Friss topikok

Így kezdődött, én pedig megírtam, és megjelent: 1982. augusztus 29. Új Tükör

 

Délegyházi napimádók

 

Társaságban a nyár örömeiről folyik a szó. Sok országot megjárt barátom kesereg: - Kár, hogy nálunk nincsenek nudista strandok.  – A félhomályból öblös hang vigasztalja: - Dehogy nincs! Igaz, nem legálisan. Menj csak el a délegyházi tavakhoz egy hétvégén!

 

S miért ne mennénk? Önkéntes és készséges útikalauz akad, aki a boltban a friss kenyér és a felvágott mellé jó tanáccsal is szolgál: - Vigyázzanak, mert a bányatavak veszélyesek. A múlt héten is belefulladt az egyikbe valaki. Biztosan nem így képzelte a szórakozást…

 

A bolt előtt nyúlánk fiatalember fürdőnadrágban, felajánlja, kövessük a Trabantot, ő is épp a nudista strandra igyekszik. El nem lehet mondani, olyan bonyolult az út…

Mi tagadás, alig néhány száz méter után kezdünk hinni neki. Tengelytörő, kocsinyúzó hepehupákon bukdácsolunk át, s nyeljük a nyitott ablakon megállíthatatlanul bezúduló port. A táj lehangoló. Az út mentén, kétoldalt szemét, szemét hátán. Van itt minden, ami a háztartásokban feleslegessé válik. Rossz vödör, hűtőszekrény, nylonzsák, mosógép, zacskók, rongyok. Az egyik kupac tetejére valaki ütött-kopott, de még olvasható táblát rakott. Csúfondárosan jelzi a kritikát: Tanácsháza.

Aztán hirtelen üdezöld fák közé kerülünk, előttünk kékes-zöld tó. A napfürdőzők „öltözékén” látni, megérkeztünk. Bár hétköznap délután van, a harminc fok feletti hőmérséklet sokakat kicsalt egy kis felüdülésre. Letelepszünk. Fiam, vágtatva rohan, természetesen pucéran, a vízbe. A rövid mártózkodás után rikoltozva emlegeti tavaly nyári keleti-tengeri élményét. Első találkozását a nudista stranddal.

Míg élvezzük a napfényt, a vizet, arról elmélkedünk, vajon kik is jöhettek e kétségkívül kellemes helyre, hogy tiltott „szenvedélyüknek” hódolhassanak. A kocsik legkülönfélébb márkájúak: Trabanttól a Polskikon, Dáciákon, Ladákon át a Volkswagenekig, Volvókig. Akad olyan is, amelyen a sokatmondó két betűt fedezzük fel: DT.

A tavon barnára sült nők és férfiak ügyeskednek: színes szörfök lebegnek a víz fölött. Békésen telnek az órák, mellettünk két fiatal, András és Ágnes készségesen összébb pakolja holmiját, hogy mi is elférjünk. Felajánlják a csónakjukat, menjünk ki a tóra, ha úgy tartja kedvünk. Tegeződünk – itt így szokás – s alig néhány percnyi ismeretség után, vajon ki tudná megmagyarázni, miért, úgy érezzük, régi barátok közé csöppentünk.

De a nyugalomnak hirtelen vége szakad. A tavat jótékonyan körülvevő és eltakaró dombról fényképezőgép objektívje pásztázza a napfürdőzőket. A távolból az egyezményes jel, az autóduda hangja riaszt. Itt a rendőrség! Egy pillanat, s a készenlétben tartott fürdőruhák máris felkerülnek. Kiderül, a képek „hivatalos” célra készülnek, bizonyítéknak az illetékesek asztalára. A hangnem, amellyel a maszek rendszámú kocsiból kilépő rendőr intézkedik, nem a legudvariasabb. Az indulatok pillanatok alatt magasra csapnak, vélt és létező jogaira hivatkozik mindkét fél. Apró dráma a homokon. Aztán előkerülnek a jegyzetfüzetek: nevek, beosztások, rangok kerülnek a noteszlapokra. Tartok tőle, nem azonos következményekkel jár a rendőr és a napimádó feljegyzése.

A rendőr gyors távozása után a kedélyek lassan csillapodnak.

- Nem vagyunk bűnözők – méltatlankodik egy javakorabeli férfi. – Fenyegetnek bennünket, ahelyett, hogy békén hagynának! Sértjük az erkölcsöt? Nahát!

Mária pedagógus, így érvel: - Akik az erkölcs nevében ellenünk kardot rántanak, olyasmi ellen ágálnak, amit nem is ismernek. Azt állítják, ez maga a fertő. Láttál te már itt kétértelmű viselkedést? Más a szex és más a napfürdőzés, a víz melletti kikapcsolódás. Vannak itt gyerekek is láthatod. Békésen megfér egymás mellett minden korosztály. Ha nem vagyunk tisztában a testünkkel, ha tilalomfákat helyezünk el oda, ahova nem kellene, ne csodálkozzunk azon, hogy a gyerekek a maguk sajátos fantáziájával túlzott jelentőséget tulajdonítanak mindannak, ami a testtel összefügg. Társadalmi méretekben kellene megbékélni a testiséggel. Ez nem egyenlő a parttalan szexualitással… Itt, távol a lakott területektől, vajon kit zavar a ruhátlanságunk? Ne akarja nekem senki bemagyarázni, hogy bűnt követek el. S ne ítéljen el csupán azért, mert ezekről a dolgokról másképp vélekedem.

Lassacskán akár konferenciát nyithatnánk a nudizmusról. Csak úgy röpködnek az érvek. Tilos, de meddig és miért az? Az Országos Idegenforgalmi Hivatal komolyan foglalkozott a dologgal, valutát is hozna egy ilyen strand vagy kemping, s a döntő szót mégsem meri kimondani senki.

 

*

Szombaton reggel fél nyolckor alig van talpalatnyi hely a parton. Vasárnap sem jobb a helyzet. Sokan hálózsákban, vagy sátorban, vízközelben töltik az éjszakát is.

Nudisták. Jelenlétük a délegyházi tavaknál vihart kavar.  – Csak az állandó cirkusz van belőle – panaszkodik a rendőrség képviselője. – Tavaly még csak hatott a bírságolás, az idén mit sem ér. A hétvégeken legalább ezerötszáz-kétezer ember volt itt. Igaz, nemcsak nudisták. De nem tartom helyesnek a strandolást a tavaknál, míg nincsenek meg a feltételek. Nincs vécé, ivóvíz. A szülők is panaszkodnak, hogy a gyerekek kibicikliznek a faluból és másnap az iskolában, fésületlen szavakkal tárgyalják meg a látottakat. Amíg nincs központi döntés, mi bírságolunk. Egyébként én is szívesen napozok ruhátlanul, csak nem nagyközönség előtt.

Látszólag a délegyházi tavak jövőjéről folyik a vita azon a tanácskozáson, amelyet az áldatlan állapotok felszámolására hívtak össze Dunavarsányban. A ráckevei járási hivatal, a Pest megyei Tanács, a rendőrség, a horgászegyesület, a Közép-Duna-völgyi Intéző Bizottság és a helyi tanács képviselői azokról a milliókról is szólnak, amelyek híján, aligha lesz képes Pest megye kellemes üdülőkörzetté alakítani a tórendszert. Pedig szeretné. De nem a nudistáknak. Készülnek a tervek a műszaki egyetem városépítési tanszékén. Néhol a markolók már belevájták karmaikat a tóparti dombokba. Kotányi Zoltán, a tervek egyik atyja megsúgja, az eredeti programban még szerepelt a nudista strand. A tanácsülés által jóváhagyott tervben hiába keressük…

A helyi tanács elnöknője elkeseredetten mondja a magáét:

- Addig, amíg nem lesz hivatalos nudista strand az országban, tehetünk bármit, úgyis idejönnek. Mérnökök, diplomaták is vannak közöttük, és családostól jönnek – teszi hozzá.

A tanácskozás végén egyértelmű a döntés: a délegyházi tavaknál tilos a meztelen fürdőzés. Hogy miért? Mert. Pest megye nem kér a nudistákból. Nemkívánatos személyeknek nyilvánította őket. S ők – fokozódó szigor ide, tiltás oda – mégis jönnek. A napsugaras hétvégeken egyre többen.

Címkék: retro naturisták

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr662178352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.27. 09:47:01

Ez így volt. A naturizmusnak is igencsak leáldozóban van most, miután -a dél-európai államok kivételével, bár elvétve ott is- mindenhol legális lett a naturizmus, ezzel ki is veszett belőle minden, mi izgalmas. Ma naturista strandra gyakorlatilag az egyre idősödő kemény mag jár, ahogy ők kihalnak, a naturista strandok is a minimálisra csökkennek. Fiatalok nem szívesen strandolnak, kempingeznek ma meztelenül. Ennek legfőbb oka az, hogy meztelenül nem lehet virítani a legszexibb, legtrendibb fürdőrucinkban, másodlagos oka pedig az, hogy sokan tükörbe nézve látják, hogy méreteik, domborulataik nem ugyanazok, mint amiket a videoklippeken és pornócsatornákon látnak, így senki nem kockáztatja a leégést (a szó szoros és tágabb értelmében egyaránt).

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.27. 09:49:47

A németeknél, illetve észak-európaiaknál természetesen megmaradt a Frei Körper Kultur, de arányaiban ott is csak egy viszonylag szűkebb, bár igen fanatikus réteg gyakorolja.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.27. 09:59:19

@efes: engem is az zavarna egy ilyen helyen, hogy sokkal előnytelenebbül nézek ki, mint jólmegválasztott fürdőruhámban:)))

Ezerszo 2010.07.27. 10:50:22

ebben az egészben az a vicc, hogy senki sem törődött azzal, hogyan néz ki a másik. Nem a bámulásról szólt a történet. Családok, baráti társaságok jártak oda, a fürdés, szörfözés, a pihenés volt a lényeg. Közös főzőcskézés. Egy esős délután kitaláltuk, hogy süssünk palacsintát magunknak. Az lett belőle, hogy jöttek a népek az illatra. Ötszázig számoltam a palacsintákat:)

Amikor fogyóban volt az alapanyag, mindig került valahonnan utánpótlás.

Ezerszo 2010.07.27. 10:50:52

@efes: gondolom, ennek is megvolt a maga kihordási ideje :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.27. 11:18:18

@Budai Hella: Az a vicc ebben, hogy mindenki előnytelenül néz ki, és ez senkit sem zavar. :)

Ezerszo 2010.07.27. 13:30:34

@efes: a kohordási idő alatt azt értem, hogy 1982 óta eltelt 28 év. Ez alatt nagyot változott a világ. A naturizmus divatja lecsengett.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.27. 13:32:44

@Ezerszo: Világos, csakhogy a naturizmus már Hitler hatalomra jutása előtt is divatos volt Németországban, apámék pedig éppen most is naturista kempingben nyaralnak az Isztrián, mint ahogy minden évben.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.27. 13:45:18

Fura, tán kissé perverz is a gondolat:
Én a nudistákkal ugyanúgy vagyok, mint a melegekkel. Azt sem bírom elképzelni, hogy idegen emberek előtt meztelenül napozzak, és azt sem bírom elképzelni, hogy egy XY kromoszómás embertársammal nemi kapcsolatot létesítsek.

DE!

Ahogy annak idején nem értettem, hogy miért kell a nudistákat zaklatni, úgy ma nem értem, hogy miért kell a másságot túllihegni.

Azt hiszem, hogy a tolerancia egy olyan lecke, amit elég régóta tanul az emberiség, de még sokáig bukásra fog állni a többség...

Ezerszo 2010.07.27. 13:50:25

@efes: persze, olvastam a naturizmus "történetéről". Azt hiszem, a téves általánosítás csapdájába estem.

csak bennünket sodort másfelé az élet, s maradt ki az életünkből a naturista nyaralás. Pedig nem volt rossz.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.27. 13:50:25

@efes: A naturizmus elég régi dolog, és még jövőre is létezni fog. De volt egy időszak, amikor olyan emberek is kacérkodtak vele, akik csak kíváncsiak voltak, vagy pukkasztani akarták a szomszéd nyárspolgárt, vagy divatból csatlakoztak egy bulihoz. Manapság többnyire azok süttetik a hasukat naturstrandokon, akiknek ez teljes mértékben belefér az értékrendjükbe. Ők jóval kevesebben vannak, mint azok, akik a nyócvanas években ott voltak a partokon.

Ezerszo 2010.07.27. 14:00:39

@Dupla: amíg kapcsolt részem el nem vitt a megboldogult NDK-ban egy FKK strandra a tengerparton én sem tudtam elképzelni, hogy valaha pucéran napozok vadidegenek előtt. Kabaréba illő jelenet volt, amikor először levetkőztem. Gyorsan rájöttem, hogy a kutyát sem érdekli, hogy nézek ki.
Délegyházát akkor hagytuk ott, amikor legális lett, belépőjeggyel bárki bejöhetett. Akkor már kellemetlen volt, hogy kukkolták az embert, és tömeg volt.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.27. 14:10:33

A kabaré-jeleneten én is átestem, de én inkább elszaladtam :) Mondjuk én a nyolcvanas évek elején még a piros vödrömet cipeltem a homokozóba, és a nagy futásom már a kilencvenes évek vége felé volt. Érdekes, hogy barátokkal, ismerősökkel már meztelenkedtünk előtte, de szigorúan olyan helyen, ahol senki se jár. Aztán egyszer nekibuzdultunk, és kiszaladtunk egy ismert strandra. Ott hirtelen rám tört valami mérhetetlen szégyenérzet, és inkább elköszöntem a társaságtól, és megbeszéltem velük, hogy szúnyogok érkezése után találkozzunk a közeli kocsmában.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.27. 16:02:32

@Ezerszo: Én sosem voltam nagy nudista, de elsősorban azért, mert nem érdekel a strandolás, mint olyan. Unom. Fekve nem tudok olvasni, ráadásul azt is utálom, ha a nap süti az adott könyv lapjait (vagy ma már a laptop képernyőjét). Mi nyaralni is ilyen menősbe szoktunk járni, kirándulások, hegymászások ilyenek, strandolás max. egy-egy nap. Bár, ha van mód sznorkellingezni, az azért más - bár ott a halak a lényeg, nem a meztelenség.

Mondjuk gyerekkoromat víz mellett töltöttem, ui. 11 évig kenuztam, ami min. napi egy edzést jelentett márciustól október végéig.
süti beállítások módosítása