Friss topikok

Kép film nélkül -csak szöveg-

Képtelen vagyok csak lefényképezni tavalyelőtt is már elavultnak számító kézikészülékemmel ezt az égi jelenetet: Cikázó fecskék űzik a kányát.

Nagymamám egyik legdurvább káromkodása volt a kánya csípje meg! Kányát viszont nem tudott mutatni. Gyerekkoromban, ha ölyvet akartunk látni, hat kilométert kellett gyalogolnunk a pusztában a tölgyes erdősziget felé. Kányáról viszont csak hallottunk.

 

Ma viszont már mindenhetes rém-esemény baromfiudvarokon nyaranta az, hogy a kánya egy-egy csibét vagy kiskacsát ragad el.

 

A fecske hasznos madár, ezt tudjuk. Így azonban, hogy látom akár 4-5 fecske is megkergethet s el egy kányát, még egy hasznát fölismertem...

 

Évről évre egyre kevesebb fecskét látni. Holott táplálékukból , legyekből-rovarokból-szúnyogokból egyre bővebben van, csak a szélsőséges időjárás, a minden átmenet nélkül, a szeptembervégi nyár kánikulája előtt most már sajnos rendszeresen beköszönő novembereleji hideg harmadolja az állományt. Valahonnan egy -gondolom bezzegóperenciás import- téveszme kering, miszerint az állatenyésztés visszaszorulása miatt fogynak a fecskék. Aki végigautzik az alföldön, ma már annyi rovartetemet gyűjt az autója elülső részére, amennyit a regénybeli Sal Paradise, de ő is csak a mexikói kiránduláson. (És a hajnali mocsárköd íze-bűze is hasonló lehet.)  A júliusi nagy kányakergetésben öt éve még fescskefelhő húzott át az égen, ma már féltucat fecske száll szembe, mögé, alá, fölé s keresztül , a szintén cikázásra hajlamos , szintén villás farkú kánya alig képes kikerülni a kis bátrakat, végül aztán egyenes irányt vesz és elhúz... Persze az is lehet, hogy mire egy-az-egy ellen folyik majd a küzdelem, a kányának nem lesz miért a falu fölé repülnie, hiszen egy előnevelt csirke ma már több, mint 200 Ft. Így nem csak a kertekben zöldel a burgyin, de átterjed a néptelenedő baromfiudvarokra is.

Ezért is lehetett hát annyira kedves madár itt a Kárpát-medencében a fecske, hisz a légteret is védte!

Címkék: fecske kánya

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr802143916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabalco 2010.07.19. 18:48:22

Épp a minap történt meg nálunk is, hogy leszállott valamilyen ragadozómadár a nyírfára, a fecskék pedig eszeveszttül csipogtak meg köröztek felette. Nem tudom milyen ragadozó volt, mert csak hollottam a történetet, de nemsokára megunta a dolgot, és odébbállt. De leket, hogy kánya volt.
Nálunk rendszerint sok fecskepár fészkel. Volt olyan év, hogy nyolcan is. Idén valahogy kevesebben vannak, eleve kevesebben jöttek vissza, sok fészek maradt üresen. De ez nem baj, mert azokat általában rozsdafarkú foglalja el, már ha van hozzá bátorsága. Ezenkívül van még nálunk feketerigó, tengelice meg egy csomó veréb. Amíg megvolt a ház előtt a nagy fenyőfa, mindig fészkelt rajta egy vadgalamb pár, nem sok sikerrel. A fészek megépítésével akadhattak gondok, mivel minden valamire való vihar leverte azt. Úgy látszik, nem figyeltek eléggé, mikor a szarka okította őket.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.19. 18:53:06

a fecskék mellett a varjúfélék allergiásak minden ragadozóra, a csókák, varjak felhőben tudnak rájuk mozdulni. A szarka is, ugye. A bíbicről tudom még, hogy válogatás nélkül mindennek nekitámad, ami csak a fészke közelébe mer menni, a kutyát simán elkergeti.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.19. 18:54:17

@Kabalco: hozzáteszem, a szarkafészek sem az az esztétikai csúcsteljesítmény. Aki nem látott még szarkafészket, gondoljon Demjén Rózsi hajára:)

Kabalco 2010.07.19. 19:29:44

@vészmadár (pica pica): Még nem láttam, csakcsupán a jó öreg "Túdom, túdom..." történet jutott eszembe. Demjént pedig ne bántsuk, hiszen ő művész, s különben is: hajának fő funkciója eltakarni egyet s más, ami szintén nem olyan esztétikus, s ezt ő maga mondta.
süti beállítások módosítása