Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Friss topikok

 A magyar flóra kétségtelenül legerotikusabb megnevezésű tagja a titokzatos lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum). Habár a felületes szemlélők talán előrébb helyeznék e versenyben a herefojtó arankát (Cuscuta trifolii), esetleg magát a soknevű lóherét (Trifolium pratense) avagy fenyert, ám ezek a balgák nyilvánvalóan a mezítelen női testet is izgatóbbnak látnák, mint a diszkréten cérnatangába bújtatottat. Egyszóval a kisfiúk és kislányok talán nem érzékelik a lónyelvű kifejezésben finoman felzizegő orális (szakszóval: kvázi-nyalafinta) utalásokat, sem a csodabogyó kifejezésnek a futball-labdától a legnemesebb tartozékunkon át a viagráig húzódó férfiúi-mélylélektani ívét, de a csupa nagybetűs IGAZI FÉRFIAK és IGAZI NŐK mindenképp.
 Mindezek után talán nem meglepő, hogy maga a vizsgálatunk tárgyát képező növény sem közönséges megjelenésével hódít. Legjellegzetesebb képlete a növénymorfológiában fillokladiumként ismert, a normál levelek közepén magányos, kinyújtott nyelvként gúnyolódó kinövés, szakszóval (terminus technicus) izé.
 Persze valójában a levélnek látszó dolog a szár, és a kis kinyújtott nyelv a levél, de az érthetőség kedvéért a könnyebb végéről kellett kezdenünk az ismerkedést. Az ilyen típusú alakoskodás a növényvilágban egyáltalán nem ritka. Gondoljunk csak az ártatlan kinézetű és jólelkűnek vélt tűlevelűekre! Vajon hány kisgyermek életét keserítette meg a biológiatanárok egyik kedvenc kérdése, hogy milyen része a fenyőnek a toboz? Alig-alig akad józanul gondolkodó ifjú, aki virágként nevezné meg e furcsa, fás képletet. S vajon hány fiatalt fordított szembe az élet tudományával annak megértése, hogy az akáctüske az valójában szár, azaz tövis, míg a kaktusztüske levél, az a kis fehér, pamacsos, üveggyapotszerűen viszketős tüskécske pedig a virág.
Szerencsére a csodabogyók nem túl népes családja e morfológiai rejtvényért legalább arányos, kellemetes megjelenéssel és könnyű azonosíthatósággal engesztel, nem beszélve a fogyasztásra csábító (ámde emberi fogasztásara alkalmatlan), fényes, vörös bogyókról.
 A lónyelvű rokonság mellett jelentős állománya van hazánkban a szúrós családnak is. Mindkét szépség a mediterrán liliomfélék jellegzetes képviselője, így mindenhol megtalálhatók a Mecsek gyertyános-tölgyeseiben és bükköseiben. A hazai társulások közül a karsztbokorerdők szemet gyönyörködtető lakói.
 Összességében elmondható, a lónyelvű csodabogyó alkalmas mind szexuális utalások feltűnésmentes szövegbe csempészésére, mind botanikai tudásunkkal való felvágásra, mind az „Idegen is lehet szép” alapelvének bizonyítására, így a dél-dunántúli természettudományos értelmiség körében tapasztalható példátlan népszerűsége egyáltalán nem véletlen.

Címkék: élet szex férfiak környezet mecsek

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr132145000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.11. 23:49:56

Na, most szégyellem magam. Állandóan sírom vissza a vidéki életet, de ilyen bogyóst még nem kapáltam :(

magyar-magyar szótár 2010.07.12. 05:29:16

Él Zombán egy állatorvos házaspár (vagy a papa az állatorvos?) ők a világot járván mindenünnen (Indonéziából is) növényeket hoznak be s adnak nekik (pesti)parasztvakító neveket, ilyencsereszne, milyenmazosla ésígytovább.

Más. Félelmetes: Sok-sok dísznövényünk az élőhelyén gyom, sőt, dudva, sőt gaz, veszélyesen erőszakos burjánzó. Kertiek is. Elültetünk valami "érdekességet" s aztűán kiderül, hogy szinte kiirthatatlan, a kecske se rágja, a gyökerei tarck-szerűek s egy cm-ből is újrahajtanak s ahogy írtanánk, úgy aprózván még terjesztjük is.

magyar-magyar szótár 2010.07.12. 05:30:04

@vészmadár (pica pica): Hella most a mediterraneumban tartózkodik és üdvözli a társaságot! Remélem, fényképez is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.12. 09:10:29

@magyar-magyar szótár: amiről beszélsz, azok jellegzetesen az újvilági fajok. Hogy nagyon messzire ne menjünk, elég csak az akácra gondolni, amely ugyan fa (hacsak nem gyalogakác), de azért az én szememben szimplán gyomnövény. Nermigen marad meg mellette semmi más, ha egyszer nekiindul a terjeszkedésnek. Ausztrália amúgy élen járt sokáig az ilyen "telepítsünk be cuki vagy hasznos jószágokat" programokkal. Volt is egy ilyen szervezet, a Nemzeti Akklimatizációs Társaság... ők aztán - hogy csak egy "sikertörténetet" említsünk behozták s bíbortetűt, illetve helyette egy másik tetűfajt, a tetű ellen rovarokat, a rovarok ellen énekesmadarakat, az énekesek ellen ragadozó madarakat. Mindegyik úgy találta, egyszerűbb az őshonos, védtelen és felkészületlen helyi állat- és növényvilágot aprítani, mint bíbelődni a kirafinált, edzett és felkészült óvilági fajtákkal.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.12. 10:44:03

@vészmadár (pica pica): Állítólag Ausztrália sivatagjaiban vadon élő dromedárok kószálnak. Betelepítettek néhány tucatot még jó régen, mert ugye a sivatag hajója jobban bírja a homokot, mint a connemara-i lovak. Aztán rájöttek, hogy az angol lovászinas sosem válik arab tevehajcsárrá. A púposokat szélnek eresztették, a sivatagot meg sokáig nagyívben kerülték.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.12. 10:45:39

@Dupla: igen, ezt simán el tudom képzelni... vad dromedár amúgy már nincs, de úgy általában semmilyen teve tudtommal, legvalószínűbb, hogy az összes ma vadon élő teve elvadult háziasitott példány.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.12. 11:05:15

Szóval a teve az tulajdonképpen a sivatag musztángja... ez tetszik :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.12. 11:13:57

én úgy szoktam fogalmazni, hogy a hajó a tenger tevéje.

Milfajt Ferkó 2010.07.13. 22:11:48

Már hogyne érzékelném, a kifejezés férfiúi-mélylélektani ívét :)

Remélem, lesz folytatása!
süti beállítások módosítása