Friss topikok

Most ugorjunk át olyan apróságokon, hogy már jó négyezer éve hódít a világban. Ami azt illeti, ilyen régóta, olyan sok ember azért nem tévedhet. A foci történelmének bárki utána nézhet, ha itt kattint egyet.

Népszerűségét szerintem annak is köszönheti, hogy nem kell hozzá nagy felhajtás. A libalegelőn egy rongylabdát mezítláb kergetve épp akkora örömet okoz, mint talpig Nike-ban a Wembley kockásra nyírt zöld gyepén, ezüstszínű bőrgolyóval, VB döntőt játszva.

Jó, mert korra, nemre, társadalmi rangra való tekintet nélkül mindenki rajonghat érte. Legfeljebb a plebs nem a koronás főknek, pénzeszsákoknak és egyéb hírességeknek fenntartott helyről, hanem televízióból, vagy a stadion tetejéről nézi a meccset, mint én anno, a német válogatottat a Népstadionban. (Gerd Müller, Overath, a nagy Ferenc császár, Beckenbauer és a többiek, olyan kicsik voltak, hogy még a számot sem lehetett elolvasni a hátukon. Jobban jártam volna, ha a tévé elé ülök.)

Jó, mert ízig-vérig játék. Nemcsak a zöldgyepen, hanem a fogadóirodákban is. Játék még akkor is, ha már régóta főként a pénzről szól. Sokan élnek belőle jól, hírnevet, gazdagságot hoz játékosnak, edzőnek, menedzsernek, sportvezetőnek és persze az írott és az elektronikus sajtónak.

Jó, mert van a világnak olyan szeglete, ahol az egyetlen, vagy majdnem egyetlen kiugrási esély a jobb életre, ha fényesen ragyogsz a futballvilág egén. A Copacabana kis srácai egykor Garrinchák, Pelék, Carlos Albertok akartak lenni, ma Ronaldo, Ronaldinho, Gilberto trükkjeit gyakorolják. Vagy megpróbálják becsavarni, mint Beckham.

Jó, mert apáról/anyáról fiúra/lányra öröklődik a focimánia. Generációkon átível. A rangadó fontosabb is lehet, mint egy családi esemény. Közös hétvégi zarándoklat a meccsekre a faterral, ha esik, ha fúj.

Jó, mert haverok, sör, foci. Közös buli. Ha játsszák, akkor is, ha nézik, akkor is. Belefeledkezős, ökörködős, átbeszélős, összeveszős. Emberi.

Jó, mert négyévente világszenzáció, és négyévente Európa-happening. Kisebbfajta népvándorlást generálva fellendíti a gazdaságot, a turizmust. Dicsőséget hoz a győztesekre, szégyent a vesztesekre.

Jó, mert összeköt, akár sok százmillió embert adott pillanatban, örömet és bánatot okozva. A 11-es rúgásnál bennszakadó lélegzettel, a gólok utáni ujjongással, vagy éppen a vesztesek oldalán, a mélységesmély szomorúsággal. (a vandalizmusról most nem beszélek, ott a foci csak ürügy, nem ok és nem okozat.)

Jó, mert csak úgy, egyszerűen van. Foci, futball, football, soccer - nevezd, aminek akarod.

Egy biztos: The name of the game: football!

Erről beszéltem:

 
 

Micsoda góóóólok!

a vuvuzelát szándékosan mellőzöm.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr252124208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tartalmas 2010.07.02. 11:16:20

a másik_kólagyárnak megy mostanában a reklámja, ahol a focipálya együtt megy a játékkal, a játékosokkal - jó ötlet, kifejező az is :) - kár hogy reklám :P

Ezerszo 2010.07.03. 20:11:50

anyám, borogass! Németország-Argentína 4-0! :( vigasztalan vagyok.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.03. 21:33:38

én nem, nem vagyok németdrukker, de ideje eloszlatni azta félreértést, hogy európán kívül is érdemes focival foglalkozni:)

egy engedményt teszek: USA jöhet:)

Ezerszo 2010.07.07. 21:31:37

@vészmadár (pica pica): a latin foci azért Európában és azon túl is, igen figyelemre méltó.

Remélem, hogy holland-spanyol döntő lesz a vb-n.

magyar-magyar szótár 2010.07.09. 06:21:08

Jó nekem, én minden cicával szurkolhatok, mert egyik csapat se érdekelt, na jó, talán az Észak-Korea. Egy picit a déli csapat is, majdnem negyedórát láttam a küzdelmükből, ami az utolsó másodpercig tartott.
süti beállítások módosítása