Friss topikok

 Először is, felkészülve az eshetőségre, hogy netalán önjelölt nyelvművelők karmai közé keveredik a poszt, szeretném kijelenteni, teljes mértékben tisztában vagyok én azzal, hogy a címben szereplő dolog autentikus megnevezése vakondok, többesszáma ebből adódóan vakondokok. Implicit lehülyézve az ilyeneket annyit mondanék, normális ember normálisan beszél, nem egy 1768-as lexikon irányelvei szerint. Amennyiben későbbi publikációim során a nyitvatartás vagy a lehellet szavak ilyetén helytelen írásképe szemközt ötlik valakinek, ugyanezt üzenem.
 A környezetvédelem, pláne a természetvédelem ügyének egyik nehezen kivédhető problémája a droidoid vakondszemlélet, a pusztán közvetlenül az orrunk előtt lévő milliméternyi idő- és térrész észlelése, a szélesebb perspektíva hiánya. Önmagában persze nincs ezzel nagy gond, a vakond a maga közegében kiválóan elboldogul képességeivel. Nem állítom, hgy kifejezetten kárára lenne egy, az egerészölyvére hajazó látóképesség, de szinte bizonyos vagyok affelől, hogy hasznát nem venné. A felszínre felhozva persze azonnal megváltozna a helyzet, miként az egerészölyv sem lehetne tartósan sikeres egy vakondéra emlékeztető környezetben. A trükk tehát annyi, a vakondot ne késztessük arra, hogy vakondsága kereteiből kilépni kényszerüljön. Arra ugyanis képtelen.
 Mindez, úgy hiszem, evidencia.
  A nem túlságosan gondosan bújtatott analógiát felhasználva értékeljük most a lakossági fórum és a helyi népszavazás intézményét, mikoron is egy környezetvédelmi beruházás (tipikus példa lehet: hulladéklerakó) létesítéséről tájékoztatjuk a lakosságot, s ami a nagyobb gond: kezébe adjuk a jogot, hogy maga döntse el, szeretné-e látni városa határában az adott létesítményt. Nem is hegyezném most ki arra a posztot, hogy egy modern lerakóból kb. a fűvel gondosan fedett rétet láthatja, ki arra jár (már ha, ugye), sem arra, hogy a konzumidióta nagyrészt maga tehet a felmerülő igényről. Inkább csak a valószínűleg felmerülő kifogások legerősebbjére szeretnék válaszolni, mégpedig arrra az érvre, mely szerint azért van joga Józsi bácsinak beleszólnia a történésekbe, mert az ő életére gyakorol hatást.
 Egy kérdéssel válaszolnék: Miért nem kerül népszavazásra a jegybanki alapkamat mértéke? Ugyanazért, amiért én sem állok az esztergapadhoz.
 

Mert nem értek hozzá. 

Címkék: környezet vakond

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr252130747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.05. 13:31:05

Keresztkérdés; az új alkotmány (ha lesz,márpedig úgy tűnik) se lesz népszavazva (legalábbis úgy tűnik)...Ez is így helyes?

Egyetlen szavaddal sem értek egyet, de mindent megteszek, hogy leírhasd.:-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 13:34:17

Képviseleti demokráciában ez így helyes.

De amúgy a környezetvédelem egy szakma. Miért kell egy szakmai kérdésbe bevonni ne szakmai közönséget? Lehet, ilyen egyszerűbben kellene feltennem a kérdést:)

2010.07.05. 14:45:42

@vészmadár (pica pica): Ezen az alapon lehet minden kérdés szakmai.Talán az igazi demokráciához nem is kellenek állampolgárok,csak szakemberek!:))))

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 14:56:06

@méhészborz: lehet. Ki lehet forgatni, de válaszolj a kérdésemre, kérlek:

Miért nem népszavazáson határozzuk meg a jegybanki alapkamat mértékét?

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.05. 14:57:50

Nehéz kérdés.

Elvileg erre találták ki azt, hogy szavazás előtt jönnek az okosok, és tájékoztatják az érintetteket, hogy ne tudatlanul kelljen dönteniük. Gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a okosok sem értenek egyet, ezért aztán jönnek azok az okosok, akik megpróbálják megggyőzni a népet, és jönnek azok, akiket a nép kisebb-nagyobb vezérei hívnak, hogy lebeszéljék a népet a butaságról.
Az istenadta nép pedig dönt ahogy szokott: Nekem magyarázhatnak, én jobban tudom...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 15:01:50

@Dupla: igen-igen. De továbbra is azt mondom, az általad vázolt és érvényben lévő rendszer (helyesen) nem működik az amúgy szintén széles hatással bíró történések egy igen nagy szeleténél (melyre kiragadott példám volt a jegybanki alapkamat).

2010.07.05. 15:32:03

@vészmadár (pica pica): Ez egy érdekes,és messzire vezető téma.
Nekem a dologról az jutott eszembe, hogy használatban volt régebben a "szakbarbár" fogalom, ma már nemigen használják,pedig...
Szerintem a lényeg az, hogy vannak szakmai kérdések (talán ilyen az alapkamat) , és vannak olyan fontos kérdések,amelyek nagyon is túlmutatnak egy szakma keretein.
Valószínű, hogy mindíg lesznek szakbarbárok,akik szerint csak szakmai kérdések léteznek, de remélem egyre többen jönnek rá,hogy ez nem igaz.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 15:42:19

@méhészborz: én is használom a szakbarbár kifejezést, és nem is szeretem a típust (nekem ez az az ember, aki csak egy dologhoz ért... mint a mérnök, aki nem olvas verseket, vagy a magyartanár, aki nem tud átlagot számolni).

De a környezetvédelem eleve egy nagyon erősen interdiszciplináris terület, baromi sok tényező mentén hoznak meg egy-egy döntést... gazdasági, műszaki, ökológiai, stb. megfontolások után.

Ehhez képest idegesítő az, hogy "Ide ne hozzanak már szemetet, mert büdös lesz" típusú maszlag.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.05. 15:49:43

Nehéz megtalálni az egyensúlyt.

Hasonló kérdést boncolgattunk az elhíresült pécsi radar kapcsán is. Vajon a honvédelem az tényleg egy olyan kérdés, ahol lokálpatrióták és környezetvédők lobbizhatnak? Vagy elő kellett volna venni rögtön az elején a vasfegyelmet, és kérdés nélkül felépíteni?

Saját életemből egy sokkal kisebb horderejű élmény: Fiam születésekor sokan úgy néztek a páromra, mintha a holdról jött volna... manpság ugyanis nagy divat a szülési terv... anyuka apuka ráguglizik a témára, és amikor eljön az ideje, akkor megmondják az orvosnak, hogy milyen szülést szeretnének. Részletesen el szokták mondani a szerintük alkalmazandó érzéstelenítési protokolt, azt, hogy mikor mit és hogyan szeretnének. Feleségem azt mondta, hogy azért van ott az orvos, mert ért hozzá... döntsön!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 16:13:08

a lokátorállomásos példádat annyiban nem érzem egészen idevalónak, hogy ott legalább azt lehetett mondani, két ellenérdek dolgozik: honvédelem-nemzetbiztonság kontra környezetvédelem.

De egy hulladéklerakónál egyszerűen nincs ilyen ellenérdek. Ez tipikusan az a dolog, ami mindeninek jó, senkinem sem rossz. Hogy akkor miért ne? Hát mert csak. Mert az büdös. Az a tény, hogy nem büdös, nem zavar senkit. Mert csak, Mert én vagyok a Pista bá és elküldhetem a nagy csúnya gonosz akárki céget a sunyiba.

Kicsit olyan ez, mint a melegek élettársi kapcsolata. Nincs élő ember, aki ártalmat szenvedne attól, ha két felnőtt ember úgy dönt, együtt akar élni, mert szeretik egymást. Ennek ellenére fúrjuk meg, csakazértis, mert miért ne.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.05. 18:16:26

érdekes felvetés, úgy is kérdezhetnénk, meddig terjednek a demokrácia határai

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.05. 18:27:27

@vészmadár (pica pica): ha még messzebb megyünk, felvethetném azt is, hogy ez demokrácia amiben élünk?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 18:38:14

@Budai Hella: igen, de habár minden kérdés jogos meg értem, úgy érzem kikerültök egy nagyon egyszerű kérdést: Milyen alapon van épp a környezetvédelemben az állapolgárnak joga vétót gyakorolni, amikor nincs meg ez a joga a költségvetés, általában a pénzügy, a belbiztonság, meg még 3 tucat hasonló, szakmai kérdés kapcsán...

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.05. 18:50:39

@vészmadár (pica pica): mert itt belefutunk már az önkormányzatiságba
pl. azt is megakadályozhatja egy település, hogy lakóparkot, shopping centert stb építsenek oda

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.05. 19:18:28

@vészmadár (pica pica): és a vállalkozás szabadsága, mint alapelv? Vagy amikor a lakók bezáratják a kocsmákat este 10 után? kinek a joga erősebb? az ott lakóké a vállalkozóé vagy a szórakozni vágyó vendégeké? nem olyan egyszerű, ha másfelöl is nézed

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 19:22:40

@Budai Hella: de itt nincs ellenérdek, nincs másik alkotmányos jog. csak egy szükséges és jó dolog áll szemben nem is tudom, mivel pontosan...

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.05. 19:24:46

@vészmadár (pica pica): mondod te, de van, aki úgy érzi, nem szeretne szemétégetőt
és lehet, hogy ő, aki leszavazza, tudja, ez nem zavarná a települést, de attól fél, csökken az ingatlan értéke, mert mások meg nem tudják, hogy a szemétégető semmi kárt nem okoz

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 20:07:01

@Budai Hella: itt nem látom a hozzászólásod, de a tagek közt olvastam az elejét. Szval itt rögtön tegyünk helyre egy ezek szerint félreértést: Nem, nem énszerintem biztonságos egy modern lerakó. Minden szakember szerint. Ezért kap alsó, oldalsó műszaki védelmet, ezért van a monitoringrenszer...

ami káros, az az, ami majd helyette lesz: az erdő közepére kihordott sok lim-lom, szemét, törmelék...

az, hogy Pista bátyám szerint a hulladéklerakó veszélyes, mint vélemény minden, csak nem releváns. Majd ha a sertéstenyésztés kérdése kerül elő, szólunk, nem kell izgulni, de ebben nem lehet mértékadó egy laikus véleménye. Sokadszor teszem fel a kérdést: mit szólnál, ha egy kőműves, egy magyartanár vagy egy pék akarna kioktatni mondjuk a pénzpiaccal kapcsolatban?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 20:14:08

a szemétégetőről van egy nagyon kedves történetem:

A dorogi veszélyeshulladék-égető körzetének levegőminőségét figyeli egy, a dorogiaktól független monitoringrendszer. 2 vagy 3 éve volt, hogy télen a rendszer az ún. riasztási küszöbérték feletti dioxinszintet jelzett. Ez egy szerves légszennyező vegyület, amely jellemzően erdőtüzekben, háztartásiszemét égetéskor (jaja, amikor eltüzelik a kerti dolgokat) és a veszélyeshulladék-égetőkben keletkezik.

Amikor odaszóltak a dorogiaknak, hogy ellenőrizzék a dolgot, kiderült, nagygenerál miatt már két hete áll a dorogi égető.

Tudod, mitől volt magas a dioxinszint? attól, hogy a faluban a kátrányoshordótól a döglött macskáig, rossz asztaltól az olajos műanyaghordóig minden szarral fűtöttek. Ugynaazok, akik folyamatosan sípolnak, hogy égető, az ne legyen. A Rábát szennyező osztrák bőrgyárakat is azok tolták le legjobban (egyébként amúgy jogosan), akik amúgy simán belemossák a kocsijukat.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.05. 21:21:19

@vészmadár (pica pica): megértelek, és igazat is adok
de tudom magamról, én sem lennék boldog, ha most azt mondanák, hogy a mellettünk lévő telken felhúznak egy szemétégetőt
miért nem lehet messzebb építeni ezeket a településektől?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 21:28:08

@Budai Hella: az égetőt messzebb építik, bár ha elképzeled a füstzászlót, közelebb kevesebb csapódik le, mint messzebb...

de a erakó megint más: milyen szállításnak szeretnéd a költségeit állni? egy 15 km-esét vagy egy 160 km-esét?

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.05. 21:38:31

@vészmadár (pica pica): lehet Magyarországon úgy telepíteni, hogy 160 km-re legyen legközelebbi lakott településtől? :))

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.05. 21:46:49

lehet.

E pillanatban a mai előírásoknak megfelelő, új lerakónk az én tudomásom szerint 9 vagy 10 van.

a többi 150+ (utána kellene néznem a számoknak) elavult. Csak épp a fenti okok miatt nem tudják építeni az újakat...

magyar-magyar szótár 2010.07.06. 08:35:53

Az egyik kulcs Svejc (hogy kell kommentben kurziválni, kurzív e a Svejc-ben) ahol évente nemtudommenyi szavazás van, helyiérdekü ha és országos is hat-nyolc. Tessék, szavazzák le -de akkor kiállítotttak magukról (vagy népnevelőikről) egy bizonyítványt.

WEgyébkén, hogy a vak ondok mi, azt tudjuk, de mi az ondok? És undok-e?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.06. 10:24:55

én szeretem a vakondot, ha vakondok, akkor is, deviszontazonban nem vagyok barátja a hobbinak, víkendnek, teleknek, hegynek, magyarán a szőlőnek-kertnek. Mer' az munka, nem szórakozás.

Ha a kertet szeretném, lehet, a vakondot nem.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.06. 16:31:44

Urbánus tagozat esetén előfordul, hogy valakinek a jégvirág a kedvenc növénye, és a toronydaru a kedvenc madara :)
Nem kell mindenkinek szeretni a hétvégi nájlonparaszt életmódot :DD

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.06. 16:43:40

@Dupla: én imádom a természetet
egy napig, amikor kirándulok:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.06. 16:50:43

@Dupla: én csak szociális értelemben vagyok urbánus, valszeg többet vagyok erdőben, mint egy kezdő méhész vagy egy lustább vadász:) a természetet szeretem, csak nem akarok benne lakni.

az én kedvenc madaram amgy gondolom adott:) virágban meg, akinek van facebook-ja, sasolhatja a gyűjteményt:

http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=5167&id=100000864260027

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.06. 17:05:34

@vészmadár (pica pica): ezzel nagyon egyetértek, de ha a másik tagozat majd előkerül, nyilván lesznek ellenvélemények

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.06. 17:07:09

Oké, elismerem: t ú l o z t a m .

De!
Az én világképembe simán beleférnek azok az emberek is, akik nálatok sokkal urbánusabbak. Épp most olvasom a Jővő dosszié című könyvet...

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.06. 17:24:32

@vészmadár (pica pica):
Amúgy a szarka az egy igazi városi túlélő. Itt tőlem balra a kutyafuttatón is szokott balhézni néhány pár.

magyar-magyar szótár 2010.07.10. 08:19:18

Rémületes dolog jutott az eszembe: mi lenne a vak (szün) ondokkal, ha népszavazára bocsájtanánk a sorsát. A "fíregnek, aki kiDúrja a palántot"
És mekkora hawájja lenne a lótücsköknek majd azután.
És mégtöbb palánta dőlne ki.. lerágott gyökérrel...

2010.07.10. 09:20:07

A napokban mondta nekem egy virágkertész,hogy ha a szobanövényeken földet akarunk cserélni,akkor ne bóti virágföldet vegyünk,hanem keressünk egy vakondtúrást, annak a földje garantáltan vegyszermentes.A vakond, de főleg a giliszta nem hülye,hogy vegyszeres földet rágjon-túrjon.
Kipróbáltam, eddig igaznak tűnik :).

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.11. 12:01:57

@magyar-magyar szótár: nah, akkor mivel te már eddig előrelátsz, azaz a Greenpeace-nél 3 lépéssel előrébb, ezennel átnyújtanám a Sólyom László Radarmentesítő Egylet Arany Lőtücsök díjának lóhere fokozatát:)

magyar-magyar szótár 2010.07.12. 05:57:33

@Dupla: Ez is jó téma lenne. Aztán a gyajkorlatban a (ha az orvos valóban jó, akkor) a bába vezeti le a szülést és az orvos csak (csupán) kéznél van, ha orvosi döntés kéne.

Sajnos mindeféle tapasztalatom van az egészségügyből, a legtudósabb valódi születettorvosoknál azt tapasztalom, hogy az osztály munkájának szervezését ott kezdik, a takarítónőknél, a teásnővérnél (a néni, aki nem akar és nem is képes nyugdíjba menni) a jobbkezeinél, a balkezeinél, a bosztott orvosainál. A tudós szülész a bábára nem "lefelé" néz, ha értesz...

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.12. 11:21:00

Na, ez a szülésznő kontra doktor ez egy másik aspektusa a dolognak. Amire én gondoltam, az a laikus, ámde közvetlenül érintett (anyuka-apuka) és a szakember (esetenként orvos, esetenként szülésznő, vagy extrém esetben mentősbácsi) konfliktusa. Geréb Ági meg egy harmadik történet...
süti beállítások módosítása