Friss topikok

Gazsi bácsi a TSZ-iroda magasságában kezdte el hallani a zenét. Azt hitte, valahol bekapcsoltak egy rádiót, de a hogy szétnézett, ugyanazokat a csukott ablakokat látta, amelyeket minden nap. Ablakokat, amelyek mögött parasztokból lett Áfész-dolgozók nyugtalan, zsíros álmukat aludták. Gazsi bácsi rájött, hogy a zene nem az utcáról szól, a zene benne szólalt meg. Mivel a szokások embere volt, nyugtalanította az eset. Már vagy tizenöt éve tekeri le ezt az utat a Torfalutól a KAEV-ig, és még sohasem szólalt meg benne a zene. Különben is, gondolta, ha már ennél a TSZ-nél szólalt meg bennem valami, inkább lenne az Erkel.

Gazsi bácsi korábban sohasem ismerte a klasszikus zenét, így furcsálotta, hogy ilyeneket gondol. Aztán, mintha csak a játékésmuzsikaötpercben lenne, néhány taktus után elégedetten állapította meg, ez bizony Bach. A zene először halk foszlány volt csak, de mire a Killiánhoz ért, már tisztán és hangosan szólt Gazsi bácsi lelkében. És Gazsi bácsi az esztergályos kozmikus rádióvevővé vált, vagy legalábbis úgy érezte magát, mint aki életében először meghallja a szférák zenéjét. S ez olyan mámorító érzés volt, hogy még a Muskátliba (feles) és a Tejboltba (zsömle párizsi) is elfelejtett bemenni.

Az FFK mellett járt, és a zene egyre gyorsabb és hangosabb lett, és Gazsi bácsi egyre gyorsabban tekert, és a kerítés végénél lévő vadnarancsfát már egyenesen orgonának látta. Szent Tamás templom, gondolta, és ekkor már meg sem lepődött, hogy ezt is tudja. Hiszen ha ilyen éteri muzsika szól a lelkében, akkor ott bármi megtörténhet, és ő, Gazsi az esztergályos is tudhatja, milyen Lipcsében lenni.

Csak ekkor jött rá, hogy Bach nem orgonál a lelkében, hanem citerál. És csodálatosnak tartotta, hogy a zene, amely itt a temető mellett maga is lelassított egy kicsit, a magyar népléleknek ezen a kedves hangszerén szól. Rájött, hogy az égi ujjak nem is igazi hangszeren játszák a zenét, hanem az ő lelkének kicsit már megnyúlt, hamis húrjain. Felhangolnak még, remélem, gondolta, és ekkor járt a szociális otthonnál. És Gazsi bácsi lelkében egész nap szólt a zene, amint véget ért az egyik tétel, kezdődött a másik, szimfónia szimfónia hátán.

Ebédnél nyugtalanító gondolata támadt, vajon más is hallja a zenét. Addig eszébe sem jutott kételkedni, olyan természetes volt kiválasztottnak lenni. Felállt hát, és elkiáltotta magát, zengett belé az ebédlő: Testvéreim, ti is halljátok a zenét? Egy pillanatra csönd lett, majd valaki visszakiabált: Hülye vagy Gazsi, milyen zenét? Ülj le inkább, oszt egyél!

Gazsi bácsiban ekkor elhatározás született: Kerítsetek nekem egy citerát, Bachot fogok citerálni! Nem is tudsz citreálni, te hülye! És az egész ebédlő zengett a röhögéstől. Egyedül Mariska néni nem nevetett. Ő szomorúan elmosolyodott, és csak ennyit mondott: Ne legyen szomorú Gáspár! Ezt úgysem lehet elciterálni, Bachot pláne nem.

Grecsó Krisztián: Tánciskola

Címkék: könyv reflekció

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr662229695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.18. 08:03:17

most mennem kell, de este majd kitárgyaljuk:)
Török Zsófi nyaral, de pár napon belül visszajön, és szerintem hosszú kommentjei lesznek a témában!

magyar-magyar szótár 2010.08.18. 08:24:46

Sok Bach mű citerálható. Valamilyen hangszer a korban minden házban volt pengetős-féle. Haydn-nel esett meg Londonban, hogy az utcáról hallotta, egy kocsmában valami malacbanda játsza viszonylag friss művét, bement, bemutatkozott nekik, fogalmuk se volt, kicsoda, megfogadták egy pár tanácsát, teszett nekik a dallam, amit úgy hallottak el valahol.
Jahh, Schubert korában bányafelügyelők kamaramuzsikáltak, egy ilyen javasolta Sch-nek, kis ötletéből írja meg a Pisztráng Ötöst.

Hm így jutottunk el korunkig, aiben dicsőség, ha valaki midi-be teszi [tudja tenni] Bachot.

A citerában az a jó, hogy a megfelelő időben megpendített megfelelő húrokat a megfelelő bundnál kell lenyomni és már kész is, 2-3 nap gyakorlás után kisebb melódiákat (parasztkantáta) eljátszhat az ember.
És citerát régebben parasztasztalos is készített

nyúl kornél · http://nyulkor.nl 2010.08.18. 10:21:08

@Budai Hella: helyes, alig várom :)

@magyar-magyar szótár: bár nem vagyok teljesen biztos benne, de valószínűleg Mariska néni nem technikailag értette a nemlehet-et

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.19. 08:20:46

Micsoda jó ötlet, Bachot citerálni:))
az első könyvét olvastam a szerzőnek, ez is van olyan jó?

és csak egy halk megjegyzés Kornél, nem azért nem szólnak hozzád, mert érdektelen. Hanem mert nagyon is jó. Lezárt, kész írásokat teszel fel, amihez nincs mit hozzátenni, mert minden benne van, aminek benne kell lennie.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.19. 08:25:38

@Budai Hella: egyetértek. Pláne én nagyon hülye vagyok humánműveltség tekintetében, szval kevés rálátásom van, tulajdonképp bármire... de az írásait kornélnak nagyon élvezem:)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.19. 08:33:20

@vészmadár (pica pica): Kornéllal már előző életemben is többször nemértettük egyet ezen. Ott is mondtam neki, hogy olyan dolgokban vár véleményt, amiben az ember (lévén nem bölcsész) nem tud értelmesen megnyilvánulni. Elolvassa, nagyon tetszik neki, de max. kommentje, hogy remek.
Na, majd mindjárt jön Kornél, és lecsesz, amiatt, amit a bölcsészségről mondtam.
Ja, és még egy régebbi eszemfuttatásunk Kornél - az igényességről, ha emlékszel. Azt hiszem, most azzal igazán nincs itt baj, ugye? ;)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.19. 08:46:29

@Budai Hella: az igényes az egy elitista kategória, nem nagyon értelmezhető. Kedvenc társadalomtranszparens tudományom, a nyelvészet például kifejezetten a sarlatánság témakörébe utalja a nyelvművelést, ami olyanokat fejt ki, hogy van igényes meg igénytelen nyelvhasználat:)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.19. 08:56:20

@vészmadár (pica pica): ja, mi Kornéllal nem a nyelvhasználatról futtatunk eszmét, hanem a gondolat igényességéről, talán nem ez a legjobb szó, de ott (régi hely) voltak olyan postok, amiben valaki (saját névvel, fényképpel) a hasmenését részletezte, és ő volt az egyik vezető blogger:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.19. 09:02:26

@Budai Hella: értem én, a nyelv csak egy jó példa. Utálom a Holt költők társasága c. filmet, mert életképtelen hülyéket emel piedesztálra, de van egy kiváló, idevágó jelenete, amikor a tanár, a tankönyv szövegét illusztrálandó, a vers értékét koordinátarendszerben ábrázolja, az egyik tengely a téma komolysága, a másik a kidolgozottság. Aztán széttépeti a könyvet, ugye. Mert ilyen nincs, nincs olyan, hogy szerelemről írni 3 pont, hasmenésről meg 1.

nyúl kornél · http://nyulkor.nl 2010.08.19. 09:34:23

@Budai Hella: oké, de senki nem fogja azt gondolni, hogy azért nem kommentelik, mert jó :)

nem kell bölcsésznek lenni. mindenkiből kiváltanak valamilyen érzelmet a szövegek, van, aki ennek hangot ad, van, aki nem. a szerző nyilván jobban örül az előzőnek

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.19. 09:49:46

A Szent Tamás templomról és Bach-ról nekem mindig a kollégám története jut eszembe, aki ének-zene pótvizsgán a teljesen semmiresemjó gyereknek mentőkérdésként azt tette fel, hol van a lipcsei Tamás-templom. A válasz az volt: Tamásiban.

Ezerszo 2010.08.19. 10:11:21

nagyapámnak volt citerája, több is. Megtanította rajta játszani a gyerekeit is, az unokáit már nem. Neki is sok dal szólt a lelkében.:)

Ha Bachot nem is citerált, de voltak saját költésű dalai, keringői, s azok nagyon szépen szóltak.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.19. 10:48:11

@nyúl kornél: pont erről van szó. Engedj meg egy saját példát. A macskaragus poston sok a komment, mert ehhez a legtöbb ember hozzá tud szólni, hogy enne-e macskát, tevét stb.
Az érzelmeiről a legtöbb ember nem tud beszélni, még magának sem tudja megfogalmazni őket, nemhogy írásban.
Jól /rosszul érzem magam, szeretem / nem szeretem, ennél összetettebben nem megy. És a mi kultúránkban nem is nagyon szokás belső történésekről beszélni, mert akkor bolondnak nézik az embert, lásd a postban szereplő Gazsi bácsi.

Mó, a gyalogos 2010.08.19. 14:23:37

Én ezt annyira megkönnyeztem, hogy nem is tudok érdemben kommentelni rá semmit.....

Görény Jenő 2010.08.19. 15:15:07

Ez a 'nyugtalan, zsíros álom' valami ismétlődő, védett stílusjegy?

Barát József guru 2010.08.19. 16:00:00

Most közlöm a t. fürdőközönséggel, hogy nem én vagyok Görény Jenő.
én ilyen görénységre nem lennék képes:D

Görény Jenő 2010.08.19. 16:21:19

@Barát József guru: Valóban nem Ön Görény Jenő.

Netán akadt ember, aki ezzel vádolta Önt?

nyúl kornél · http://nyulkor.nl 2010.08.19. 18:11:44

@Budai Hella: az utolsó mondatban sok az igazság. (mintha a pszichoanalitikus éned mondta volna)

@Mó, a gyalogos: de ez miért ne számítana érdemi kommentnek?

@Görény Jenő: még nem védett, de ha sikerül mindegyikbe beleírnom ...

nyúl kornél · http://nyulkor.nl 2010.08.19. 18:18:41

szinte mindenkit a citera fogott meg, ez bizonyítja, hogy a citera tényleg a a magyar népléleknek kedves hangszere

meg van az oka, hogy miért citera és Bach, de érdekes módon én magát a hangszert nem éreztem ilyen hangsúlyosnak írás közben.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.19. 18:56:58

Nekem meg most esik le, hogy mekkora balek vagyok :)
Olvasom, hogy citera, és közben cimbalmot vizionálok helyette :O

Török Zsófi 2010.08.23. 22:41:55

Jó lenne elolvasni, de szerdán már kezdünk, jövő júniusig nem sok esélyem lesz "szórakozásból" olvasni.
Kár, mert a főszereplő meg én rokon lelkek vagyunk. Néha egy-egy órán kb. azt érzem, mint Gazsi bácsi, sem "citerálni" nem tudok, Bachot előadni meg aztán különösen nem. :)

nyúl kornél · http://nyulkor.nl 2010.08.24. 08:54:07

@Török Zsófi: az utóbbi kb. két éveben alig olvastam szépirodalmat, mert a munka. most elhatároztam, hogy ezen változtatni fogok, remélem ősszel is menni fog.

magyar-magyar szótár 2010.08.24. 11:06:47

@nyúl kornél: Változtass is, valamit mindig lehet olvasni meg kell is. Nincsen, aki ne várakozzon negyed vagy fél órát -pár novellára elég. Aranyt nem cipelhetem magammal, de kéznél van, átmegyek a szobán, felveszem, kinyitom valahol... és mindig jó helyen. Sajnos kevés a zsebbevaló könyv. Újraolvasni is lehet (ajánlatos) régi könyveket.
nem beszélve a Nyúl' Összesről, ami zsebbevaló és pont efféle esetekre (négy metrómegálló = hat db)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.24. 11:44:46

@magyar-magyar szótár: én sem tudok nagyon év közben olvasni, ez nem időhiány, hanem túl van töltve a fejed minden mással
ilyenkor jönnek az agymosás jellegű dolgok, mint a hülye sorozatok, nőcis újságok - minden, amin nem kell gondolkozni
süti beállítások módosítása