Friss topikok

"Budapest a Magyarok fővárosa." - sic! Gondolom, ráismer mindenki egy adott politikai párt szlogenjére. Így kívánják megnyerni az önkormányzati választásokat Budapesten. Az idézett felirat egy levelezőlap-jellegű, Budapestet formázó szóróanyagon díszeleg. Mielőtt magát a mondatot értelmezném, nem árt néhány szót ejteni a lap grafikájának "szépségéről".
"Budapest" felső részén árpádsávos napfelkelte látható a szürke, fekete épületek felett, alul spenótzöld "föld", benne a párt logója. A hátoldalon semmitmondó szöveg olvasható, amely bármely párt kampányában szerepelhetne (pl. " a pénz elherdálásának és kiszervezésének" megakadályozása).
Halálosan utálom a demagógia minden formáját, az a bajom, szinte nincs olyan párt, amelytől ne kaptam volna bőségesen ilyesmit az arcomba. Ez most egy dolog miatt vágta ki nálam a biztosítékot, ez pedig az első sorban idézett mondat nagybetűs mellékneve. Tudom, hogy egyetemet végzett emberek sokasága dolgozik ebben a pártban is, tehát szó sincs holmi helyesírási hibáról, inkább arról a kényszerképzetről, hogy ők –ideológiai okból- a Helyesírási Szabályzatot is átírhatják.
Az „egyszerű” üzenet tehát így hangzik: „Budapest a Magyarok fővárosa.” Ha a magyar melléknév kisbetűvel szerepelne, akár –mondjuk- amerikai turisták számra készült útikönyv evidenciája lehetne a fenti állítás. Persze nagybetűvel (!) már másképp áll a helyzet, aki netán nem „Magyar”, annak nem a fővárosa. Ezek szerint vannak kisbetűs és nagybetűs magyarok Budapest lakói között. Ez több kérdést is felvet. Vajon Budapest polgárai közül ki számít nagybetűs, ki kisbetűs magyarnak? Ezt ki fogja eldönteni? Netán aki rájuk szavaz, maradhat, a többiek keressenek maguknak egy másik fővárost?
Az idén hamar megkezdődött a kampányidőszak. Kíváncsian várom a választásokat, vajon az én szeretett-utált metropoliszomban hányan lesznek vevők erre a fajta politikai ízléstelenségre?


 

Címkék: dizájncenter ízlések és pofonok

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr762203036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.06. 15:17:25

na, akkor már itt is lehet hozzászólni
szerintem mehet, ez még politika lájt, belefér a profilba

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.06. 15:29:16

no, az egyik kedvenc területem, a helyesírás (ürügyén elkövetett bármi másról beszélés, de na)...

szval a helyesírás, nagyon-nagyon fontos hangsúlyozni, AJÁNLÁS. megkönnyíti a dekódolást, de csak az esetek elenyésző hányadában van jelentésmegkülönböztető szerepe annak, hogy írunk valamit. Ezt fontos megérteni, mert vannak, akik szeretik kihangsúlyozni, mely számtalan esetben dönt a jelentésről pro vagy kontra az, hogy írjuk le a szót. Ez természetesen nem így van, ha így lenne, a nem írott nyelveken nem értenénk egymást.

kedves példája mindenkinek, hogy sújt vagy súlyt. Na most, ez is minden esetben kiderül a szövegből, ha nem így lenne, nem tudnánk értelmezni az élő mondatot, ahol - ejtésben - semmilyen különbség nincs a sújt és a súlyt között (megjegyzem: már).

A nagybetű-kisbetű kérdéskörre: a nagybetűzés teljes egészében a nyelv funkcióján kívüli, írásbeli konvenció, bármiféle jelentőség nélkül. A németben minden névszó nagybetűs, nálunk meg nem sok ilyen van, sokkal kevesebb, mint gondolnánk. Ez egy hagyomány. Én magam semmiféle hagyománynak nem vagyok túlzottan a híve, így nem zavar, ha valaki nagybetűvel írja azt, hogy Magyar, Hétfő, Október vagy Ember.

Régi hagyomány az is, hogy a számunkra jelentőséggel bíró értékeket nagybetűvel nemesítjük, mintegy szimbolizáljuk. Haza, Remény, Állam, Isten.

Ha a helyesírási szabályt vesszük alapul, akkor például az alábbiak mind kisbetűsek

húsvét, karácsony, nagyszombat, pünkösd, isten (hacsak nem a keresztények konkrét istenéről van szó, akinek ugyanez a neve is: Isten, nem csak a foglalkozása), országgyűlés, kormány, alkotmány

én személy szerint utálom a nagybetűket, zavarja a szemem, nem tetszik a szöveg formája, ha nagybetűk vannak benne... hogy ez mire utal, azt nem tudom:)

Török Zsófi 2010.08.06. 16:29:38

@vészmadár (pica pica): Ebből a kommentből csinálhatnál egy külön bejegyzést.:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.06. 19:46:58

Budapest bazmeg az én fővárosom, mert én lakok itt (vagyis ott, mert most nem vagyok ott) (itt): én magyar vagyok, meg román, de főleg szlovák, meg zsidó és picit cigány is. Állítólag sváb is. Úgyhogy csak ne sajátítsd ki magadnak te köcsög.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.07. 07:06:19

bár Zsófi nem írta bele, de ha valaki félreértené, ez egy kis, Bp-en a főpolgármesteri posztért hálistennek esélytelenül induló alakulat szórólapja

Török Zsófi 2010.08.07. 22:16:48

Rájöttem, melyik gombbal kell publikussá tenni!:))

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.09. 18:43:07

@efes: Jujj, itt egy picit be voltam nyomva. Bocsika...:)

Török Zsófi 2010.08.09. 21:06:54

@efes: József Attila efes módra.:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.10. 08:54:17

@Török Zsófi: Nana. Ő költő volt, én meg csak a pénzt költöm.
süti beállítások módosítása