Friss topikok

 Bájosan meghitt kis hazánkban - avagy hidrogeológiailag píszí kifejezéssel élve, itten a lavór alján - vannak szerencsétlen sorsú palánták, kiket a tőlük független politikai történések negatívan diszkrimináltak az évek során. Avagy akad-e még jóérzésű ember, aki a szegfűt állásfoglalástól mentesen képes ajándékozni vagy kapni, pusztán mert szép? 
 
Bezony.
 
 Pedig a szegfűfélék (Carylophyllaceae) népes kis családjában igazán jámbor és szerény magaviseletű zöldségek is meghúzódnak, s talán nem hat túlzottan szélsőségesnek, ha a kollektív bűnösség elvének elutasítását mint alapelvet kiterjesztjük a növények országára is. Megjegyzem, a prokarióták esetében általában nem állok a keretek bővítésének pártján, de ez egy másik, sokkal szomorúbb történet. A család, magam ízlése szerint megkockáztatom, az egész szegfűvirágú (Caryophyllales) nemzetség egyik legkedvesebb tagja a már nevében is elbűvölő hangzású olocsány csillaghúr (Stellaria holostea).
 A Kárpát-medence (ld. a lavór) gyertyános-tölgyeseiben, keveretlen tölgyeseiben sünöket, ízlés szerint napfürdőző huszonéves leányokat lesve viszonylag gyakorta futhatunk össze hősünkkel. Mindig magányos, bókoló virágai jól reprezentálják a gondos nevelés életen áthúzódó hatásait, hiszen egy szerény úrihölgy az egyedül töltött évek ellenére sem keseredhet el annyira, hogy udvariasságát elveszítse.
 Az olocsány csillaghúr megjelenésére a visszafogott elegancia és a mértéktartó báj jellemző. Fényesre sikált, hószín szirmai osztottak, ezért az öt szirom tíznek tetszik. Ár alakú, keresztben átellenes levelei ép szélűek, s a növényke egészében tekintve is felettébb takaros. Kellemes látványa sokakat (ld. barbarosz) arra sarkall, kis csokrétát szedjenek belőle. Habár nem védett, leszakítva hamar elhervad, e tekintetben az ibolyával (Viola odorata) rokon. Mindkét növényt csak rendkívül csökkent értelmű entitások képesek leszaggatni (megkockáztatom, egy sarki csérnek is több esze van ennél). Általánosságban is a balkáni jogrendszerek súlyos hiányosságát jelzi, hogy mindeddig nem került be a Büntető Törvénykönyvbe háromtól öt évig terjedő szabadságvesztés terhe mellett az alábbi mondat tartalmi vagy formai idézésének tilalma bármely szövegkörnyezetben:
 
 
"Azért szeretem a vágott/szedett virágot, mert egy kis ÉLETET visz a lakásba."
 
 
 Halmozott büntetésként mindenképp javasolnám, az ezen mondtatot komolyan gondolók életük minden további névnapján döglött egereket kapjanak szépen becsomagolva ajándékul, esetleg dunsztos üvegben szörnyhalált halt, rothadó cserebogarakat.
 
  Amúgy ha én méh lennék, csak ilyet ennék.
 
 

 

Címkék: élet környezet növény öko

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr62168586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.22. 14:01:36

A sarki csér hasonlat jó.
A vágott virágokkal kapcsolatban lehet igazad, de sztem ez túl nagy üzlet...(lásd még olajplatform,tesco, génpiszka, képviselőválasztás, stb. stb.)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.22. 14:40:41

egyik ismerősöm egyszer KITÖMÖTT mókust kapott ajándékba a pasijától
és utána a pasi nem értette, a nő min akadt ki:D

Török Zsófi 2010.07.22. 14:48:24

@Budai Hella: Ajánlom figyelmedbe a Taxidermiát!:))

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.22. 17:04:45

@méhészborz: bizonyára igazad van. Csak rá akartam világítani, mennyire megszokásból használnak az emberek bizonyos nyelvi és viselkedési paneleket, mi több, attitűd-paeleket. A környezetvédelemben ez gyakori. Ő természetvédő TEHÁT mindene otthon fából van, mert az természetes. Ahogy a fából készült átjátszóadónál is említettem már: egy bútor, egy deszka, egy léc az HALOTT Fa. faanyag. Semmit nem tudnék mondani, ami messzebb állna az élő dolog fogalmától, mint egy megölt élőlény. A vas az vas, sosem volt más, mint tárgy.

És hihetetlen számú ember veszi, tépi, szakítja a virágot, mert az egy darabka természet. NEm az, az egy darab halott természet. Erre utaltam azzal, hogy akár döglött egereket is adhatnánk ajándékba.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.23. 03:19:02

Én buta vagyok, és primitív.
Én ölök, ha ahhoz van kedvem.
Ölök növényt és állatot egyaránt. Lelkiismeretfurdalás nélkül. Számomra csak az az érdekes, hogy szükségem van-e rá?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.23. 07:59:54

@Dupla: pont erről beszélek: nem azzal van a gond, hogy meg kell ölni valamit, ha úgy adódik, mert enni kell, stb. vagy kell a faanyag.

Én kifejezetten azt a végiggondolatlan ostoba elméletet nem szeretem, hogy a fa az természetes és ezért használja, holott minden, csak nem az... a természetes fa az az erdőben áll, lombja van és levelei vannak. És ugyanígy, a vágott virág, ert az életet visz a szobába... nem, az egy halott élőlény. Semmi köze semmilyen élő dologhoz.
süti beállítások módosítása