Friss topikok

noteszlap

Főúr, füzetnék én is!

 

 

Amikor megláttam az anyát a bordó mózeskosárral, rázta, himbálta, majd a váróterem padjára örült s a térdén ringatta, még előítéleteim kéltek. Könnyen, mert az én gyerekeim ringatás nélkül is jó alvó babák voltak. „Hogy lehet ilyen HP” –gondoltam, amikor ki is kapta a babát a kosárból s karjában ringázta. Aztán megjelent egy kislány, akinek minden félelem nélkül a kezébe adta a négyhónapos babát, a kislány úgy tíz év körüli, nagy rutinnal vette melkasára-vállára a babát, aki nem sírt, hanem figyelt.

 

Elszégyeltem magam: ebben a családban több gyermek is van. És egészen más az ábra, mint amit kigondoltam az első pillantásra. Nemsokára még három gyermek érkezett a nagyfiú és egy kilenc éves forma, majd egy kicsi az épp-hogy talán iskolással és még kettő,   nyolc.. és tizenkét év körüli lányok. Majd az apa is, gondolom a járműtől, amivel az állomásra érkeztek. Csomag nélkül, valakit vártak. A gyerekek könyvet, újságot, képes füzeteket vettek elő, aki nem olvasott, a babát fogta. A nagyfiú a fő szülő-helyettes, a kislányok tőle kéretzkedtek át az egykori utasellátó-val  szembeni boltba, tőle kaptak egy ezrest, meg utasításokat, még kinek a családból mit vegyenek. Szokatlan volt a két év körüli kicsit látni, ickázott, a sakktábla szerű kőpadlón, hol ennek a testvérének fogta meg a kezét, hol annak. Általában kettő-négy év közötti gyermeket mainapság vagy sírni-nyafogni lát az ember az ilyen helyzetekben vagy vészesen rohangászni-csimpaszkodni, kukában kotorászni vagy autók elé kiugrósat játszani… Egy biztos, hogy valamelyik szüleje sziszegve-suttogva vagy föl-fölcsattanva próbálja „rend”-re utasítani. Az anya az üres mózeskosarat beállította a sarokba, hogy ne legyen útba, néhány gyakorlott utazó most érkezett, hangos megjegyzéseket téve a „kaszroly” gyerekre, ki az a felelőtlen, aki a mai világban ennyit vállal? „Majd felneveli űket az állam!” -jegyezte meg az egyik asszonyság olyan szinpadi-félre-hangnemben, hogy inkább az apa hallja, mint a társnője és a pénztáros.

 

Az egyik kislánynak egy apró pillangó tetoválás van a bokáján. Halványkék, piros pöttyekkel.

 

A vonat késett úgy jó tíz percet. Megjöttek a boltjáró kislányok, szétosztották, amit vettek, aki csokit várt, annak azt, két banánt is, az egyiket az anya ette meg.

 

Az anya haja barna, kis kemény nagyanyókonttyal, az apának rocker-hosszas, mint a nagyfiúnak is. Az egyik kislány haja lófarokban, a másiké hosszú angyalhaj göndören, a kicsié is ilyen göndör, de rövidebb.. és ő talán fiú. A nagyfiú deszkás stílusban, az apa, mintha road lenne egy zenekarban , csupa feketében.

„Ezek biztos jobbikosok!” -jegyezte meg egy kefebajszos idős férfi, mert a kisebb fiú fekete pólóján angyal vagy nagyboldogasszony, én se tudtam jól kivenni, lehet, hogy csak absztrakt színes folt volt.  jópár mosással (vagy gyerekkel?) ezelőtt. „Á, inkább valamilyen szektások ezek!”-okoskodott erre a másik kofának látszó asszony.

 

Az apa átvette a babát, aki a válla fölött tekingetett. Valamit vartyogott a hangosbeszélő, aztán befutott a vonat, még egy gyerek, ezzel kilenc, táborban lehetett, a nagyjából velem egykorú apa, gondolom, még diákkori cseszkó spéci keretes hátizsákjával, nekem is volt hasonlóm. Rövid kefehaja miatt először fiúnak néztem, de aztán kiderült, hogy ő a nagylány - vagy idősebb a fiúnál vagy ikrek?- letette a hátizsákot és sorban fölvette azokat, akiket még elbírt, a nyolc éves is elé állt.. de aztán mégsem vette már föl s ezen nevettek. A nagyfiú fogta a hátizsákot és az anya át, majd a mózeskosárba a babát s halkan, ahogy jöttek, hipp, hopp, már el is tűntek, kiürült a váró, egy bordó kisbuszhoz sorakoztak. A kisbusz sem nem új, sem nem lerobbant. A nagy család nem látszott sem szegénynek, sem gazdagnak, rászorulónak vagy a szülők olyanoknak, akik puszta felelőtlenségből vagy nemtörődömségből vállalták a…

 

…ha most, visszapörgetvén a képeket belegondolok, mintha nem is lett volna olyan sok az a kilenc gyerek.

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr582190453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidrótzky 2010.08.01. 07:54:22

hogy a publikál gombra kattintottam, az nem jelent csak annyit, hogy aki ma látja a szerkesztőségből az javítsa legyen szives, húzza meg vagy kommentelvén segítsen, esetleg tovább lehet dátumozni kedd-szerda vagy a jövőhét-után irányába.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.01. 08:26:15

a második sorban: a váróterem padjára örült?

aztán lentebb : a kéredzkedik szót kéne javítani

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.01. 08:26:58

...sakktábla szerű kőpadlón, hol enek a testvérének fogta meg a kezét,

az ENNEK szó

magyar-magyar szótár 2010.08.01. 08:46:46

@Budai Hella: Na, efféle lene a szerkesztőségi munka. Vidrótzky úr feliratkozot, ha jól emlékszem, a Mindent Tűrök oszlopba, úgyhogy csak annyi, hogy.. fogom.. és.. javítom...

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.01. 08:49:24

@magyar-magyar szótár: javítsad ki azt a betyárt:))
amúgy amióta szövegszerkesztővel írok, az én helyesírásom is katasztrofális, így több bennemaradt, mint amit észrevettem

magyar-magyar szótár 2010.08.01. 08:49:29

Lehet, hogy szándékoltan minimál ez a szöveg, de egy kissé túl jól sikerült ez a "minimál"-ás.

Milfajt Ferkó 2010.08.02. 08:57:12

a váróterem padjára örült - ezt szerintem nem kell kijavítani.

Egy kisgyerekes anyuka, igenis örül, ha le tud ülni egy váróteremben.

tökéletes kép.
süti beállítások módosítása