Friss topikok

 Az európai mitológiában gyökerező fantasy-irodalom humanoid bestáriumának egyik gyakran papírra és tintába (újabb időnkben porfestékbe) álmodott képviselője a troll. E csekély értelmű, ám agresszivitása okán önbizalommal túlterhelt lény ősmintája nem más, mint a csalitjáró pocok (Microtus agrestis).
 Rögvest megválaszolva a mindenkiben elsőre felmerülő kérdést (és egyúttal figyelmen kívül hagyva a tényt, mely földhözragadt is némelyek gondolkodása), miként lehet egy erőtől duzzadó állapotban is mindössze 13 cm-es entitás modellje a mesék sziklaállú teremtményének, nos úgy hiszem, a szárnyaló emberi képzelet és a messziről jött népek túlzásra mindig hajló jelleme épp elegendő magyarázat. Mire a közepesen tisztelt olvasó rövid kis esszénk végére ér, a csalitjáró pocok és a troll jellemének tökéletes egybeesése nem hagy semmilyen további kétséget affelől, hogy alaphipotézisünk mindenképp helytálló és egzakt.
 A csalitjáró pocok a rágcsálók (Rodentia) rendjébe tartozik, azaz - mit szépítsük - a felületes szemlélő számára elsőre akár bájosnak és barátságosnak tetsző kis jószág egy álcázott patkány, annak minden taszító jellemvonásával, ám számos erénye nélkül. Bárhova menjen is a pihenésre vágyó madár, ember vagy kétéltű, legyen az akár saját otthonának kertje, ez a kis mocsok mindenhol ott lesz, s jelenlétével rontja a tájról agyunkba érkező összbenyomást. Sem éjjel, sem nappal nem vagyunk biztonságban, könnyen alkalmazkodik bármilyen napszakhoz, környezethez vagy pH-hoz. Szívós, mint a háromhetes nyers csizmatalp, és levakarhatatlan, akár a kullancs (Ixodes ricinus). Szellemi képességei sajnos legfeljebb a sarki csérrel (Sterna paradisaea) állnák a versenyt, ám az intelligencia és a logikai készségek teljes hiányát agresszivitással, önbizalommal és átható pézsmaszaggal pótolja. E három fegyver elegendő is ahhoz, hogy alig akadjon olyan bátor ragadozó, ki levadássza. Rendszerint ha egy csalitjáró pockot meglátunk, hamarosan tömegesen jelennek meg hasonló habitusú társai, hogy magukénak vélt területüket - mely furcsa mód általában egybeesik valamilyen sűrűn látogatott, frekventált pihenőhellyel - ürülékükből és vomitusukból rakott takaros kupacokkal megjelöljék.
 A csalitjáró pocok mindenek felett összeférhetetlen és kötekedő, ám mindehhez hiányzik belőle a szarka (Pica pica) intelligenciája és humora, így ennek híjján bűzös és maró nyálával kénytelen ellenfeleire támadni. Rendszerint lesből és orvul támad, hordákba verődve, mely hordát a legbűzhödtebb és leginkább hasmenéstől szenvedő tag, a vezér irányítja, primitív parancsuralmi eszközökkel és egyszerű, a pockok elképzelhetetlenül alacsony szellemi szintjén is befogadható jelszavakkal és parancsokkal ("köpj!", "mókus!", "ebéd!", "térdre!").
 A pockok elképesztően szaporák, némely elmélet szerint vírusfertőzéssel adják át jellembéli fogyatékoságaikat bárkinek, aki gumikesztyű nélkül kerül velük fizikai kontaktusba. Hagyományos módon is szaporodik, és csak azért nem lepi a föld tejes felszínét immáron pocok- és pocokürülék-szőnyeg, mert a fészek legerősebb tagja gyakran falja fel gyengébb és kevésbé szánalmas testvéreit.

 A csalitjáró pocok elleni védekezés történhet kémiai módszerekkel (a kellemes modorú illatok zavarba hozzák és elijesztik) vagy baglyokkal. Amennyiben képesek vagyunk a létezésnek ezt a visszataszító formáját bárminemű érdeklődés, szörnyűlködés, hányinger vagy egyéb reakció nélkül figyelmen kívül hagyni, úgy a pockok rövid időn belül elveszítik érdeklődésüket és új területek felkutatására indulnak. Semmiképp nem javasoljuk módszerként a velük való vetélkedést, mert náluk szőrösebbek, butábbak és verejtéktől bűzlőbbek úgysem lehetünk.

 

 

Mint láthatjuk, a kis rohadék szapora, akár a patkány. És egyik olyan, mint a másik.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr352205633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.07. 20:25:43

ez nagyon jóóó!!

Értem, akkor a trollnak vagy nem szabad válaszolni, vagy gumikesztyűben kell begépelni a választ.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.07. 20:30:30

én csak a csalitjáró pocokról tudok nyilatkozni:)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.07. 20:34:54

@vészmadár (pica pica): de ha az olyan, mint a troll, akkor ugyanazok az óvintézkedések szükségesek, nem?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.07. 20:38:28

@Budai Hella: nem merészkednék odáig, hogy a következtetéseket is én vonjam le az olvasó helyett:)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.07. 21:57:29

kár, hogy ez nincs kinn címlapon
érdekes lenne, mit szólnak hozzá a trollok:))

Török Zsófi 2010.08.07. 22:19:14

A trollok korántsem olyen cukik, mint a képen látható rágcsáló.:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.07. 23:35:04

@Török Zsófi: inkább azt mondanám, elsőre nem látszik, hogy ez is csak patkány:)

magyar-magyar szótár 2010.08.08. 08:30:25

@Török Zsófi: Ó, sok troll csak a kommentnickjén úúútálatos, van neki egy rendes jógyerek-nickje, amin cukorfalat. Úriember minél haladób gondolkodású, anál ritkábban kommentel saját jólbevezetett nickjén. Mert egy-egy Nagy Név[nick] kommentje kitüntetés is.

magyar-magyar szótár 2010.08.08. 08:31:16

@vészmadár (pica pica): hát, remélem, már van ebből a fajtából vagy tíz szerző íved...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.09. 18:49:21

Annyit hasogatnék a szőrszálon, hogy az eredeti troll az nem annyira a fantasy, hanem amiből az sokszor táplálkozik, a skandináv (viking) mitológia egyik alakja. en.wikipedia.org/wiki/Troll
:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.09. 19:41:40

@efes: ezért írtam, hogy európai gyökerű:)

de igazad van, ez elég félreérthető, javítom

2010.08.10. 13:24:16

Hát ha már a trollkodásnál tartunk, a pica picának is van mit a szemére vetni. Pont ma reggel volt alkalmam megfigyelni, ahogy elrabolták majd az összes maradék reggelit, amit a különböző állatoknak odadobáltam, majd közösen nekiálltak terrorizálni a környéken tanyázó mókust és a bokrok alatt bujkáló, szégyenlős patkányt is. Nem túl nemes viselkedés. Amúgy ha megnézzük a különböző rágcsálókat, a mókus a legszenyóbb patkányféle szerintem :).

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.11. 11:13:44

@ifsz: így van, csak - ahogy nagyon bölcsen mondtavalaki, talán épp te - jopbb a sajtója. A szarka jelleméről ugye már írtam is egy posztot, teljesen jogos amit írsz, de mindig tegyük hozzá, a szarka cuki pofa és intelligens:)

2010.08.11. 17:14:22

@vészmadár (pica pica): Persze, amúgy bírom őket, nagyon vicces nézni, ahogy cseszegetik a többi állatot :)
süti beállítások módosítása