Friss topikok

-noteszlap-

Egyik kutya, másik eb

-mostanában gyakran hallom ezt a mondást még faluhelyen is. A mi falunkban, (ahol a mi utcánk van...) sok a kutya. Tartanak sokan üzletszerűen (főleg pincsi-szerűségeket, de falkaszám, ma már reggelente nem hízóvisítást, hanem szobakutya-vakogást hallani inkább.. egy-egy nagykutya-kennel buho-vuffogásaival vegyest..) kedvtelésből drága fajkutyákat. Persze az éjszakai és nappali betörések, surranások számába mitse játszik bele az, hogy portánként ma már legalább két kutyát kell számítanunk, még az értelmiségi negyed ángoltípusú lakásaihoz is...

A házőrzők tartási körülményeit most inkább nem részletezém. A sokezer kutyából talán ha néhány százat tartanak kedvtelésből, mert szeretik is azt a kutyát.

 

A kutya köznapibb, az eb választékosabb, finomkodóbb.

Az egyik kutya pumi-puliféle, keverék, a másik "fajkutya" pl dobberman. A pumi kiváló házőrző -ha van nagykutya párja, akit riaszthat. Vannak nappal nyugodt, de éjszaka éber, veszélyesen éber őrzők.

 

 

 

Nemrég elhunyt öreg juhász ismerősöm pl a pumikeverék - kuvasz (keverék) kutyapárost javallotta házőrzésre. A puli nappal is figyel, riasztja a nappal nyugodtabb kuvaszt. Éjjel pedig főleg jól működik együtt a többezer éve összeszokott párosítás--- Más kérdés, hogy felénk a betörők jó kutyaismerők is és üzleti kapcsolatokat ápolnak olyan (olaszországi vagy romániai) szűcsökkel, akik németjuhász vagy rotweiler bundából nercet, kuvasz-komondor bundából csergét, "birkabőr"-t tudnak hamisítani, pulikölykök bundácskáiból perzsagallért, ésígytovább..

 

Egyik kutya, másik eb! -legyintenek jópár éve az emberek. (A két rossz közül választani:) ..akkor már én inkább a pumi-puli keveréket választom, ha etetni kell. Akinek pedig telik rá, az etessen dobbermant vagy újfunlandit...

 

Címkék: noteszlap

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr672194797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.03. 07:21:54

gyerekkoromban nagyon szerettem volna egy kutyát, dehát városi lakásba, ugye

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.03. 09:31:22

"Eb ura fakó, József császár nem királyunk!"

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.03. 09:32:43

@efes: Kutya gazdija színtelen, az osztrák meg ne ugráljon itt Magyarországon. (csak a pénzét hagyja itt és húzzon haza)

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.03. 09:42:54

Az áthallós részével a dolognak nem foglalkozok, mert beletekerednék mint majom a hózentrógerbe. Amit írok az szigorúan a Canis Lupus Familiarisra vonatkozik.

Akinek van már némi kutyás tapasztalata, és némi élettapasztalata, az válasszon nyugodtan keveréket, ennek hiányában javaslom a fajtaismertetők alapos és kritikus áttanulmányozását, ismerősök faggatását, és végül az igényeinknek megfelelő fajkutya kiválasztását.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 14:44:10

@efes: amúgy az eb ura fakó mondásban a fakó szó korabeli jelentése: világos színű (általában korcs) kutya.

Azaz, maimagyarul: Csak a kutyának parancsolhat kutya!

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.08.04. 15:47:41

ajánlom mindenkinek a pulit, nem kell etetni sem, kiszolgálja ő magát, ha felügyelet nélkül hagyjuk a frissen főtt túrógombócokkal ;)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 15:54:16

a pulinak jó az ízlése, ez közismert:) és ráadásul a megjelenése is igen bájos:)

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.08.04. 16:06:02

@vészmadár (pica pica): na ez vele a legnagyobb baj! senki nem tud neki ellenállni!

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.04. 16:43:22

@chilii: Senki nem tud neki ellenállni!

Pulinak létezik egy kissé túlméretes változata. Az olyan, hogy házőrzéskor beszáll a kuvasz mellett a harcba, na annak tényleg nem lehet ellenállni :D És többnyire ollós a harapásuk...

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.08.04. 17:52:36

@Dupla: három éve, mikor ez a pernahajder idekerült, még élt az öreg kuvaszunk! verhetetlen páros voltak :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 21:03:54

@Dupla: én szabadszállási gyerek vagyok, pulik és komndorok között nőttem fel, pedig lakótelepen (tiszti telep)... mindig azt mondták, fiam, pulit csak szabadban, mert annak a mozgásigénye óriási... pécsre kerültem, egy siklósi borász ismerősnél pulik voltak a szőlőben... nah apám, azokat lélegezni sem láttad napokig, nemhogy mozogni:)

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.08.04. 21:32:44

@vészmadár (pica pica): :) néha oda kell mennem megnézni, hogy vesz-e levegőt, mert úgy bír aludni, meg sem moccan.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.04. 21:46:20

Fura...
Igaz, hogy zalaiként én pulival ritkábban találkoztam, de akiket én ismertem, azok futkostak, ricsajoztak egész nap, és tudni akartak mindenről, ami az utcában történt.

Azt hittem, a 'lapuli' csak szójáték.

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.08.04. 21:59:23

@Dupla: figyel ő mindenre álmában is, de ha nem történik semmi, feleslegesen nem töri magát. azt hiszem nagyon szerencsés vagyok vele (kivéve a gombóc ügyet:), mert sokaktól hallottam én is, hogy a puli ugatós, meg hogy a szomszédok nem alszanak tőle egész éjjel. Radar viszon az öreg kuvasz mellett szocializálódott, csak akkor ugat, ha munka van. az viszont igaz, hogy a portára nem enged be senkit, a kollégáimat kiváltképp nem :) séta közben is megválogatja kivel ismerkedik, nem is szoktam hagyni, hogy simogassák, pedig az a helyzet, hogy pulit mindenki akar simogatni.
süti beállítások módosítása