Friss topikok

Kisbért, ezt a bakonyalji kisvárost a lovak tették naggyá. Itt minden róluk szól. Tudják, ki volt Buccaneer, Cambuscan, milyen kötődése van Kincsemnek, a csodakancának a városhoz, hogy Imperiál is itt látta meg a napvilágot.

Gróf Batthyány Kázmér, aki 1849-ben Magyarország külügyminisztere volt, kisbéri birtokán már 1829-ben angol telivéreket tenyésztett. Világos után emigrációba kényszerült, birtokát elkobozták, és szédületes gyorsasággal létrehozták a kisbéri Császári és Királyi Katonai Ménest. 1852. július 9-én kap utasítást a hadsereg lóellátási felügyelője, hogy felmérje, alkalmas-e az elkobzott birtok ménes birtoknak, 22-én már kész a jelentés, 26-án a miniszteri értekezlet rábólint, és augusztus 3-án Ferenc József, Kolozsvárott láttamozza, vagyis jóváhagyja a ménes birtok megalapítását.

Csodálatos történet kezdődik. Nagyszerű emberek – Ritter Ferenc, Kozma Ferenc, Wenckheim Béla – szakértelme, munkája van abban, hogy Kisbér neve az egész világon a legmagasabb szintű lótenyésztést jelenti. Azok a remek telivérek! 1865-ben 2600 fontért vásárolnak egy Buccaneer nevű mént. Nem sokkal később a derék angolok bánták már az eladást, olyannyira, hogy sokszorosáért vissza akarták vásárolni. A Buccaneer ivadékok ugyanis taroltak a legnevesebb versenypályákon. A leghíresebb utód a Kisbér nevet viselte, aki 1876-ban megnyerte az Epsom Derbyt, majd néhány hét múlva a Grand Prix de Paris-t.

Buccaneer 30 évet élt. 1887. április 13-án, elbúcsúzott Kisbértől, s a budapesti Állatorvosi Főiskolán elaltatták, hogy megkíméljék az elöregedéssel járó fájdalmaktól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buccaneer csontváza ma is látható a kisbéri Helytörténeti Múzeumban. 

Francis Cavaliero is alaposan beírta magát a magyar lótenyésztés történetébe. Javasolt a kisbérieknek megvételre egy másik nagyszerű lovat is 1871-ben: Cambuscan-t. Három év múlva (1874. március 17-én) megszületik Cambuscan és Waternymph frigyéből egy sötét sárga kanca, aki legyőzhetetlennek bizonyult. 54 versenyen indult, s mindannyiszor diadalmaskodott. Hát, persze, hogy Kincsem ő. A csoda kanca, a világ csak Hungarian Wonder-ként ismerte. "A tulajdonosa és tenyésztője a tápiószentmártoni Blaskovich Ernő, de a kanca Kisbéren született. Később, mint anyakanca, ugyancsak a Kisbéri Ménesben álló ménekhez osztotta be gazdája, aki semmi pénzért soha nem volt hajlandó eladni Kincsem-et"- írja dr. Fehér Dezső. A vele folytatott beszélgetésben nekem is megerősítette, hogy Kincsem igenis Kisbéren látta meg a napvilágot, s csak később került Tápiószentmártonba. Kincsem, 1887. március 17. hajnalán múlt ki. Idomárja, Hesp Róbert 39 nappal élte túl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A másik csoda, Imperiál, 1960. február 14-én született Kisbéren. Egy szemtanú úgy emlékezett a ménes megalakulásának 150. évfordulójára rendezett emlékülésen, olyan csikó született, hogy azt se tudták, mit csináljanak vele. Anyját, Hurry-t az olaszoktól vették, akik csak azért adták el a magyaroknak, mert letették az esküt, hogy a kisbéri ménesbe kerül, abba a boxba, amelyikben Kincsem volt. Nos, Imperiál, a különös tekintetével, négy hófehér harisnyájával, aranyszőrével, a homlokától a szája széléig húzódó hókával, impozáns jelenség volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem sokkal később, már csak múlt időben beszélhetünk a kisbéri ménesről. 1961. december 31-ével felszámolták.

Címkék: kincsem imperiál kisbéri ménes

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr412117036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.06.28. 22:00:51

ezt nem is tudtam, micsoda lóhírességek származnak onnan

Milfajt Ferkó 2010.06.28. 22:24:53

@Budai Hella: a Kincsem képen látható macska is híres volt, mint a csodakanca legjobb barátja.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.06.29. 00:06:07

a lovakért rajongást még emésztenem kell, egyelőre nem tudom hova tenni... de azt érzem, ez valakinek szenvedély lehet...

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.06.29. 02:18:53

Talán azért van így, mert nem barátkoztál eleget lovakkal. Ha van rá módod, próbáld ki! Lehet, hogy nem a galopp lesz a kedvenced, de szerintem a lovak mellett nem lehet közömbösen elmenni.

magyar-magyar szótár 2010.06.29. 06:40:25

Majd szólok már ZődMarci komának, hogy Törökszentmiklós-Szenttamás puszta esetében egy Imperiál-oldalági történetet rittyentsen már!

magyar-magyar szótár 2010.06.29. 06:44:43

@vészmadár (pica pica): Iparos fia, ameddig a családi emlékezet elért, tán lovuk sem vót, ipari szakmunkásképzőt végzettként valamelyik haver után kérdezősködve betévedt a téeesz lóistállójába, ahol éppen egy fékezhetetlen csődörcsikót készültek agyonverni. Ki tudja, milyen emlékezet? -ösztön- gén-emlék? Fene tudja, fél óra múlva az idegbeteggé korbácsolt ostorozott nem is harmadfű csikón már lovagolt is, szerszámozta később, tenyészálat lett a csődör, neki pedig seregbe vonulásáig első munkahelye. nem jó szemmel nézték, mert nyugatnémet csajszik kerengtek ott mindenféle Opelekkel és VW-kel (typ3) Egy bnap félhavi fizetése volt a borravaló, de természetben is fizettek ám neki rendesen!

Milfajt Ferkó 2010.06.29. 08:09:59

@vészmadár (pica pica): Jómagam, imádom a lovakat és rettenetesen félek tőlük. De, ha itt a környéken van lovasverseny, márpedig akad, ki nem hagyom.

Ez a kettősség anyai ágon plántálódott belém. Nagyapám a családi legendárium szerint lókupec volt és nagy kártyás. Egy rossz lapjárás miatt mindent elvesztett. Ekkor úgymond, megkomolyodott, elvette nagyanyám és kitanulta a kőműves mesterséget. Igaz, apai nagyapám pedig parasztember volt, neki még a városban is volt lóistállója.

A félelem onnan jön, hogy nem sokkal születésem előtt édesanyámat megrémisztette egy megbokrosodott ló. Ő aztán tiltott a lovaktól.

Milfajt Ferkó 2010.06.29. 08:21:38

@Dupla: úgy vélem, tényleg nem lehet közömbösnek lenni irántuk. A félelmemen mindig győz a rajongás.

Milfajt Ferkó 2010.06.29. 08:22:24

@magyar-magyar szótár: mondd meg Marci pajtásnak, hogy nagyon várom az Imperiál történetet.

Milfajt Ferkó 2010.06.29. 08:26:17

@magyar-magyar szótár: biztosan nemcsak a lovakhoz értett az iparos fia:)

Azt mondta a már emlegetett nagyapám, hogy a lovat, meg az asszonyt szép szóval, simogatással lehet betörni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.06.29. 09:40:56

@Dupla: eddig egy harapott meg. messziről szépek, de nekem csak annyira, mint bármi élő dolog, szval egy tehén is szép meg egy darázs is...

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.06.29. 11:01:46

@vészmadár (pica pica):
Rendben. Akkor én duplán rajongok a patásokért. Rajongok csak úgy, mert megszoktam, és rajongok helyetted is ;)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.06.29. 23:31:55

@Dupla: rendben, én csigákat szeretem, amiknek háza van:)
süti beállítások módosítása