Friss topikok

Rántott hús illatfelhő lebeg a Bakonyalján. Miközben a vasárnapi ebéd örömeibe merülnek a családok, no meg a kanalak a húslevesbe, egy csomó elszánt ember, pontban déli 12 órakor, a harang szavára futni kezd. Így indul a Sárkányi őrület nevű félmaratoni futóverseny. Hogy miért őrület? Ezt kérdezte egyszer az egyik futó is. Azért, mert végig kell futni- hangzott a válasz.

Az ország leggyilkosabb félmaratonijának tartják a Bakonysárkány és Súr közötti távot. (Két éve, még Bakonyszombathelyre futott a mezőny, akkor két kilométerrel hosszabb volt a táv.)  Nem elég, hogy aszfalton, többnyire tűző napon kell végig futni a távot, még a 200 méter szintkülönbséget is le kell küzdeni.

Az akai Takács-hegy, és a Bakonysárkány – Aka közötti dimb-domb a verseny legnehezebb szakasza. Sokszor eltűnődtem, melyik lehet rosszabb, Sárkány, vagy Súr felől nekivágni a távnak. Az elején, vagy a végén megbirkózni a Takács-heggyel, amire felgyalogolni is épp elég? A futók szerint, ez csak nekem probléma, ők nem foglalkoznak vele, futnak. Egy kidagadt visszér, egy fájó láb, vagy egy tyúkszem – semmiség. Tudod, mi a legnagyobb baj?- hallotam egy alkalommal bemelegítés közben, s füleltem lelkesen a nagy titokra. Íme: Éhes leszek útközben!
Férfiak, nők, öregek, fiatalok a rajtnál még együtt. Később ki-ki ereje szerint. Nemcsak az abszolút helyezés számít, korcsoportonként is kijár a serleg a legjobbaknak. Sokan ki nem hagynák ezt a testet, lelket gyötrő próbát.

A tatabányai Sprint Futóklub, a verseny szervezője már a 19. alkalommal hívja a rajthoz a vállalkozó szellemű futókat augusztus 22-én, vasárnap. Köztudott, hogy a verseny egyben a futás népszerűsítését is szolgálja. Ezért a félmaratoni táv mellett 200 méteren, 4 kilométeren is rendeznek versenyt. A legrövidebb távon 10 éves korig állhatnak rajthoz a gyerekek, a 4 kilométeren a 2000-ben és előtte születtettek indulhatnak. Ezt a távot gyalogolva is teljesíteni lehet.
A verseny napján, a súri polgármesteri hivatal előtt lehet nevezni a különböző távokra. A 200 méteres és a 4 kilométeres verseny rajtja Súron lesz. Az előbbi 11 órakor, az utóbbi 12 órakor startol.
A Sárkányi Őrület rajtja Bakonysárkányban lesz déli 12 órakor. A versenyzőket Súrról autóbusz viszi a helyszínre. A Bakonysárkány-Aka-Ácsteszér-Súr útvonalon öt kilométerenként, valamint a célban kapnak frissítőt a futók. Köztudott, hogy az eredményeket valamennyi távon korosztályonként bírálják el. A félmaraton esetében a nőknél 65 év feletti, a férfiaknál 80 feletti a legmagasabb kategória.
A verseny eredményhirdetése Súron lesz, vasárnap 15 órakor.
A hosszú távú meteorológiai előrejelzés szerint, augusztus 22-én, vasárnap napsütéses és felhős időszakok váltakoznak majd, 25 fok körüli hőmérséklettel, amit 27-nek éreznek a Bakonyalja lakói. A futók nyilván sokkal többnek, de ők szeretik a kihívásokat.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr642224189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.16. 07:27:09

ez tényleg őrület, délben indítani egy ilyen versenyt
Még középiskolás-egyetemista koromban én is indultam ilyeneken, volt, hogy sorban ájultak el a résztvevők a meleg miatt.

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.08.16. 09:54:00

Nálunk van hasonló a Bükkön át, Szarvasűzőknek hívják magukat, és tuti nem csak 200 méter a szint! ;)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.16. 10:13:24

20 km még szintkülönbség nélkül is eléggé fárasztó, nemhogy hegynek föl:))

de ezzel a déli indulással sehogy sem vagyok kibékülve

van egy verseny, a sivatagban, ahol még azzal is szoktak számolni, nem éri meg mindenki a végét:(

Mó, a gyalogos 2010.08.16. 10:34:12

Az eléhezésnél rosszabb dolog nincs futás közben, állítólag kimegy az erő a tagjaikból, mint amikor egy autóból kifogy a benzin:)Hála Istennek, én sosem vagyok éhes, már előtte gondoskodom, hogy nehogy az legyek, még ha a futás netalántántán:D el is marad:)

Régen, mikor még leány voltam, sokat futottam hegynek föl, meg le.
Attól jobb edzés valóban nem létezik, mazohisták számra kifejezetten ajánlott:)
ÉS hajrá fiatalok:)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.16. 10:40:47

@Mó, a gyalogos: de van rosszabb, a kiszáradás
hajrá fiatalok? :))) csókolom MÓ néni:D

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.16. 13:00:14

Na, a 200 méteres sík, az még menne.
A 4000 néter már csak akkor, ha öregurasan végigsétálhatom, vagy ha rendes tempóban lefutom a felét, aztán pihenek egy órácskát, és rohanok tovább.
Tisztességes félmaratoni távot már lesétálni sem tudnám egy lendülettel.
süti beállítások módosítása