Friss topikok

Akikre igazán felnézünk, azok nem írtak. Jézus csupán egyetlen szót a homokba, de azt is gyorsan kitörölte. Buddha abszolút semmit. Szókratész minden tanát fiatal barátja, Platón álmodta.

Elolvasva az online világ egyik fő Bibliájának, a Wikipédiának útmutató oldalát, kiderül, ez a kor sem támaszt különb elvárásokat, mint a megelőzőek.

„A legjobb, ha egyáltalán nem írsz cikket: saját magadról […], az utcáról, amelyben laksz (hacsak nem tett szert nemzetközi hírnévre, vagy nincs ott több jeles épület), olyan témáról, melyről már létezik […] cikk, […] olyan dologról, amelyről nem vagy képes több összefüggő, nyelvtanilag helyes, bővített mondatot leírni, speciális részletekről olyan témában, amelyek csak nagyon kevés embert érdekelnek, […] olyan témában, amelyről a rendelkezésre álló tudásanyag nem elérhető, illetve összesen annyi, hogy egy másik témára utal, olyan témában, amely érzelmileg nagyon mélyen megérintett, és személyes véleményedet kívánod róla kifejteni, […] arról a nagyszerű dologról, amit épp ma készítettél/fedeztél fel. Erről a világot inkább a saját blogodon keresztül értesítsd!” (A Wikipédia útmutató oldala)

Szerintem a legjobb tehát nemíró társszerzőnek lenni. Hiszen jól megfontolva és megértve ezt az online útmutatót, kiderül, bármi, amit írnék, erősen sérti a legújabb hitvallás kitételeit. Nem lehet lírikus epilogját írni, sem helytörténetet, egyáltalán nem lehet mellébeszélni, konkrét tudás nélkül belekezdeni, nincs helye a találgatásnak, a fikciónak sem, s különösen veszélyes, ha érzelmeinket akarjuk belejátszani egy szövegbe.

Attól tartok, mindezek ellenére néha belém hasít majd a vágy: írni kellene. Ilyenkor mindig megnézem majd, mit ajánl nekem a Libresse.

Sarnyai Tibor
 

Címkék: útmutató kifogások társszerzés nemírás

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr462233278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Milfajt Ferkó 2010.08.19. 17:16:57

Nekem azt mondta a Libresse, hogy Kreatív szikra vagyok. :D

egyébként teljesen elbizonytalanítottál e fontos kérdésben.

A fészbúkos epilógja nagyon ott van :)

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.19. 17:41:49

Hát, a Wikipédia kapcsán egyet értek azzal, hogy inkább ne írj (Te se, Én se, Mások se) semmit, csak akkor, ha fontos, pontos, valódi tudást közvetítő lesz a cikk. A Wikit ugye egy hatalmas lexikonnak szánták, és egyre jobban hasonlít a tévedések és dezinformációk sublótfiókjához. Akiknek pedig fontos a wiki, azok igyekszenek megmenteni.

Ha ezt kiterjesztem, és mindenféle írás esetén követendő magatartássá nyilvánítom, akkor lüke vagyok. Talán az lehet a dolog nyitja, hogy mindenki, aki írásra vetemedik nézzen körül, és oda írjon, ahova passzol. Hiszem, hogy minden írásnak van helye, ugyanúgy, ahogy hiszem, hogy nincs haszontalan olvasmány.

Tudós vagy? Írj szaklapokba, tudományos ismeretterjesztő kiadványokba!
Szépíró vagy? Írj, és harcolj a kiadókkal!
Pártkatona vagy? Ugye nem is kell mondanom, hogy hova írj?
Sehonnai Bitang Józsefné Született Nímand Eleonóra vagy? Neked találták ki az énblog fogalmát, a közösségi oldalakat, és a párna alatt rejtegethető naplót (elengedhetetlen tartozék a szív alakú mütyürkésített lakat, percek alatt elveszíthető apró kulcsokkal)

(Természetesen ennél jóval több kategória létezik)

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.19. 17:46:18

Hülye ez a Libresse :) Aszongya hogy tollforgatónak születtem. Közben meg azt tapasztalom, hogy... Na mindegy...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.19. 20:30:14

jujj, a libresse szerint írónak kellene mennem, remélem nem kötelező:) mandula baszod, írjál, én máris lájkolom és megy a fácséra:)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.19. 20:46:10

MandulaTibi, én meg azt ajánlom, használj inkább tampont, és írjál:)

magyar-magyar szótár 2010.08.20. 04:23:46

"Amit le kell írnod, méltó arra, hogy elfelejtsd" -ezt a bölcsességet már a korai görög tudomány-túristák (egy kereskedő, Thalész pl a ma róla elnevezett tételt vásárolta meg az akkor még ugyan rendesen a nem-leírtakba is fölavatott, de már züllő egyiptomi fölsőpapságtól) többje is megvásárolta. A jézusfikázás egyik kedvelt jógyerekfogása szerint Jézus, aki persze nem élt és gyerekeket is csinált (a feleségének) analfabéta volt. Ezeknek a jógyerekeknek a fejében kb a BBC A Fény Századai sorozatába való képek élnek Jézus korában az írás lehetőségeiről.. még Poper Péter bácsi is papíruszokról ír, holott a papírusz a mai csúcs laptopoknak felet meg, egy kereskedő a szükséges jegyzetkéit birkabőrökre íratva egy öszvéren vitte magával. Érthető tehát Jézus törekvése arra, hogy tanítása fejben is hordozható legyen.

A rómaiak technikásabbak voltak : palmtopjaik viasszal vont fatáblák voltak nagyjából egy mai mininotebook méretében és kb 600 karaktert írtak rá csupanagybetűvel

Márpedig Jézus tanítása értelmében ellenkezően, tehát ma írni kell (és akár papírra is)

magyar-magyar szótár 2010.08.20. 04:40:44

Amit le kell írnod, méltó arra, hogy elfelejtsd. Ezt a jómondást korai görög tudománytúristák már ie 600-500 körül megvásárolták többször is iszákos, züllött egyiptomi felső-beavatott főbb papoktól. (a leírtak, tehát amiket ma ismerünk, a középpapság fokozat tudományosságai voltak) Egy Thalész néven ismert görög kereskedő pl a róla elnevezett tételt vásárolta meg.

A jézusfikázás műfaját művelő jógyerekek körében cuki Jézust (aki, tudjuk meg a jógyerekektől, sose élt ÉS gyerekeket csinált) analfabétának mondani. Jógyerekbuksikban a jézuskorabeli iskolában irkákon cerkák kufircolnak [-> grafitnesz], mint valami BBC - A Fény Századai c. filmecskében [az Alexandriai Könyvtár égéséhez későrómai tógaszerűségekben képzeltek alakokat, akik rendes kötött XIII-XV. századi kódexeket tartottak kezükben, majd ezeket kezdték falni a lángok, ó anyám!] Még Popper Péter bácsi is paíruszokat képezlt el szegényke, isten nyugossza, pedig a papírusz luxuscikk volt, kb a mai csúcs laptopba szám' Egy gazdag kereskedő a jegyzeteit birkabőrökre iratva szamárháton vitette a karavánjában, vót vagy 30 mai kg.

Jézusnak tehát alapos oka volt arra, hogy tanításait fejben elhordozhatóvá konvertálja.

Vagyis Jézus tanítása szerint ma pláne írni kell, méghozzá papírra.

A Wikipedia sokat javul, de csak az tud javulni, ami le van írva. Ki merne pl a BBC-vel vitatkozni, pedig a fény századaiban csak egy az a baromság a "könyvtár égéséről".

Nagyon szeretem a százéves Révai't lapozgatni, pl a kakaófeldolgozás gépeit nézegetni vagy az alagútépítés módszereit, a Simplon pl több, mit százéves, sőt! Milyen érdekesek a lexikonszócikkek, még a "meghaladottak" is. Most pedig képzeljünk el egy olyan Révait, ami folyamatosan "javul" és nyomdaifémkarcok helyett ma már videón láthatjuk a kakaófeldolgozás

mai képeit... (és akkor ezen a virtuálfelületen a XIX. századit sohamár, bár visszalapozható lesz 2040-ben a 2007-es[???]
süti beállítások módosítása