Friss topikok

Idén negyven éves az Apostol zenekar, melynek nevét meghallva, jobb zenei ízlésű ember hajlamos elfordulva öklendezni. Talán nem is véletlenül, hiszen a zenekar tagadhatatlan slágerei nem tartoznak a magyar zeneirodalom legnívósabb darabjai közé, lanyha lejtőn a megsemmisülésbe csúszó, depressziós öngyilkos-himnuszok, émelytő, ragacos zenei giccsek ezek, Seress Rezső után, szabadon.

Holott, a zenekar ennél sokkal jobb sorsra érdemes banda volt, precíz, kiválóan képzett, tehetséges zenészekből állt, akik korszerűen gondolkoztak a zenéről - csak éppen erre nem volt igény, már akkoriban, a hetvenes években sem. Ezzel kapcsolatosan, mintegy Boldog Szülinapot kiáltva osztanék meg egy apró kis történetet, mely az életemet azért alapvetően meghatározta, már, a mihez-tartás végett.

Talán hetedikes lehettem, és rendszeres rádióhallgató. A hetvenes évek végét járhattuk, magnóm még nem volt, a lemezgyűjteményemet pedig apám kezelte fafülével, fura ízléssel. Napi zeneigényemet javarészt a rádió hallgatásával csillapítottam, ami akkoriban rendszeresen adott koncertközvetítéseket is. Már jó előre készültem, hiszen az egyik akkori kedvenc magyar zenekarom rockkoncertjét sugározta (volna) a Petőfi, valamelyik pesti egyetemi klubból, de a műsorközlő mondatai leforráztak:

- Kedves rádióhallgatóink, kedves közönség! XY zenekar ma esti koncertje betegség miatt elmarad. Azonban nem maradunk zene nélkül, a színpadon az Apostol zenekar!

Döbbent csend, némi fütty. Mindenki ismerte a Légvár, homokvárat, meg az Okosabban kéne élnit, ám ezek fényévnyi távolságban voltak attól, amire ez (az) a közönség összegyűlt. Azonban Mező Józsi, a magyar demiszrusszosz, nyilván a széles karimájú sokáckalapjában, így szólt:

- Kedves közönségünk! Aki az ismert slágereinkre lenne kíváncsi, az vegye meg lemezen. Mi most egy kicsit zenélni szeretnénk Önöknek.

És nyomtak egy olyan háromnegyedórás koncertet, hogy a fülem kettéállt. Akkor még nem tudtam, hogy pl. Weather Reportot, Blood, Sweat & Tearst, Chase-t, If-et, sőt egy Syrius-számot is nyomtak, sok fúvóssal, virtuózan, dögösen. Jóval később találkoztam egy nálam idősebb zenegyűjtővel, akinek megvolt ez a magnófelvétel, onnan tudom. Szóval, a tanulság az, hogy nem minden szar, ami esetleg annak látszik. Sajnos, nekem nincs meg ez a felvétel, a tecsőn pedig csak ezt találtam, ám figyelmes hallgató hallhatja, hogy ebből a számból is kitűnik, volt azért spiritusz ebben a zenekarban:

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr532192622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.02. 10:12:34

Vonnegut egyik regénye, de már nem emlékszem, melyik, szól arról a magát náci riporternek vagy rádiósnak kiadó, évtizedekig náci propagandát folytató amerikai kémről, aki a végére rádöbben, annyi emberben tarotta ő, álcaként, a náci eszméket életben, hogy már rég nem számít, hogy valójában amerikai ügynök volt. Az vagy, amit teszel, nem az, ami lenni szeretnél.

modorosan idelinkelem magam:)
picapica.blog.hu/2010/07/11/principium_primum

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.02. 10:16:04

@vészmadár (pica pica): Ja, mondjuk azért lehetne kicsit néha jobban is erőlködni...:p

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.02. 16:10:52

@vészmadár (pica pica): Vagy amikor Jack Bauer, a 24 talán második évadában, úgy beépült antiterrorista ügynökként a terrorizmusukat kábítószerek terjesztéséből fedező terroristák közé, hogy az álca érdekében ő maga is kemény drogos terrorista lett. Ettől kezdve egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy Jack mettől meddig terrorista, mettől narkós és mettől antiterrorista ügynök. De Jack megoldotta.

Vidrótzky 2010.08.03. 07:02:58

Láttam az Apostolt haknizni, mkétszázezerrel kevesebbet kérnek mint LL Junior, tökéletesen belőtt szerelés, vagyis a szerelés van jól belőve és nem a tátika-kar. Tökéletes, lemezminőségű hagzás... én a Weather Report -ot persze hiába vártam, de azért a szólógitáros és minden zenész egy-egy kiállásban megmutatta, mit tudna még, ha akarná, a többség azonban a Nehéz a boldogságtól't akarta és meg is kapta. Példaképül állíthatom őket bárki elé a sóbizniccben. És jó sokan vannak, technikaiszemélyzet (és családtagok is..) Németh József hangja mit se fakul (és nem is feledkezik meg arról, hogy direkt melléénekeljen a mikrofonnak, hogy hallhassuk, semmi trükk. Mert ma már van technika arra, hogy emitt beleénekelek a mikrofonba és amott a hiányzóakat akár a lánykori hangom alapján is felkonvertálja az 'ámítógép.

Vidrótzky 2010.08.03. 07:04:15

@efes: Te látsz vidijaót, nincs fönt a YT-n véletlenül valami falunap -béli Apostol hakni vdeó???

Vidrótzky 2010.08.03. 07:06:26

Egyszer egy falunapon eszelősen rongyoltam a focipálya felé, azt hittem, hogy dzsesszrock lesz.. kiderült, hogy Csepregi Éva és Ádám, a gitáros lövik be az ének és gitárszerkót. Csepregit hallottam mikrofon nélkül is a "színpad" oldalánál beénekelni és jól elszégyeltem magam harminc éves előítéleteimért...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.08.03. 08:18:44

@Vidrótzky: Azt nem találtam, de ebben a '99-es koncertfelvételben is van egy meghökkentő és zavarbaejtő gitárbárbaj...:D
www.youtube.com/watch?v=PYTcuuMNj9A

Nem mellesleg, a színpadtechnika, évekkel a U2 és a Metallica hasonló próbálkozásai előtt!
süti beállítások módosítása