Friss topikok

Az Alföld kellős közepén, betyárkollégám Ződ Marci portyázó területén tegnap halálos baleset történt. [Nem azonos a Zöld Marci nick alatt működő politikai nyalóbloggerrel -a szerk. kieg] Csukás István szülővárosa mellékén, a kun Kisújszálláson elkerülő út épül -legalábbis az útalap, immár fél éve. Az útalapba egy ill bocsjav.  féllegális, "homokbányából" a célra alkalmatlan sárgaagyagot négytengelyes billencs teherautócsorda néhány nyergessel tarkítva hordja Tiszagyendáról. A bánya persze papíron legális -olyan magas körökből szóltak le az illetékes bányakapitánynak, hogy az majdnem azt tudta mondani a nála a "bánya" megnyitása ellen eljáró államtitkár/OGY-képviselőnek, amit Kurt Vonnegut Börleszk című regényében a Tizenhármasok Klubja kidobóembere mond az Egyesült Álamok utolsó elnökének. Majdnem -ha olvasta volna ezt az alapművet. De mivel nem olvasta, ezért inkább valami más jódolgára küldte el a szintén ahhoz a politikai párthoz tartozó államtitkár/OGY-képviselőt, aminek magasabb köreihez tartoznak  illegális & alkalmatlan "bánya" lepapírozásában érdekeltek.

A cél nem csupán szentesíti, de nemesíti is az eszközt. Márpedig Kisújszállás főutcáját mentesíteni a Halálút* arra eső szakaszától nemes cél. És szép is. A gond az odavezető utakkal van, már eddig is a Halálút egyik legjárhatatlanabb szakasza volt a Fegyvernek-Kenderes közötti. A Fegyvernek-Tiszagyenda közötti út személygépkocsival ma már jóformán járhatatlan. A hatalmas kátyukat a sárgaföldet fuvarozó cégek megtöltötték kőzuzalékkal és beszórták sárgafölddel. 20-30km/h-s sebességgel közlekednek az utat alaposan ismerő arrajárók. Idegen jobb, ha nem is próbálkozik.

 

A baleset Fegyvernek 5 km hosszú főutcáján történt. A lakosság inkább jogtalanul, mint joggal zúgolódik a billencs csorda járása ellen, holott a sofőrök lassan és óvatosan közlekednek. A kerékpárosok viszont merészen és hármasával, egymás mellett. Illetve beszélgetnek az út szélén, kartlóbálva várakoznak autójukban a Halálkanyarban a kínaibót előtt. Annak ellenére, hogy a falu közönsége föl van háborodva az utat lezúzók miatt, közlekedési szokásain mitse változtat. Sőt, a beszélgetési, trécselési és kvaterkázási szokásait is még ugyanúgy gyakorolja, ahogyan azt megszokta a múlt század 50-es éveiben, amikor naponta annyi autó zúgott el, fele sebességgel, mint ma egy perc alatt. 

Egy bácsi, a helyi (és alfeődi) szokásoktól eltérően az úton  balra átkanyarodás előtt jobbra lehúzódott és leszállt a nyeregből, de oly szerencsétlen mozdulattal, hogy a biciklije kereke egy gödörbe huppant s ő maga aláesett az őt kikerülő billencs teherautónak. A sofőr semmit nem tehetett. Ártatlan az ügyben az áldozat, a gépkocsivezető. Nem tehet semmit az önkormányzat, bár a "pógármestert" hónapok óta ostromolják az ügyben. Van engedély napi 35 billencs áthaladására (van is óra, amiben 35 billencs halad át...) . A gödörnek, amiben meghuppant a bácsi biciklije persze "van gazdája" , méghozzá az az inkább eszme és fogalom, ami tűrésre kötelezi polgárait és önkormányzatait pl. az ilyen csordaáthajtási ügyekben is. A gödör kijavítására pedig nincsen pénz. Hiszen  van még gödör, hány, még veszélyesebbek is.

 

Sokan elgondolkodtak már, 11-12 km elkerülő út építéséért van-e értelme tönkre (de használhatatlanul tönkre ) tenni 20 kilométert és alig járhatóvá nyomorítani még vagy 10-et és a már így is csak rutinnal meglovagolható nyomvályúkat mélyítetni. Bizonyos személyautó tipusok ugyanis a teherautók és kamionok nyomvályúi között kavillóznak, különösen félénk és rutintatalan autóvezetők kormányozásával akár veszélyesen is (rutinos a felezővonalra áll az egyik kerékkel s így centizvén a szembejövöket, nem kavillózik életveszélyesen...).

Ma leautózván az Alfeődre végighajtottam Fegyvernek főutcáján, az élet megy tovább, a dömperek járnak, a gyalogosok kvaterkáznak, a biciklisek merészen kavillóznak vagy beszélgetnek az ismerősökkel, a billencsek sofőrjei a boltoknál, meg ahol eszükbe jut, kollégáikat veszélyeztetve állnak ki, másznak le békésen (szintén a kolléga elé) a fülkéből, mert nincsen idő vagy türelem várni vagy tolerálni vagy akár meggondolni is a tettet vagy cselekedetet, mindenki megy, mint a birka, marha, ökör, tyúk, malac, az orra (bocsánat, de:) farka után, nagyjából ugyanúgy és főleg ész nélkül, mint a tegnapi halálos baleset előtt.

A bácsi halott, a vétlenül gázoló sofőr még félig sokkban, az utak gödrei mélyülnek, a repedések repednek tovább, a nyilvánvalóan csak néhány évig stabil sárgaföld-agyag útalap meg kunkorodik, lassan már készen, Kisújszállás körül.

És van valahol egy kötelezően kihelyezendő tábla:

Európa itt épül.Európa itt épül

Az, hát!

 

*A halálos balesetek statisztikáját a 4-es sz. főútvonal 2008-ban 186 balesettel vezette, a második helyezett 6-os főút kevesebb, mint fele áldozatot követelt. A szerk kieg.

Címkék: alföld baleset útépítés fegyvernek kisújszállás tiszagyennda kátyuk halálút

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr152150591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Milfajt Ferkó 2010.07.14. 20:31:25

Kisbéren áthalad a 81-es út. Egy évekkel ezelőtti adat szerint 2-3000 autó, a többsége kamion, vagy teherautó, kisbusz. A Kossuth utcán lakók nagyon szeretnék, ha már megépült volna az elkerülő út. Az ottani kereskedők és étterem tulajdonosok pedig egyáltalán nem. Az átmenőforgalomból származó bevételre nagy szükségük van.

Gondolom, az elkerülő út állami, a tönkretettek pedig önkormányzati utak. Majd lehet azok rendbetételére is pályázni, ha lesz önerő hozzá.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.14. 21:20:01

Vidróczky? :D árulkodó az az Alfeőd. Főleg, egy szövegben Vonneguttal és bizonyos közlekedéstechnológiai dominanciával a témát illetően. A stílus maga az ember, ugyi, csak azok az összeszedett, szerkesztett és betördelt mondatok...:)

Ezerszo 2010.07.14. 22:00:06

@efes: nem baj, ha árulkodó, ez egy koncepció. Az egyes vidékekről tudósítók "betyárok". :)

magyar-magyar szótár 2010.07.15. 09:08:15

@efes: A persecutiónak magas az, ami neked alacsony.
süti beállítások módosítása