Friss topikok

Alaszka az utolsó határ, az éjféli nap országa, Seward jégszekrénye. (Az oroszoktól William H. Seward, külügyminiszter vette meg Alaszkát, sokáig kritizálták érte, innen a gúnynév). Az Amerikai Egyesült Államok 49. tagállama (1959. január 3-tól). Az USA legnagyobb kiterjedésű tagállama, (1,717,854 km2), lakossága viszont nem éri el a 700 ezret, a népsűrűség, 0.4 fő/km2. Nem tapossák egymás sarkát. (Magyarországé 2005. január 1-jén 108,5 fő/km2).

Nem jártam még ott, de hála az Internetnek, évek óta mindennapos vendég vagyok náluk, olvasom az ottani netes újságokat, lesem a webkamerákat tudom, igaz a mondás, az alaszkaiak nem vágyódnak haláluk után a mennybe, mert már életükben ott vannak. Csatlakoztam egy nemzetközi társasághoz, akik hozzám hasonlóan Alaszka-rajongók, némi vigasz, hogy nem csak én vagyok ilyen infantilis. Egyébként bakancslistám első tíz helyén olyan elfoglaltságok szerepelnek, amit Alaszkában lehet űzni.

Hűsítő gondolatokat ígértem, jöjjön tehát az időjárás. Alaszkában is négy évszak van természetesen: tél, még mindig tél, majdnem tél, és ezek kombinációja. Fairbanksban így sorolják: június, július, augusztus és tél. Itt fordul elő, hogy május közepétől júliusig a napos órák száma 20.

Idekívánkozik a "Honnan tudod, hogy Alaszkában vagy?" kommentdömping egyik darabja: Amikor anyád azt mondja, sötétedésre gyere haza, simán elhúzol három hónapra. Más vidékeken, így például délen, az Alaszkai Öbölnél, Whittierben, épp az ellenkezőjét élik át, novembertől februáig nincs természetes fény a településen. (Fairbanksban, tavaly márciusban mély megdöbbenést keltett, hogy az egyetem neves tengerbiológusa Nicholas Hughes, Sylvia Plath és Ted Hughes fia, 46 éves korában öngyilkos lett.)

Barrow, vagy Ukpeagvik (Inupiat eszkimó nyelven azt jelenti, a hely, ahol hóbaglyot vadásztam) A világ egyik, és Amerika legészakibb városa. Az Északi Sarkkörtől még 515 kilométerre van.

Ezt a képet tegnap mentettem le a Barrow Sea Ice Webcam-ről. Még szép jégdarabok úszkálnak a tengerparton.
 

 

 

 

 



Nálunk a rainbow, a szivárvány, a látványosság, náluk az icebow. Ez a kép is Barrow-ban készült.

Forrása:az en.wikipedia.org

 

 

Alaszkában télen, számunkra felfoghatatlanul hideg napokat élnek meg az ott lakók. Nem lepődnek meg, ha mínusz 40 fok alá süllyed a hőmérő. Egyébként a mínusz 40 fok Fahrenheitben és Celsiusban megegyezik. Nem ritkaság a Fahrenheitben mínusz 60-70 fok, ez Celsiusban -51 és majdnem -57. Azt mondják a helybeliek, ha egy ilyen időszak után -20 fokra (Celsius) melegszik a levegő, már szvetterben sétálnak.

A Fairbanks-i newsminer.com címoldalán még most is ott van a Téli túlélő kalauz 2009. Ide akartam tenni a linket, de valamiért nem sikerült. Az oldal közepén a naptár után a Special Sections rovatban a harmadik a Winter Survival Guide. A címoldala önmagáért beszél. Majd jusson eszedbe, ha nem indul télen a kocsid.

Még egy érdekes hűsítő kísérlet: Hogyan csináljunk forróvízből havat?

itt pedig, elolvashatod, milyen is a hideg Alaszkában. Mínusz 38 Celsius fokban.

Még néhány gyöngyszem, a Honnan tudod, hogy Alaszkában vagy? válaszokból.
A nulla fok (Celsiusban) épp elég meleg az autómosáshoz.
Több mérföld van a hójáródban, mint az autódban.
-40 fokban grillpartit szervezel
A "lenti 48-ban" vagy (ez Amerika többi része alaszkai szlengben) és az emberek megkérdezik, miért lóg ki egy elektromos vezeték a hűtőrácsodon. Úgy nézel rájuk, mintha két fejük volna és azt válaszolod, hát, az autóindításhoz.
Felkelsz hajnali négykor, hogy lelapátold a havat a tetőről.
Egész évben kinn hagyod a karácsonyi izzókat, mert mikorra elég meleg lesz, hogy  leszedheted, olyan sötét lesz, hogy úgyis ki kellene raknod.

Egy térkép, hogy könnyebb legyen tájékozódni.

Címkék: alaszka

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr302157536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.17. 19:00:51

ezek valóban hűsítő gondolatok
azt hiszem, maradok inkább a hőségnél, ha lehet, nem hiszem, hogy kibírnám a tél és majdnem tél váltakozását, a többhónapos sötétről nem is beszélve

azt tudom, hjogy téged rég vonz, de hogy mi vonz benne, nem igazán értem:)

Ezerszo 2010.07.17. 20:18:40

@Budai Hella: a mentalitás, ahogy élnek. A természethez való szoros kapcsolatuk. Ha betéved egy jávorszarvas a kertbe, és jóízűen elkezdi rágcsálni a virágokat, nem zavarják el, hanem rohannak a fényképezőgépért és lefényképezik.

Ha az újonnan betelepülők panaszkodnak a medvékre. A bundások főleg a tél előtt megvámolják a nem megfelelő helyen, vagy nem megfelelően tárolt ételeket. (pl. garázsban, kamrában), Ha a szemetet nem medvebiztos kukában tartja valaki, azt bizony széttúrják. Erre azt mondják az "őslakosok", (nem az eszkimókra gondolok), hogy a kárról az ember tehet, mert nem előzte meg a bajt. Egyébként is a medvék voltak ott előbb :)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.17. 20:21:46

@Ezerszo: értem, de azért csak kellemesebb valami melegebb éghajlaton kapcsolatban lenni a természettel, nem?:))
szerintem te is pont ilyen jó kapcsolatban vagy a természettel, még ha (szerencsére) medve nincs is nálatok

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.18. 00:22:48

Hella Drága:

Számomra a kellemes meleg az olyan 25-27 Celsius... na jó, jégkrémmel és sok szódával még elmegy a 28-29 Celsius is, de 30 és annál magasabb értékeket már nem tudok egy lapon említeni a kellemessel.

Alaszkai népek meg hozzászoktak egy kicsit hűvösebb időhöz. Pigmeusok meg valószínüleg pulóvert hordanának ha nálunk járnának.

Ezerszó: kis Alaszka-pótló-kirándulásnak ajánlom az Ezer tó országát. Ha pedig véletlenül rámszakadna egy kisebb vagyon, akkor meghívnálak egy fókanyúzós-húsfüstölős délutáni nótázásra.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.18. 08:25:28

@Dupla: "kicsit" hűvösebb:))
de a sötéthez nem nagyon lehet azért hozzászokni
Ezertóba viszont szívesen elmennék, bár volt egyszer egy finn kollégám, aki 2 hónapra jött, utána nem akart hazamenni

Ezerszo 2010.07.18. 20:12:12

@Budai Hella: elküldesz melegebb éghajlatra? :D

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.18. 20:13:54

@Ezerszo: hát, ha szeretnél egy csúnya felfázást, akkor csak hajrá Alaszka:)

Ezerszo 2010.07.18. 20:16:00

@Dupla: Ezertóékat szeretem. Van egy finn szakácskönyvem, elég gyakran főzök belőle.

Kívánom, hogy szakadjon rád egy nagy vagyon :)))

Milyen jó a memóriád, de azért még nekem sem kell Cavinton. :)

magyar-magyar szótár 2010.07.19. 06:17:34

@Ezerszo: Plath fiaanak eseteeneel arra gondoltam hogy talaan a depressziojaat oengyoogitotta voplna az alaszkai frisslevegoen.. csak a hosszueejszakaas telek nem eeppen antidepresszans hataasuak
erroel Stirlitz ur tudna irni valamit

@Dupla: azt a versikeet a sok versszakkal foel keene tenned kueloen bejegyzeesben pont ubiszezcsire valoo
süti beállítások módosítása