharkút utca őrzi, Kolontár nevét Majd a Kolontár-lakópark fogja őrizni.

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.10.08. 11:32:24

@Dupla: ezt én úgy értettem, hogy ezen a területen bármennyire is igyekeznek majd összegyűjteni a veszélyes anyagot, maradéktalanul nehezen fog sikerülni, és ha majd a szél viszi a port, akkor annak súlyos következményei lesznek az emberek egészségére nézve ami esetleg több generáción keresztül kísérteni fog.
süti beállítások módosítása