Friss topikok

Eddig Albertfalváról nekem Kern András taxi-kabaréja ugrott be. Hogy ez afféle lehet A Városban, mint felén a hóstyán, istenhátamögött, alvég, Güdörpart.  Aki Albertfalvánál jár, az már nincs is pest-en (ami melléknév-be, felénk Buda is számít...) . Azt is tudtam Albertfalváról, hogy ott van ama Fegyvernek utca, ami Fegyvernek csak a pusztához párosuló könnyen adódó rímként okozta szegény Ződ Marci halálát, akinek egyébként Törökszentmiklóson, 1816. december 6-án dél után egy órával mérte ki a vékony nyaka, mennyit nyom latba a csontos sejhajja, az...

Karcag utca is van Albertfalván.

 

Sőt a "modern templom" mellékén a Kenderes utca a Körmend utcával zár a derékból hegyesedő szöget.

 

A wikipedia Albertfalva cikkéből nem derül ki, miért és kinek az ötlete volt az OTI-lakótelep házait osztó utcákat részben alföldi településnevekről elkeresztelni. Hátha erre jár majd egy arravalósi lokálpatrióta, aki kommentben sziveskedik fölvilágosítani bennünket.

 

 

 

 

Szépek, giccsesek, de mégis kedvesek ezek a házak, nyilván magántulajdonban,egyik omlik-bomlik, másik tüzép-röneszansz süteményszinekben újult avagy mézeskalácsosan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze a Fegyvernek utca randa panel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanulójárat villamosvezető jelölteknek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt a  villamos albertfalvi  végállomásának remize, a természetesen nem 'Fehérvárra vezető Fehérvári út végén:

Címkék: albertfalva

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr562110928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.06.26. 08:38:43

hogy alátámasszam a léha és felületes budai úriasszonyokról szóló koncepciódat, azt hiszem, életemben nem jártam a városnak ebben a részében

magyar-magyar szótár 2010.06.26. 09:27:55

@Budai Hella: Én sokat eljártam mellette. Krúdy, mint óbudai (de egyébként vidéki...) úr, kocsmatúráiban .. gondolom, az a régi, a lebontott főutca a ltp helyén.. el kellett hopgy járjon erre, hiszen Budafokon fordult vissza. Kies hely, laknék itt, még tán a ltp-n is.

Ezerszo 2010.06.26. 09:42:27

A 70-es évek közepén egy hónapig mindennap errefelé jártam, naponta kétszer. Munkába menet és jövet. Akkor is megvolt a maga hangulata. Tetszik, hogy magyar-magyar szótár visszacsempészi a kies szót a köztudatba. :)

Ezerszo 2010.06.26. 09:43:51

@Budai Hella: volt egy kolléganőm, budai, de nem úriasszony kategória, aki még az Astoriát is a világvégének tartotta, a Naphegyről nézvést.

magyar-magyar szótár 2010.06.27. 06:42:40

@Ezerszo: Ó, és hány szó járt így, mint a kies, pl a puszta is. (Kicsiny falum, amikor puszta volt egy darabig, helyhhh, ha Ződ Marci idejében csak, amikor még a templom falai is álltak, a folyó hurkai, volt itt minden, rét, fertő, tó, oda-visszafolyó patak , őserdő, szőlők, szántő, ősgyep, csalit, pagony, liget szöval igaz volt, hogy gyönyerő kies puszta... (=embertől puszta avagyis lakatlan, de nem szomorú vizes sík, ameddig szemellét, itt aztán messzire nem lehetett ellátni , 500 éves tölgyfák miatt

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.06.27. 10:41:15

@Ezerszo: A szomszédasszonyom, saját elmondása szerint 20 éve nem volt a Kodály köröndön túl. Na az ide a második sarok. És Pest.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.06.27. 10:41:58

@efes: A körzeti orvos rendelője az első sarkon van...:P

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.06.27. 10:43:59

Amúgy, annak idején én jártam az egyikben azokból a sorházakból, és nagyon hangulatos kis pecók ám azok. Kicsit kevés a belmagasság, de átlagos magasságú magyarnak otthonos lakások alakíthatók ki bennük. Mindhez van normális méretű kert is. A belváros pedig BKV-val legfeljebb 20 perc.

2010.06.27. 16:41:45

@Ezerszo: Ismerd el,hogy a kietlen szó se rossz...:)

Ezerszo 2010.06.27. 20:22:49

@méhészborz: ha nagyon akarod, elismerem :)

a szó jó, csak a hely nem, ha kietlen.

Szeretem a régi, érdekes szavakat.

Ezt a mondatot múltkor hallottam egy kedves barátnőmtől, elkértem, és nekem is adta:

remélem a jó ég ad dolgot neki, hogy ne maradjon ideje velem bosszúskodni.

Ezerszo 2010.06.27. 20:28:23

Egyébként Albertfalváról, a villamos végállomástól még elbuszoztam Hárosig, ott laktunk egy faházban a Duna felett. Rém romantikus volt.
süti beállítások módosítása