Friss topikok

Még a májusi felhőszakadások, patakkiöntések idején fedezte fel az írott és az elektronikus sajtó a súri löszfalat. A jelek szerint, úgy ragaszkodnak a témához, mint szájzáras eb a lábtörlőhöz. Dédelgetik, színezgetik, nagyítgatják - szenzációt hajhásznak. Néhány nappal ezelőtt már így tálalták: Félelem és rettegés Súron - életveszélyes a löszfal 2010. augusztus 02. 13:19

Pedig a sztori nem az, hogy omlik a löszfal, hanem az, miért!

A löszfal már a 80-as évek második felében is veszélyes volt. A falu akkori előljárói belügyminisztériumi támogatást szereztek ahhoz, hogy a Magas utcában lakók elköltözhessenek a falu biztonságos részére. Három család nem fogadta el a felkínált lehetőséget. Ott maradtak, azóta is ott élnek, s van, aki most sem kíván elköltözni. A 90-es évek közepe óta a falunak ez a része, a rendezési terv szerint nem számít lakóterületnek, építési engedélyt sem adnak ki új házak építésére. Az utcában csak villany van, vizet ásott kutakból nyernek. Értelemszerűen csatorna sincs, pedig a faluban (ellentétben a Bakonyalja legtöbb településével) az is van.

A megmaradt három házhoz vezető utat kénytelenek voltak lezárni, mert a tavaszi esőzésnél, ahogy a videón is látható megrepedezett, beomlott. Gépjárművel nem lehet megközelíteni, nem jár be a betegszállító, és a téli tüzelőt sem tudják bevinni az ott lakók. Májusban a Magas utcai házaktól mintegy 10-12 méterre repedt meg a löszfal széle. A lakók nem voltak közvetlen életveszélyben.

A Magas utca alatt, mintegy 10-12 méterre van a Kossuth utca. A lakóházak jó 20-25 méterre vannak a löszfaltól, azokat nem veszélyezteti. A gazdasági épületeket, tyúkólakat, garázsokat igen. Ezeket ugyanis a jobb területkihasználás érdekében egészen közel építették a falhoz. Ha ne adj Isten, leomlik, 80 méter hosszan, félig betakarja a Kossuth utcai házak udvarát. Aggodalomra az ad okot, nem lehet tudni, bekövetkezik-e egyáltalán és mikor a falomlás. Ha valaki épp akkor tartózkodik ott, akkor valóban életveszélyben van.

A löszfal a tavaszi helyzethez képest lényegében változatlan, a repedések megvannak, a föld is potyog. Nem látványosan, inkább csak talicskával mérhető gyűlik össze naponta. Szép lassan csúszik lefelé.

Mi lehet a megoldás? Sógorka Miklós polgármester szerint a 10-12 méter magas, 80 méter hosszú, megfelelő alappal ellátott támfal megépítésére nincs pénze az önkormányzatnak. Más kérdés, hogy az említett gazdasági épületek miatt nehéz is lenne. A Magas utcából az egyik család most már szívesen elköltözne, de nincs pénze új ház vásárlásához. A polgármester a térség országgyűlési képviselőjéhez fordult, segítsen abban, kaphasson hasonló támogatást ez a család a költözéshez, mint anno a 80-as években a többiek.

Még egy adalék, a történethez. Annak idején, amikor a lakók zöme elköltözött a Magas utcából, egy szakértői javaslat alapján, az akkori önkormányzat természetes növénytakaróval - füvesítés, fásítás - megakadályozta a löszfal mozgását. Azon a szakaszon a fal alatt lakó Kossuth utcaiak nincsenek veszélyben.

Címkék: bakonyalja

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr152198951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.04. 21:10:25

nem annyira értek hozzá, de nincs olyan, hogy kényszerköltöztetés?

Milfajt Ferkó 2010.08.04. 21:19:32

@vészmadár (pica pica): gondolom, ha nagy baj lenne, akkor csak elmennének.

Nem tudom, van-e kényszerköltöztetés. Akkor, amikor a többiek elköltöztek, ők aláírták, hogy saját felelősségükre maradnak.

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.08.04. 21:29:02

én sem vagyok szakértő, de nemrég hallottam, hogy Ipolytarnócon nem fognak 600 millióért gátat építeni, amikor ennek a tizedéért el lehet költöztetni az ottlakókat, akiket rendszeresen elönt a víz.

Vidrótzky 2010.08.05. 03:50:15

@chilii: ...és máshol is. Van falu, ahol a ma belvízsújtotta településrész régebbi helyi neve: Büdös tó. Persze, amikor utcákat nyitottak és parcelláztak, ez a név kitörlődött a helyi térképről és elég gyorsan a helyi köznyelvből is, hiszen ki akarta így mondani: "A Büdös tó[ban] lakom! Van település, ahol egyszerűen mohóságból parcellázták föl a 70-es években "hobbitelkek" gyanánt osztogatott telkeket s adtak oda építési engedélyt. Ne kerülgessük, mondjuk ki: Hagyományosan a cigánytelepeket a múlt században, főleg az első felében kubik [vályogvető] gödrök laposok (belvízjárta helyek) "güdörpartok" szittyós alvégek mentén jelölték ki. A lakók, akármikor összetapasztották a másfél méter magas viskókat, ezek helyén épültek a '70-es években "C"lakások, majd a 10 éves házak lebontásával ópétés [OTP-s] házak, majd ezek lebontásával 8-10 évvel később cocpoltos házak... kevés cementtel összefogott, inkább sóderból hányt sekély alapra, tákolmány falak, csuklóvastagságú tetőelemek... ezek láthatóak is a galériákon.
Valóban célszerűtlen és hiábavaló ilyen helyeken újáépíteni, vagy ha igen, akkor szabvány, 40-50 centis lábazatra, nem a manapság terjedő "ámerikai" típusú földdel egyszintű padozatú lábazatnélküli házakat.
CSAKHOGY!-csakhogy a védett területek telkei drágábbak.. ezek meg "ingyenbe' vannak" az Állam meg ugye aGGYA a pízet. Az is gyakori, hogy automata mosógépet kap ajándékba az árvízkárosult olyan utcarészen, ahol nincs és már nem is lesz vezetékes víz. Persze "ami jár, az jár" azóta el is kelt az ótómata gép 10ezerért. "Becseűűűlettes" helyilakos vette meg. Kis alku után.

Vidrótzky 2010.08.05. 03:53:19

A cikkhez annyit szólok még, hogy a Tartalmas célja pont ez lenne: az egységesnek mondható hírgyári magatartás mellett egy kis ösvényen, a valóság eránt.
Ez az egységes magatartás afféle, mint a magyar nyelvtől idegen, nyakatekert mondathangsúlyozás, ami a két félbulvár/félgagyi országos félkereskedelmi csatornánál is dívik és terjed. Vagyis nem arról van szó, hogy a sajtómunkás nem tudja, hogy nem jót és nem jól csinálja, hanem arról, hogy ez előírás.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.05. 08:53:35

Én úgy gondolom, hogy az önkormányzat feladata az lenne, hogy támogassa a hatáskörébe tartozó családok lakhatását (pl.). Tehát, ha az adott család el akar költözni a löszfal alól, de nincs rá pénze (bármilyen okból), akkor azt támogassa, hogy pénzzel, teherautóval, kézi segítséggel, tökmindegy, viszont, ha ott akarnak lakni, akkor viszont a lakhatás életveszélyének a megszüntetése lehet az önkormányzat egyetlen feladata.

Illusztrációképpen jónéhány éve, valamelyik okos- vagy külföldicsatornán láttam már egy kisfilmet, amely egy -azt hiszem skót vagy norvég- családról szólt, akiket majdnem ugyanez a probléma fenyegetett. Csak éppen ők egy meredek, szinte konkáv sziklafal peremén laktak, a tengerparton. Természetesen eszük ágában sem volt elköltözni az elképesztő fekvésű ingatlanból. Ott, igazi Bezzegországban, az önkormányzat megtalálta a megoldást a sziklafal természetkímélő és egyben biztonságos megerősítéséhez... Persze, lehet mondani, hogy igen, ott van erre pénz. Az önkormányzat egy legfeljebb 100 fős kis halászfalu önkormányzata volt, tehát annyi pénz egészen biztosan nem volt. Segítő akarat viszont igen. Azt hiszem, a segítő akarat ennél a súri önkormányzatnál is elég lenne, talán még ők is meglepődnének, hogy a dolgok mégis elindulnak...

Milfajt Ferkó 2010.08.05. 10:25:34

@efes: igazad is lehet, hogy miért nem segít az önkormányzat, de a súri önkormányzatnál nem érzem jogosnak a kritikát.

Tavaly decemberben adták át a majdnem teljesen újjá épített iskolát. 65 millióba került, 47-et kaptak pályázatból, a többi az önrész volt.

Márciusban adták át a felújított műemléktemplomot, amihez az egyházközség majdnem 10 millió forintot gyűjtött össze, ez volt a pályázati támogatáshoz az önerő.

Van egy csomó elbírálás alatt lévő pályázatuk, amikhez az önerő letétben van. A tavaszi esőzések idején nemcsak magukra gondoltak, hanem gyűjtést szerveztek a Borsod megyeieknek is, és garantáltan a rászorulókhoz juttatták el az adományokat.

Nem a jó szándék, a szervezőkészség hiányzik. Nincs önkormányzati lakás, amit felajánlhatnának annak, aki el akar menni. Nem kétlem, hogy megoldják a dolgot.

Nekem itt a sajtó hozzáállása nem tetszett. A mindenáron való szenzáció keltés.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.05. 11:26:20

@Milfajt Ferkó: Jaj, nem a súri önkiket akartam ekézni, a problémák megoldáshoz tanúsított általános magyar mentalitást viszont annál inkább. Nem tudom amúgy, mi az igazság, én azt érzem jó megoldásnak, amit jeleztem.

A sajtó pedig ebből él, ma már róka fogta csuka módjára: szenzáció kell neki, hogy taroljon a hírversenyben, mert azt veszi a nép, amiben szenzáció van. Ezért szenzációt ír mindenhova, ahol amúgy hétköznapok vannak.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.05. 11:30:39

Én két dolgot nem értek:

A nyolcvanas években szembefordulni a magasságos misztériummal? Nem vall ez egy kicsit önsorsrontó hajlamra?

Ha löszfal egy részén némi kertészkedéssel sikerült rendet tenni, akkor miért nem fásítják/füvesítik a többit is?

Vidrótzky 2010.08.06. 03:37:33

@Milfajt Ferkó: Ebben látom a cikked... és a Tartalmas lényegét, ezt kéne valahogy:
a fecsegő [napi]felszín alatti tartalom
a hírkombájnok után tallózni az észrevétlen-ben...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.06. 19:35:24

@Vidrótzky: Mi értelme híreket elásni az észrevétlenbe? A hír nem attól hír, hogy új? Érdekes? Valami?

Szerintem van olyan értelmes olvasói réteg, amelyik kíváncsi valódi hírekre, puncimágnes, megölte, elrabolta, felrobbantotta nélkül... Ezerszó említette az Új Tükört. Én azt bírtam.

Török Zsófi 2010.08.08. 20:17:59

Miért indul el minden alkalommal ez a videó, ha az oldalra kattintok?!

Milfajt Ferkó 2010.08.09. 08:43:27

@Dupla: igazából a helyi elöljáróval fordultak szembe, a minisztériumnak mindegy volt, hány családnak ad támogatást.

Ahol a házak megmaradtak, ott kivágták a fákat, mert zavarta a kilátást, s az út miatt a növényzet is gyérebb.

Milfajt Ferkó 2010.08.09. 08:46:09

@efes: én úgy értelmezem Vidrótzky pajtás mondandóját, hogy érdemes a friss híreknek azon rétegét feltárni, amelyek a bulvárosodás miatt rejtve maradnak, mert a fősodort csak az érdekli.

Igen, az Új Tükör nagyon jó hetilap volt. Az ott dolgozó újságíróktól lett nagy.

Milfajt Ferkó 2010.08.09. 08:47:22

@Török Zsófi: fogalmam sincs, miért indul el a videó, valószínű úgy van az eredeti helyén beállítva. Én nem tudok változtatni rajta.
süti beállítások módosítása