Friss topikok

Nem újkeletű gondolat, hogy az étel örömforrás. Az intelligensebb állatok idomíthatók jutalomfalatkákkal. A földi örömök e változata az ember számára is nagyon vonzó. Minél kifinomultabb egy civilizáció, annál inkább fontossá válik az ételek ízvilága, az elkészítés módja. Ha szeretünk valakit, és meghívjuk magunkhoz, igyekszünk megtudni, mi a kedvenc étele, hogy azzal kedveskedhessünk neki. De jó esetben örömet okozhatunk akkor is, ha a saját specialitásunkat készítjük el vendégünknek.

Sokat elárul személyiségünkről, mit szeretünk enni, és hogyan eszünk. Nemi szerepeinkhez is hozzátapad egy- két étellel kapcsolatos sztereotípia. (Pl.: túlságosan édesszájúnak lenni, nem férfias, de az erős ízeket kedvelni, igen.)
Eljátszottam a gondolattal, hogyan is lehetne rokonaimat, barátaimat és ismerőseimet tipizálni étkezési szokásaik alapján. Négyféle kategóriát állítottam fel.
A húsevő
Szereti a húst, főként a marhasültet véresen. Zabál. Vérmes természetű, egyéb érzéki örömökre is nyitott, talán túlságosan is. De nyíltszívű, megbízható, minden titkodat megoszthatod vele.

Az állandóan diétázó
Időnként áttér a vega kosztra, de két diéta közt nem veti meg a ropogós, rózsaszínre sült malacot sem. Folyton fogyózik, persze egyre kövérebb. Bizonytalan saját magában, így másokban sem bízik. Ha nő, utál mindenkit, aki nála csinosabb mer lenni. Jobb vigyázni vele!

A vegetáriánus
Szója, tofu, csicseriborsó a fő tápláléka. Semmi gondom vele, hacsak nem megszállott, aki mindenkit le akar beszélni a húsevésről, és szélsőséges esetben csak a földből magától kiugrott répával hajlandó táplálkozni.

„Normális”
Mindegy, mit rakok elé, örül, hogy együtt lehetünk, értékeli, hogy dolgoztam vele. Nem válogat, ha valamit nem kedvel, akkor is legalább megkóstolja. Fontosak a finom ízek, de a jó társaság kedvéért jön elsősorban.

Ha meghívjuk bármelyiket ebédre, vacsorára a második típustól félhetünk a legjobban, lehet, hogy reggel még ragaszkodott az Atkins-diétához, de estére már megbánta, nehéz a kedvére tenni. A zabálógép éhes maradhat, a vegának külön főzhetek. Maradjanak otthon. Minek strapáljam magam! Elégítse ki őket Gordon Ramsay! A rokonság körében előfordul mind a négy típus. Érdekes, hogy a barátaim között csak „normálisak” vannak. Igaz, az ember csak a barátait válogathatja meg.

Címkék: konyha gasztronómia

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr782261572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

évi. 2010.08.31. 14:26:53

Úgy látom engem simán meghívhatsz..mi lesz a menü?:)))

chilii · http://chilii.blog.hu 2010.08.31. 14:46:22

Nem rég beleolvastam egy "vendégvárós" fórumba, és elképesztő milyen népek vannak. Véleményem szerint aki vendégségben válogat, és nem értékeli a házigazda fáradozásait, az meg sem érdemli, hogy meghívják! Néhány dolgot én sem eszem meg, de soha nem mondanám rá, hogy FÚJJJ!, mert nem venném el mások kedvét tőle. Nem szeretem pl. a tengeri cuccokat, de a párom igen, ezért ha kéri el is készítem neki (csak megkérem, hogy belezze ki, tisztítsa meg... stb.).

Cat Walk 2010.08.31. 15:46:43

és két kellően nőies idomú nőci, mikor beül az étterembe, és rendel, és még édességet is rendel a végén, az a hedonista? :)))

2010.08.31. 16:12:09

@Holly Wood: Naés? Ha hedonista, akkor hedonista.
Pl. engem sose zavartak a kellően nőies idomú nőcik, egész más jutott róluk eszembe, nem a hedonizmus...

Ezerszo 2010.08.31. 20:27:22

A normális kategória az én kedvencem is. A barátok között nálam is többen vannak, mint a rokonságban. :D

Török Zsófi 2010.08.31. 21:18:35

@évi.: Mit szeretnél?:)

@chilii: A kereskedelmi adók ilyen jellegű műsoraiban van néhány elképesztő módon viselkedő celeb. Nem ülnék le ilyen emberekkel terített asztalhoz.

@Holly Wood: Az az étteremtől függ.:)

@méhészborz: Hanem mi?! :D

magyar-magyar szótár 2010.09.01. 11:26:09

@Török Zsófi: Ezek a halatortános vacsoracsaták
MŰSOROK
lényegében leszerződnek a celebekkel, elbeszélget az asszisztens, kitalálnak előre poenokat (bejárják a helyszínt esetleg) keresnek egy tanyát, ahová spontán kimegy a celeb (kecskétfej) stb és ezek az elképesztő viselkedés -ek sem spontán GYÜNNEK mindig. Na, és most a vacsoracsatákolások helyett vannak édesnégyesek, szintén ilyen előre megtervezett spontánpoenokkal, de márt a Megasztár és az Xfaktor is erről szól.

Pl spontán vagy négy vacakabb hallelújásat válogattak ez elé a gyerek elé,

www.youtube.com/watch?v=0GJ_1fubGRY
csoda, hogy el tudta énekelni... de hogy indiszponálhatta ez a "trükk" a többi "sikertelent"?
Na és a bikicsunáj, ugye "segítenek" az asszisztensek és odaírják a papírra a fonetikus szöveget... Szalacsizmó.

évi. 2010.09.01. 12:17:51

@Török Zsófi: Valami nagyon egyszerűt, ami ízletes, és persze három fogást, mert mindig éhes vagyok...és velem azért kell vigyázni,mert telhetetlen vagyok, a sósra az édeset, az édesre pedig a sósat kívánom:)
Viszont mindenből csak keveset, így többféle dolog fér belém:))

Török Zsófi 2010.09.01. 21:46:16

@magyar-magyar szótár: Tartok tőle, hogy túl sokat nem kell "rendezgetni" ezeken az embereken.

@évi.: Ma pl. csináltam egy fincsi kis olasz salátát, gombafejeket juhtúróval töltve és bolognai spagettit frissen reszelt parmezánnal, végül jeges kávéval zártunk. Remélem megfelel, ha jössz! :)
süti beállítások módosítása