Friss topikok

Amikor négy évvel ezelőtt az első ördöglakat találkozót megrendezték Bakonysárkányban még magyarázni kellett, mik is azok a fából, fémből készült a furmányos szerkezetek, amiket ezzel a nem túl bizalomgerjesztő névvel illetnek. A logikai játékokat a közhiedelem ma már a számítógéppel kapcsolja össze, pedig épp a bakonysárkányi találkozó az élő példa rá, hogy nélküle is lehet észttornáztatni, bonyolult feladatok megoldani. Más megfogalmazásban, az ördöglakat a játék és a tanulás harmóniájának megtestesítője. A logikai játékoknak nagy szerepük van a gyerekek kreativitásának, térlátásának, problémamegoldó gondolkodásának fejlesztésében – és ez Bakonysárkányban nemcsak üres frázis. A tanórákon is használják ezeket a játékokat, a Teleház klubjában még az asztalt is többféleképp lehet összerakni a különböző elemekből. Az iskola előtti parkban pedig óriás ördöglakatok is vannak.
A találkozón minden évben a logikai játékokkal foglalkozó neves szakemberek tartanak előadásokat. Ilyen címeken például, A pentominóktól a Penrose csempékig, vagy az XL25 és családja - a Meleda klubtól az Internetig. Olyan fogalmakkal ismerkedhet az ember, mint toroid, trimágia.  Székely Márton, a bakonysárkányi iskola igazgató-helyettese, a találkozó ötletgazdája, fő szervezője, az egyik évben Tíz játék - tizenegy tüskén címmel a matematikaoktatásban is eredményesen alkalmazható játékokról értekezett, s bemutatta az általa kifejlesztett nyolcas kockát is.

Az idei ördöglakatolást október 9-én, szombaton tartják, a Bakonysárkányért Alapítvány, a helyi iskola és eMagyarország pont szervezi, természetesen Székely Márton koordinálásával.
A szakmai előadások 10 órakor kezdődnek, fő téma a tetraéder a játékokban. Déltől fórumok, ördöglakat bemutatók, cserebere.

A Bakonysárkányért Alapítvány pályázatot is kiírt logikai játék készítésére, a négyes szám jegyében. Az elvárás, hogy saját ötlet legyen, vagy valamely ismert játék átfogalmazása, például a tetraéder „új” feldarabolása.
A pályázatokat szeptember 30-ig várják az alapítvány címére (2861 Bakonysárkány, Béke u. 100/a.) Érdemes új játékot kitalálni, mert az első öt helyezettet összesen százezer forint értékű díjjal jutalmazzák.
Azok jelentkezését is várják, ugyancsak szeptember 30-ig, akik az Ördöglakat Találkozó logikai játékok témakörében előadást szeretnének tartani.
A találkozóról további részletek a www.furfang.hu/ Internetes oldalon találhatók.

Kortalan játék

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: bakonyalja

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr82322686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.09.25. 17:43:46

Engem az izgat, hogy: vannak-e olyan ördöglakatok, amiket tényleg lehet lakatként használni?

Állítólag vannak, de én még csak a játék változatokkal találkoztam. Ja, meg az ördöngős ácsokkal.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.09.25. 18:03:24

" még az asztalt is többféleképp lehet összerakni a különböző elemekből"

Kreatív emberek ezt előadják lapraszerelt svéd asztallal is (tudom, hogy indokínában gyártják, de akkor is svéd) Nekem meg néha egyféleképp se sikerül.

Török Zsófi 2010.09.25. 19:28:31

Egyszer össze kellene lőni az osztálykirándulásunkat ezzel az ördöglakatos programmal.

Milfajt Ferkó 2010.09.25. 19:30:40

@Dupla: ígérem, megkérdezem van-e igaziból használható ördöglakat, és megmondom. :)

Milfajt Ferkó 2010.09.25. 19:36:33

@Dupla: ha már svéd az asztal, akkor ne lapraszerelt legyen, hanem tele minden finomsággal. (pl. lazac füstölve, pácolva, nyersen, svéd gombasaláta, vörös kaviár, áfonya (rengeteg, friss), és még mindenféle tengeri herkentyű. megyek vacsorázni. :D

Milfajt Ferkó 2010.09.25. 19:38:06

@Török Zsófi: ez jó ötlet, továbbítom az illetékesnek.

2010.09.26. 10:00:08

Bizonyára nem mondok újat,de ezen a blogon is sok izgalmas dolog van...
ordoglakat.blog.hu/

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.09.26. 15:30:11

@méhészborz: Dehogynem :)
Legalábbis nekem újdonság. És még tetszik is. Köszönöm.

magyar-magyar szótár 2010.09.29. 06:30:46

Azt gondolná az ember, hogy az őrmezeji lakótelepen túl mán nem is teremhet ilyesmi A Nemérdemes -ben...
süti beállítások módosítása