Friss topikok

 A szarka a varjúfélék közé tartozó madár, ha rendszertanilag még nagyobb merítést kívánunk tenni, akkor a verébalakúak közé sorolhatjuk. A varnyúkoma és rokonsága Konrad Lorenz szerint is a legintelligensebb madarak közé tartoznak, de míg ő a hollóra esküszik, én a szarkára. A csóka közös kedvenc.
 A szarkának 12 alfaja ismert, a legviccesebb kétségkívül a Pica pica pica nevű. Ez a súlyosan retardált pokémonra emlékeztető név sokakat abban a téves hitben ringat, hogy a szarka egyszerű lélek. Valójában a veleszületett adottságok kiteljesítésének diadala e bájos küllemű kis tolvaj.
 Ellentétben a legtöbb varjúfélével, a szarka általában magányos madár, a párok kitartanak egymás mellett, s ha csapatban is látjuk néha őket, e kicsiny közösségek valójában erős egyéniségek térben lokalizált halmazai csupán. Kivételt képeznek ez alól azok az esetek, amikor egy-egy bagoly, róka, ember vagy menyét bosszantására, kifejezetten huligános temperamentumról téve tanúbizonyságot, közösen űzik el az ellenséget.
 Általában is, a szarka életének értelme a mások bosszantása. Mindehhez kiváló adottságokkal rendelkezik. Mindazok a felületes tudásúak, akik a sebesség és a reflexek transzparens állatának a kígyót tartják, jobb ha tudják, e lábatlan jószágok csak unalmas mosolygásra késztetnének bármely szarkát. A kígyók reflexei szánalmasan lassúak a mongúzéhoz képest. A mongúz nagyjából hasonlóan gyors huzalozással bír, mint a menyétfélék, amelyből a szarka már kölyökfiókakorában is előszeretettel csinál majmot. A közmondásosan hosszú farok egészen elképesztő és egyedi repülési technikát tesz lehetővé számára. Habár nem a leggyorsabb repülő, de manőverezési készsége utánozhatatlan. Egyik spéci trükkje a felugrás hátra mozdulatból repülésbe váltás, amely trükk a nyusztok hergelésének alapja. A metódus tehát: csíp, ugrik, szitál, leszáll, csíp…
 Láthatjuk tehát, a szarkának kiváló a humora, ez minden esetben az intelligencia jele. Pszichológiai tanulmányok szerint a szarka az egyetlen madár, amely a tükörben felismeri saját magát, ez pedig a fejlett éntudat jele. Azok képesek ezt a tényt igazán a maga jelentőségében értékelni, akik valaha tapasztalták már, hogy a legintelligensebb papagáj is milyen jól elszórakoztatható egy egyszerű tükör segítségével, azt gondolván a szerencsétlen, hogy végre társa akadt.
 A szarka legendás tolvajságáról csak annyit, az ellopott holmikkal elsősorban fészkét díszíti. Itt is, mint általában, a szerencsétlen hím a nőstény érzelmi fogságában vergődve kénytelen kiszolgálni annak kényes ízlését, s görbe utakon megszerezni a nő áhította csecsebecséket. Ám a hím bátorságát és odaadását jól mutatja, habár a világ előtt a tolvaj jelzőt le nem moshatja emiatt magáról, asszonyáért e szégyent is vállalja. A szeretett nő igen gyakran más fészkekben is megfordul.
Végezetül, hogy jól lássuk szarkánk jellemét, íme egy kis videó arról, hogyan jut egy szarka rókafarok-szőrhöz, ha arra van szüksége. A bárgyúbb lények persze elhullott szőrt keresnének, de nem ez a pöttöm hős: A RÓKA ÉS A SZARKA
 

 Megható, nemde?

Címkék: férfiak környezet tolvaj szarka

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr292135217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.07. 10:08:52

..."Általában is, a szarka életének értelme a mások bosszantása. Mindehhez kiváló adottságokkal rendelkezik..."

már csak az a kérdés, véletlen-e a névválasztás?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.07. 10:10:04

@Budai Hella: a vészmadár név a klánháborúról ered, ott vittem egy ideig egy ilyen nevű accountot, és nagyon megtetszett. Ellenben mindig jó érzékkel találtam magamnak avatart:)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.07. 10:29:44

@vészmadár (pica pica): látom, a klánháború eléggé központi szerepben van:))

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.07. 10:44:46

nah, ez is érdekes, ennek a zenéje is jó. Nem ismerem, de úgy hallom, Hammerfall lehet: www.youtube.com/watch?v=5BWTvmQVIHQ&feature=related

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.07. 10:47:19

@Budai Hella: szeretem az stratégiai játékokat, pláne ha emberek ellen lehet játszani. 2 éve nyomom, volt, amikor napi 16 órában csak azt csináltam:)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.07. 11:10:12

@vészmadár (pica pica): nekem néha napi egy óra szabadidőm sincs
a napi 16 óra az az hoy mást nem is csinálsz?

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.07. 12:59:57

@Budai Hella: Azért azt a 16 órát szerintem nem úgy kell érteni, hogy leül a gép elé, és ottmarad 16 órán át (bár nem tudhatom, csak magamból indulok ki)

Az a jó, ha reggel azember belép, elzavarja fosztogatni és gyilkolni a seregeit, és elmegy kávét főzni. Kávé után már megint rá lehet nézni a játékra, és ha valami bugris támad, akkor ki kell számolni néhány dolgot, és gyorsan eldönteni, hogy kihátrálunk, védelmet erősítünk, segítségért kiabálunk a haveroknak, vagy visszatámadunk. Újabb számolás, időzítés, és parancsok kiadása... ha nincs ellenünk támadás, akkor megnézzük, hogy az általunk kiküldött rabló hordák túlélték-e a portyázást (Ha Sityu, Warrax, Radikális vagy Cannibale a közelben van, akkor nem biztos, mert ők gyakran bevédenek senkiházi üres néptelen falvakat is) Ezután el lehet menni kicsit olvasni, vagy lufipukkasztós-majmos játékkal bolondulni. És egész nap ez a lényeg: nem kell non-stop ott lesni a visszaszámlálókat, csak sokszor kell odanézni néhány percre.

Emiatt sok stratégiai játékban a gyesen lévő kismamák a leggonoszabb ellenfelek. Amíg más játékos metrózik a munkahelyére, addig anyuci két szoptatás között simán támad. Aztán hiába van az, hogy valaki beér a munkahelyére, és ott is van számítógépe, azért a nyavalyás hóvégi összesítőt is meg kell csinálni... ezalatt anyuci balkézzel pelenkást ringat, jobb kézzel meg fegyverkezik.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.07. 16:08:07

Megint voltam kutyát sétáltatni, és láttam a szarkákat. Ezek megint öten-hatan kiabáltak egy fáról... Akkor megint valami bosszantás haditervét egyeztették?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.07. 18:45:38

fiatal szarkák összeállnak csapatba, az igaz, de nem olyan értelemben társas varjúféle, mint mondjuk a csóka, vagy pláne a seregély

Ezerszo 2010.07.07. 21:05:29

ez a pöttöm hős nem is kicsit szemtelen, és nagyon bátor. Egyébként teljesen igaza van, jobb a friss szőr, mint a "konzerv". :)

magyar-magyar szótár 2010.07.08. 06:53:00

A nászfészkét (tisztaszoba) díszíti, egy pár négy fészket is fönntart, ebből a költőfészek a titkos. ( A történelem [szerintem a politika, de minbdegy], mint a szarka[pár], míg az egyik fészkén hangosan cserreg, a másikon csöndben költ -Ortega y Gasset

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.08. 09:26:02

@magyar-magyar szótár: lám-lám, milyen messzire mutató analógia is egy szarka:)

következő leckénkben a lónyelvű csodabogyóra koncentrálunk.
süti beállítások módosítása