Friss topikok

1956. nyarán tűzőr volt Jack Kerouac Washington állam kanadai határán, a Cascade hegységben, egy, a Hozomeen csúcsra nézó csúcson, a Desolation Peak-en. Utánaguliztam a Magányos utazóba foglalt , magassan magyar irodalmi fennebbstíl felől tekintve közepesnél gyöngébb színvonalú kis jegyzete alapján. Nem ír arról, hogy költő barátai Gary Snyder és Philip Whelan nyomdokán került föl a hegyre. Arról sem egészen ír meg mindent, mi vitte rá erre a hat hét remeteségre. A feltöltődés mellett gondolom az ivászatban is szünetet tartott. Erdész kisérője nem is értette, mért nem sok brandy-t visz föl magával...

 

Útban Seattle-ből É-K irányban a Komo Kulshan (Mt. Baker) látványa

A Diablo vízierőműve

 

460 tűzőr hely volt a hegységben, ezek némelyikében háziasszonyok, romantikus lelkületű erdővédők őrködtek. Az erdő tüzeket leginkább villámcsapások okozták. Rádió-adóvevőn tartották a kapcsolatot a tűzoltókkal, akik leginkább légiúton fogtak az oltáshoz illetve ejtőernyővel dobtak le tűzoltókat a gócokhoz.

 

Kerouac őrhelye korabeli fotó, ma is látogatható egyébként

 

 

 

 

 

látkép -Kerouac "trükk"fotója őrhelyéről

 

 

Kerouac begyógyult szemekkel a letöltődés után, jópárnapos feltöltődések közepette barátaival, Ginsberggel, alul P. Whelan és Gregory Corso

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr502304726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.09.18. 12:13:55

Ezt az átverős címet :D

Már készültem, hogy Bradbury vagy Truffaut, és akkor kapok egy szutyok-hippit :D

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.09.18. 16:07:21

@Dupla: Hipster, legfeljebb beatnik. Kerouac és az ún. beatköltők(írók) nem voltak hippik. :)

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.09.18. 21:16:44

Buta vagyok, és primitiv, (angolul csak annyit tudok, hogy blessyou vagy fuckyou) ezért a linkekkel nem tudtam sokat kezdeni.

Viszont ideollóztam egy sort a magyar nyelvű wikiből: "Kerouacet egyesek a beatnikek királyának vagy a hippik atyjának nevezik, bár ő hevesen ellenezte az efféle címkéket, a hippi mozgalomra pedig némi megvetéssel tekintett."

Nos, ezt a "hippik atyja" kifejezést hallottam én már néhányszor vele kapcsolatban emlegetni. Meg azt, hogy egész életében tiltakozott a cimkézés/skatulyázás ellen, ugyanakkor simán cimkézte/skatulyázta a követőit.

Ezért mondtam, hogy szutyok-hippi. Kicsit olyan ez, mint amikor egy nő lefekszik boldog-boldogtalannal, csak velem nem... na az a büdös kurva...

magyar-magyar szótár 2010.09.19. 07:21:05

@Dupla: Igen, Kerouacról minden kortárs inkább azt az érzékeny, intelligens egyetemista fiút vette le, aki a Déri[y] György -féle Útonban Sal Paradise. A hippik a beatnikek felől nézve a sekélyesedés, gondolj bele, milyen zenét hallgattak a beatnikek
www.youtube.com/watch?v=ukL3TDV6XRg

és mit a hippik
www.youtube.com/watch?v=pP77jXqjHlU

A beatnikek orosz irodalmat olvastak

Gondolj bele, hogy énszerintem kemény és pank-e a Green Day, hát nekem ez limonádé és szerintem klimaxos háziasszonyok bugyiizzasztására való.
süti beállítások módosítása