Friss topikok

noteszlap

 

Leni Riefenstahl 42 éves fotója egy már nemlétező világ -béli ávátáráinkról, akik még látták VilágAnya köldökét... és ide nem is kellene 6 évet átaludni fénysebességgel suhanó űrhajón...

Amivel szemben súlyos előítéleteim voltak az ajánlók meg a kritikák alapján James Cameron Avatar -ja valójában jó film, gondolom, a pár elnagyolt rész anyagi okok miatt nem került kidolgozásra, dramaturgiailag úgy kb 3-4 órás filmben lehetett volna nagyján lezavarni.  Én látom a filmet, pontosan az én ideám, az én vallásom,   az a világ, ahová elvágyom. Innen. És ami az  egyetlen tisztességes élet VilágAnya ölén. Aki látja is a filmet, nem csak nézi, az tudja, hogy a mese körítés benne, a bolygó egyáltalán nem idegen, hanem a miénk. Különben ügyesen van becsomagolva, a videójátékokon felnőtt nemzedéket is meg tudja szólítani –a lányokat is a helikoptervezet csajszin által. Ha akarom, a bolygó neve amerika –és akkor már kezdem gyanítani, mért nem sújtotta díjözön. Senki nem akar szembenézni ezzel a filmmel és nem akarják az üzenetét megérteni, az alap-gondolyag olyan jó, hogy akár Tarkovszkij kamerája elé is méltó lehetne, ő persze egy csomómindent elhagyott volna... de valahogy meg kellett találni azt a filmesnyelvet, amit még megértenek a gyerekek. Ehhez a filmhez képest a Csillagok háborúja trilógia nulla-a-nulladikon, más tészta. Ilyen többrétegű filmre eddig talán nem is volt képes az amerikai filmipar. Érdekes, ahogy az új (embernélküli) technikának meg is adja magát a film, meg emléket is állít, meg halálában újraéled, tehát megmutatja, hogy még kompjuterfilmben is miféléket lehet megoldani és becsempészni. A Részvénytársaság képviselőjét alakító színész érdemelt volna egy epizódszereplő-oszkárt, pedig talán 30 mondata van, de amit némán alakít (a meghasonlás és végül a béna-néma-belső elutasítás-de-tűrés) szintén Oscar-díjra érdemes.

 

 

Fikázni én is tudnám, ha akarnám, nagyrakás kivetnivalót találtam benne, pl gyávaságnak tartom azt, hogy feltétlenül valami "szervi"-eszközzel kell kapcsolatot létesíteniük más élőkkel s szellemekkel a naviknak, hát, ha ennyire muszáj, legyen ennyi áldozat a butaság otárára is. Mikor amúgy meg már létező vagy holnap már megvalósítható technikákat is láthatunk, azt az izét, amit én tube-nak szoktam nevezni, a holnap eszköz és érintés nélküli vezérléstechnikáját.

 navi ávátárák -innen cslaffan

Mojave(Mohave) fazekas asszony -ezt a kulturát pusztította el szinte nyom nélkül a fehér, ipari kép forrása

Végülis ki is állította magáról a bizonyítványt az amerikai filmipar azzal, hogy A Részvénytársaság pártjára állt, a navikkal szemben (vagyis az iraki témájú filmet választatta...) Érdekes, ugye DVD-n láttam és magyar felirattal (ami kb az eredetiszöveg nyersfordítása) a szinkronszöveg irodalmibb... de attól tartok, hogy jobb is az eredetinél.

 

Látván a filmet a legtöbb róla való kritikát most eléggé szimpla és ócska fikázásnak érzem. Sajnálom, hogy puszta dacos sznobériából nem néztem meg moziban is.  Mondjuk a 3D annyira nem érdekel... (= bizonyos okokból én nem láthatom olyan szemüveggel sem...)

 

Na, és most várom a csapásokat a kommentoszlopban :)

 http://www.jamescamerononline.com/avatar-gunship2.jpg

avatar-rajongói oldal (az eredeti hártyát jegyzettömbe másoltam, mert lusta voltam a sokszor a kislányok bugyijába egyenesen belemutató linkeket kigyomlálni, de szmálylik,

na, azok vótak dögivel, bikicsunájjj):


HIATUS*

Igen, szünetre van szükségem. 3 hét után kijöttem a kórházból, és nem akarok egész nap a gép a előtt kockulni, mert soha a büdös életbe nem nyerem vissza újra az életerőm. Ez a lap nagyon sok törődést igényel, én pedig ezt most nem tudom megadni. NEM zárok, mert 70%, hogy ki fogok nyitni, egy kis idő eltetével, talán pár hét, de az is lehet, hogy csak nyáron. Most nem megy. Remélem megértitek.

Nem írok köszönöszöveget, mert mint mondtam NEM zárok.
Csak annyit mondok: VISZLÁT.

Lou* voltam, 2009. Április 22-én, a Föld napján.
   
SúgóSúgó
18 hozzászólás
Új hozzászólás Frissítés
 
Idézet
2010.09.01. 16:22
racz bianka

szia a nevem bianka figyu azt szeretnem hogy hogy vagy hogy ha jol vagy akkor  irj puszika  biaXXXXaz.@.XYZZal.YUMM
Idézet
2010.08.16. 19:28
Bikicsunáj

Can do you speak na'vi language?
Idézet
2010.07.24. 23:52
...

hát ha te ezt gondolod Dóri...de nekem elmentett beszélgetésem van róla. de te biztos jobban tudod...
Idézet
2010.07.24. 10:50
Dóri

Én szerintem meg TE akarsz rossz hírt híresztelni másoknak lou-ról. Beeteted velünk, hogy nem fog soha többet kinyitni. Gondolod, nem írná ki, ha nem nyitna ki soha többet?
Idézet
2010.07.23. 11:41
barbiiii

ELÁRULOM MINDENKINEK, HOGY LOU EGY PÖCSFEJ. SEGÍTSÉGET KÉRTEM, DE BUNKÓ VOLT VELEM. ITT JÁTSSZA, HOGY MEKKORA SZAR NEKI, KÖZBEN MEG MINDENKIVEL EGY FASZ. LEHET HOGY VALAKI BEDŐL ENNEK ÉS VICCESNEK TARTJA, HOGY BUNKÓ, DE ÉN NEM. MONDTA NEKEM, HOGY NEM FOG KINYITNI SOHA TÖBBE!!!!!!!CSAK ÁTBASZ TITEKET ÉS AZT AKARJA, HOGY SAJNÁLJÁTOK IS!
Idézet
2010.07.11. 20:21
Kifkeyä Nari

I. Avatar és Na'vi találkozó

Jelentkezz mihamarabb!

talalkozo.learnnavi.hu
Idézet
2010.06.11. 13:51
Gabi (temary.gp)

szia. a lapom címe ismét megváltozott. új cím: droti-fanatic.gportal.hu de ez már végleges! bocsi:$ am nekünk top affi cserénk van
Idézet
2010.06.06. 11:15
Gabi (Dróti) (temary.gp)

szia. a lapom elköltözött ide: dinnyee.blogspot.com / ha szeretnéd tartani a top cserét, pls írj vissza a csetembe.
Idézet
2010.05.26. 21:30
Ritta

 miért mi volt Louval? :S
Idézet
2010.05.22. 20:38
Fawkes

mért mindig a gyönyörű oldalak zárnak be, vagy hiátusolnak... gyors feltöltődést és visszatérést kívánok, Lou!! :D
(Sherlock-Holmes.gp)
Idézet
2010.05.05. 21:39
Timíí - billweb.try.hu

jaj :S
remélem visszatérsz :(
mindenki nagy örömmel  vár téged :D^^
úgyhogy gyere vissza Lou <3
Idézet
2010.05.02. 16:58
dorah

Sziaa Lou.:)remélem minnél előbb visszatérsz hozzánk:)Jobbulást!Remélem hamarosan jobban leszel.:)
Idézet
2010.04.24. 20:38
Bee

Lou, remélem, hamarosan visszatérsz köreinkbe. Jobbulást kívánok!
Idézet
2010.04.24. 13:53
viverics*

Szia Lou!!! Én sem veszlek leaz elitek közül! És mielőbbi gyógyulást kívánok ;-)
Idézet
2010.04.23. 16:33
szemafor

Mielöbbi gyógyulást kívánok én is! Az oldalad továbbra is kintmarad nálam!
Idézet
2010.04.23. 16:05
klauu.

nagyon sajnálom. :(  jobbulást, gyógyulj meg remélem rendbe jösz. ami az oldalt illeti teljesen egyet értek veled és várlak vissza majd :)
Idézet
2010.04.23. 15:39
nettyl / niky / ley'ra

dráááága Lou =( sajnálom az oldalt, de totálisan megértelek... most úgyis az a legfontosabb, hogy veled minden rendben legyen, az oldal meg megmarad, nem vész el, szóval csak nyugi :D én csak azt kívánom, hogy épülj fel teljesen, és várunk vissza ;).
Idézet
2010.04.23. 14:26
na'day

*fakad*

Címkék: film noteszlap

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr212304762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cat Walk 2010.09.18. 08:34:27

na, ez abba a néhány és kivételes és ritka esetbe megy, amikor nincs mondanivalóm
nem láttam a filmet, a CS.H. 1. részénél negyedóra után rémülten nézegettem körbe a moziban, hová és hogy menekülhetnék
majd jön Efes, és jól megmondja, konzervatív vén hülye vagyok, nálam az nem számít filmnek, amiben túl sok a látványeffekt
akinek az kell, az járjön tüzijátékot nézni:))

magyar-magyar szótár 2010.09.18. 08:48:01

@Cat Walk: Nem szeretem a túl sok látványeffektes filmet (hehe, mint Sztalker -mániás, ugye) de ebben em zavart. Órjáss bagy sci-fi rajongó voltam a Star Wars bejövetelekor, de rémúntam. Már akkor is vacaknak találtam (már Tarkovszkij Solaris -a után, amit pedig Duna televíziókészüléken néztem először!!)

Cat Walk 2010.09.18. 08:54:30

@magyar-magyar szótár: férfidolgok, a Solaris is, azt is untam, ahogy te mondod, jó, de nekem nem tetszik

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.18. 10:07:10

@Cat Walk: efes nem mondja. Nem szereti az Avatart, filmnek iszonyatosan didaktikus, alig-alig variált kliséhalmaz. Pocahontas-mese, szinte egy az egyben (ezt nem én találtam ki, de abszolút így van). Az Avatar egy dologban dicsérhető, az pedig éppen a valóban forradalmi és valóban tárhatású látvány, ami bejön még az olyan félvakoknak is, mint én vagy a szótár. (Nekem egyik szemem -1,5 a másik -3 dioptriás, vagy több...:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.18. 10:08:14

@efes: ccsak annyira jó film az Avatar, mint amennyiben a McDonalds cheeseburger-menü a gasztronómia csúcsa.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.18. 10:12:05

A Star Wars azért lényegesen cizelláltabb mese az Avatarnál, bár az is csak mese. Viszont Thaiföldön azért vettem magamnak egy Yodás pólót...:P Gondolkodtam a Darth Vaderesen is, de azt aztán skippeltem (mint ahogy a meztelen seggű, tengerparton napozó Hitlereset is, On Holiday felirattal)

magyar-magyar szótár 2010.09.19. 06:45:47

@Cat Walk: A Solaris vagy sok más film afféle, mint egy ház, be kell menned, hogy láss valamit. A kereskedelmifilm mindent kipakol a ház elé, amit csak tud. Sőt, már képtelenek is a fogyasztók bemenni. Éppen az Avataron szemléltethető, vesd össze a fanklub csetelésével, hogy nézi... de nem látja. A Slarisban, hogy mondjam rövidítve, olyan megoldásaok vannak a feszültségteremtésben, amikről szakemberek azt szokták hazudni, hogy "csak Hitchkock tudja".

magyar-magyar szótár 2010.09.19. 06:50:03

@efes: Ahan, van benne Pocahontas-mese, az még egy felsőbb réteg a benyamiltatásban. Én is latolgatom, a rendezők be szokták csempészni alakjaikat a filmjeikbe, hogy Cameron nem-e a részvénytársasági csávó. Hiszen ez a film aztán végképp kegyelmendöfi a.. mondjak kommerciálisat, a Welles - von Stroheim -félét. Sokminden nekem se tetszik az Avatarvban, főleg körülötte. Valószínű, naív seggfej vagyok, ha azt hiszem, hogy a legbelsőbb rétegét megértheti ezer közül egy. Didaktikus - éppen ez az egyik lényeg, a netokratív ostobizmusban készíthetsz-e bonyolultabbat.

magyar-magyar szótár 2010.09.19. 06:54:59

@efes: A látvány annyira nem érdekelt, mint ős-sci-fi rajongó, begyepesedett vagyok, egy óriás gázbolygó holdjaként keringő effélén , ha van tengere (hahaha) az árapály 1000 méteres. Gondolj bele, a mi Holdunk vonzás-ereje mekkora cirkuszokat míveltet csak az emberi fejekben [tudatban, hormonálisan meg minden]

Van az avatar-történetben valami, ami a tényleg a mekdónácchoz hasonlítható sztórvórzban meg nincsen. Énbennem azonnal a natívokat legyaluló Nagy Fehér Kultúrá-t idézték az égbűgyöttek.

magyar-magyar szótár 2010.09.19. 06:57:11

@efes: Valahogy éreztem a kijevireptéri sztorira utalásodból, hogy merre jártál. Persze tévedhetek. A mai lengyel egyetenmiifjúság kedvelt negyedáras útvonala Moszkván vagy Kijeven keresztül vezet arrafelé néha Pekingen át.

tartalmas 2010.09.19. 10:36:46

=prtsmvszt

a sztárvorsz nálam annyiban veri az összes scifit, amennyiben el tudjuk képzelni a régesrégen és az egy messzimesszi galaxis felütését.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.09.19. 10:56:14

Fene se tuggya... én megnéztem, mert mindenki erről beszélt, de végig unatkoztam az egészet. Pedig volt benne tömeg-gyilok, meg mély-értelem, meg találtam benne egy kis X-man utánérzést, de összességében nagyon untam....

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.09.19. 10:58:01

Ja, az összes sci-fit veri Asimov, és ha kicsit szélesítem a műfajt, akkor Verne, és az egész műfaj jelenthet DaVincinek :P

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.09.19. 11:09:22

Ja, és a szexista, nácipukkasztóan-nyálcsorgató én-töredékem köszöni szépen a sok fincsi-csoki-nyuszit :)

2010.09.19. 11:40:18

Az Avatar különleges, újszerű sok szempontból, de elsősorban áru.
A Solaris talán nem . (legalábbis a Tarkovszkij változat)
Érdekes, hogy amikor a Tarkovszkij Solarist láttam, igen nagy hatása volt rám,(megnéztem vagy hatszor)persze jóval fiatalabb voltam.
Az Avatart idén láttam, és nálam a képi blickfangok szinte minden mást elnyomtak.Persze a párhuzamokat nem. Amikor ezt szóvá tettem, kaptam érte a pofámra az ifjú, és bohó korosztálytól, hogy mit kell mindíg aktualizálni...:D

magyar-magyar szótár 2010.09.20. 03:09:31

Jó, akkor kezdem másfelől. Van egy gagyi televíziós sci-fi sorozat, a megGányol csávó pénzéből, producelésében. Valahogy ezeket a közepes sztárokat elfogja valami lelkiismeretfordulás a karrierjük délelőttje s dele miatt és mint Terence Hill is most öregségére, megpróbálnak valami értékeset is alkotni. Így aztán megGányol Csillagkapuja tele van mélymondanivalóval meg minden. Ráadásul „tudományosan megalapozott” (vagyis a készítők legalább Stephen Hawking Az idő rövid története című besztszellerét olvasták és meg is értették…) . Már jó régen lejöttem a sci-fi -ről, de azért ezt a Csillagkaput igyekszem megnézni, bár amúgy unatkozás helyett szépen el és továbbgondolom a fölvetéseket, miközben időnként ki-kinézek a fejemből, merre tart a filmen a sztori.

Valahogy így néztem James Cameron Avatarát is. Minhogy erősen konzumálták, útáltam is előre. Ha valamit nyomatnak nagyon, azzal szemben előítélettel vagyok. Általában a film egyetlen erényeként a látványt emelik ki, ami látványosság, a kompjuteranimációs technika lényegében a film halála. Vagyis az Avatar készítői a bányatársaság és a navik az elavult, a régi, a celuloid film. Vagyis, míg láttam a film.. talán legbelső 4-5. hártyáját, időnként kinéztem a fejemből, jól megmosolyogtam a lassan már szokásosan elvárhatónak mondható jó végét, hiszen egyértelmű, hogy a valóságban A Bányatársaság győz és jól hazavágja a kék majmokat, elég nagy az erdő.

Tarkovszkij ma nem tudna pénzt gyűjteni a Solaris-hoz, a Sztalkerhez meg pláne nem.

A közönség zöme szerintem az Avatar-ról ha a felső, a látvány hártyát leveszi. Ehhez van egy kis mesi-mesi, mert mégis, valaminek marasztalnia kell az embert.

A jó HTML-hártyakovács láthat így egy honlapot, őt nyilván nem hatja meg a látható hártya – míg pl én tök’ vak vagyok a HTML-hártya felől és nem is nagyon érdekel. Nagyjából ilyennek képzelem az Avatar főbb célpiaci szegmenseinek is a vakságát. Vannak vicces rendezők, mint tarantino, akik pl pofátlanul a film belsőbb hűártyáiban a főfelszínnel ellentétes mondanivalót.. még csak nem is csempésznek. Nemhogy nem veszik a fáradságot az elleplezésre, de pompásan szórakoznak a filmet néző, de nem látó nézőkön.

Krúdy Gyula műveli ezt a prózájában. Megír egy jól eladható lektűrt, egy kis horrort és szemrebbenés nélkül, miközben dudorog szépséges mondataiban, Móricz reálista metszőkését is alkalmazza. Rejtőnél szoktak erre a többrétűségre rácsudálkozni. Salinger is imígyen többrétű.

A Bányatársaság, a főgonosz ugyanis nem a jövőből való. Már egy mai bányatársaság is PR-riportokat rendelne meg rekultivációs programjainak bemutatására, facsemetéket ültetnének az igazgatótanács tagjai ésígytovább. A katonák a Gonosz Ezredes kiszólásai XIX. századi szavak és érvek, a Fehérek Amerikája… a natívokkal szemben. (-> Hemingway Nick-ciklusában a michigani erdőpusztítás, csak a terpentinnek-kátránynak való kéregért irtottak ki őserdőket, a fenyőszálak óriáskazlakba hányva ott enyésztek az irtásokon…)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.21. 16:35:08

@magyar-magyar szótár: Steven Soderbergh George Clooney-val újraforgatta a Solarist, ami természetesen más lett, mint Tarkovszkijé, romantikusabb, lágyabb és szentimentálisabb, de ennek ellenére azzal tiszteletteljes és hollywoodi viszonylatban mély mű. Bukott is akkorát, mint ide a Tau Ceti.
Igen, ma Tarkovszkij, de még Bergman, Fellini se juthatnak filmhez. Ma már más világ van, részben jobb, részben rosszabb.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.21. 16:37:36

A Csillagkaput én is így néztem...XD tényleg jó kis szellemi trambulin, punnyadt vasárnap délutánokra...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.21. 16:39:44

@efes: ... tehát, helyesen: "ma Tarkovszkij, de még Bergman, Fellini se juthatna filmhez."

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.21. 16:41:56

@efes: és befejezem: Godard pl. érdekes módon forgat még, a mai napig, de videóra. Greenaway pedig egyenesen az internetre űzte számon saját magát. David Lynch is lassan többet publikál blogjában, mint a filmnvásznon (aminek többen örülnek, mint sajnálkoznak...:)

kündü 2010.11.15. 11:26:53

@efes:

Ki vagy Te, KISKÖCSÖG, árüld el a Kündübácsinak....

Na, csak egyszer....
süti beállítások módosítása