Friss topikok

A 22-es buszon utazunk a Moszkva tér felé, délután 4 óra van. A tömeg sűrűsége közepes, igyekszünk megadással tűrni, hogy egymáshoz kell érnünk.
Próbálok beljebb furakodni, mintha a busz közepén lenne egy kis hely. Már ott is vagyok. Egy négyes ülésben (két-két pad egymással szemben) két felnőtt és egy 8 év körüli kisfiú ül. A harmadik hely tehát üres, senki nem telepszik le melléjük, én sem.
 A család rendezett külsejű, nem beszélgetnek, némán, mozdulatlanul merednek a semmibe. Ruhájuk tiszta, rendes, de ódivatú, nem illik a közegbe. Kezükön, arcukon látszik, hogy kétkezi munkások. Tisztességes cigányemberek. Bűvös, átléphetetlen kör van körülöttük. Rabszolgadaccal néznek maguk elé  - az elszigeteltség fájdalmával. Nem nézhetünk, nem kacsinthatunk össze. Nincs segítség.
Szinte megáll az idő, pedig talán csak 15 percig utazunk így. Lassan értem meg, hogy a legabszurdabb az előttem lévő képben  - a gyermek. Legalább egy kicsit cserfelhetne a szüleivel, nyugtalankodhatna a tömeg miatt („Anyu, nagyon sokan vannak, mikor szállunk már le?”), mondhatná, hogy szomjas vagy éhes, de nem teszi.
Meg akarom törni ezt a szörnyű varázst, csak le kell ülnöm mellé, talán rámosolyogni, de képtelen vagyok rá. Nézem a többi utast, mintha kőszobrok között lennék.
Végre megérkezünk. Mindenki leszáll. Gombóc van a torkomban. Nem történt semmi! - hajtogatom magamban.
 A kőarcú család a metró felé lépked, még hosszú az út hazáig.

Címkék: életképek

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr602311129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.09.21. 09:17:18

Jajj, hát itt nem lesz sok hozzászólás, mert manapság nem divat a tudományos fantasztikom.

Tisztességes cigányemberek, akiknek tiszta a ruhájuk, dolgoznak, és nem ordítoznak a buszon?
Hát ilyen pedig nincs is.
Agyarországon csak cigánybűnözők meg cigánykurvák vannak. Mindegyik koszos, büdös, dologtalan, trágár, hangos és hazug. Ja, és minimum szamurájkarddal járkál. Aki esetleg mást lát, mást mond, vagy pláne mást ír, az nyílván a globalista/szocialista/liberalista/antimagyarista érdekszféra aljas bértolnoka. Aki egyetértőleg hozzászól az íráshoz, az egy bértroll, aki az elmúlt 20/40/60 év cigánytenyésztési programjának továbviteléért küzd.

Na, én megyek reggelizni, közben danolászok, hogyaszongya: "Troll vagyok rózsám, az is maradok! Ki ne nyisd a szádat, úgyis lerúgom!"

2010.09.21. 12:24:21

Debrecenben vannak olyan buszjáratok(pl.a 23),ahol biztonsági őr is utazik velünk.Ez a járat olyan környéken is közlekedik, ahol sok cigány él.Eleinte (úgy értem, hogy amikor elkezdték a biztonsági őröket utaztatni)sokszor láttam, hogy leszállították a jegy nélkül utazókat, balhé nélkül(biztos volt balhé is néha, mert megírta az ujság).
Manapság minden (!) felszálló jegyet kezel, és lassan eltűnnek a biztonsági őrök.Persze ,néha visszatérnek, és talán ez a lényeg ebben a kis lényegtelen történetben.

Török Zsófi 2010.09.21. 13:41:33

@Dupla: Mindent bevallok,aljas bértollnok vagyok! Kegyelem!:))
@méhészborz: Én hiszek az emberek nevelhetőségében, de minden pedagógus született ostoba optimista.:)

2010.09.21. 13:56:34

@Török Zsófi: Ez talán inkább előremutató pesszimizmus :).
süti beállítások módosítása