Friss topikok

Ez egy több mint 30 éve megjelent szocreál nevelési regény címe. Megpróbáltam „kiguglizni” a szerzőt, mert már nem emlékeztem rá. Persze nyoma sincs a „Mindenhatóóóban”. Valamiféle makarenkói nevelési stílust népszerűsített a mű, amelynek ifjú titán(nő) főszereplője nehéz körülmények között élő gyerekeket próbál rendre szoktatni mint a srácok mindenre elszánt osztályfőnöke.
Cseppet sem nézem le Makarenkót, elvei és gyakorlata talán most is segíthetne elvadult fiatalok jó útra térítésében, de „normális”, „átlagos” gyerekek esetében az erőszak minden formáját elutasítom, semmi egyébre nem nevelhetők vele, minthogy gyengébb féllel szemben jogszerű és megengedett az erőszak. A címbeli három pofon sem adható, amellyel a gyerekek egymás közti erőszakos cselekedeteit akarta megfékezni a „tanítónéni”, nem beszélve arról, hogy a mű egy kitüntetett helyén ő maga is lesederint egy csárdás pofont az egyik nebulónak. Ez volt (?) tehát harminc-negyven évvel ezelőtt a minta. Vajon ma mennyire lenne elfogadható egy ilyenfajta tanári magatartás? Esetleg ha nem is üthet, visszaüthet-e a tanár, tanárnő? Tényleg túl sok joga lenne a diákoknak, szülőknek, a tanároknak meg semmi?
Mondhatni könnyen beszélek, hiszen engem nem ütött meg sem szülő, sem gyerek, mi több, el sem tudnék képzelni egy ilyen szituációt, persze azt sem, hogy én emeljek kezet valakire. Szóbeli erőszakot (értsd felemelem a hangom) már alkalmaztam, nem vagyok rá büszke, utólag arról is úgy gondolom, szükségtelen volt, de emberből vagyok, néha elragadnak az indulataim.
A jelenlegi társadalmi közeg nem kedvez az erőszakmentesség filozófiájának, úgy érzem, rossz úton járunk, világunk mikro- és makroszintje egyaránt az erőszak kultuszát támogatja. Még mindig nincs „rendes” törvényünk a családon belüli agresszió ellen, csak igen kevés dolog történt az iskolán belüli erőszak megállítására. Ne felejtsük el, hogy a tanárok többsége nő, az a családi minta, amellyel a gyerek érkezik esetleg olyan, ahol az asszonynak hallgass a neve, ezt terjeszti ki a tanuló a pedagógusra is mielőtt őt az iskolai életre szocializálhatná.
Sokszor mondták pályakezdő koromban, amikor a gyerekek körülményeire, szüleik nevelési módszereire panaszkodtam, hogy ezzel ne foglalkozzak, hiszen úgysem tehetünk ellene semmit. A mai napig úgy gondolom, ez nem helyes megközelítés. A megoldást abban látom, hogy a szülőket az eddigieknél jobban be kellene vonni a diákok iskolai életébe, talán így nem ellenségnek, hanem partnernek tekintenék a pedagógusokat. Ehhez arra is szükség van, hogy a tanárok is nyitottabbak legyenek ebben a kérdésben.
 

Címkék: pofon pedagógusok fóruma

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr452170612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.23. 11:33:26

szörnyű gyereknek még rémesebb a szülője, így általában nem partner sajnos

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.23. 11:35:59

a bevonáshoz szükség lenne például arra, hogy egyáltalán elérhető legyen a szülő bármilyen módon...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.23. 12:55:09

Á, szerintem ún. rossz gyerekeknél SEM segít az erőszak. Nem ez a megoldás, az erőszak erőszakot szül. Ezek a rossz gyerekek amúgy is erőszakos környezetbe szocializálódtak, mondhatni készség szintjén kezelik az erőszakot, ha ezekhez odaáll egy tanár 'izmozni', hát, jó esetben kiröhögik. Durvább tanári erőszakra annál nagyságrendekkel durvább tanulói erőszak lesz a válasz. Amellett pedig, ha zárt intézményről van szó, a tanári erőszak hullámai a gyerekek között cunamit gerjesztenek, az erősebb gyerekek még autoriterebb módon fognak uralkodni a gyengébbeken, az idősebbek a fiatalabbakon, stb. Legyek ura, Ha..., a Sopsits majd minden filmje - rengeteg irodalom és filmes adalék van ehhez a témához. Én is tanár lennék elvileg, bár soha nem tanítottam. El tudom képzelni azt a szituációt, amikor a tanerőnek igencsak viszket a tenyere, de innen, a pályán kívülről csak azt tudom mondani, hogy mindig kell hogy legyen más megoldás, mint az erőszak.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.23. 13:32:14

Cincáljuk szét egy picit ezt a csúf erőszakot!

Addig rendben van, hogy tanárember legyen matekszakos, meg töriszakos, ne erőszakos...

Az viszont egy másik történet, hogy ha a butuló nebuló úgy dönt, hogy lekever egy sallert a tantóbácsinak/tantónéninek, akkor a pedagógusnak legyen már joga visszakézből megkontrázni a sallert...

És néha bizony a megelőző agresszió is eredményes tud lenni.
Történt egyszer a nyolcvanas évek derekán, hogy egy osztálytársammal összevesztünk. Még nem ütöttük egymást, csak anyáztunk egy kicsit, és igyekeztünk elhitetni a másikkal, hogy ha nem zsugorodik ponttá, és nem kér engedélyt meghunyászkodni, akkor kiseb-nagyobb (inkább nagyobb) sérüléseket fog elszenvedni.
Megjelent a tantóbácsi, mindketten kaptunk egy parasztlengőt, fülönfogva bevonszolt minket az osztályterembe, nyakunkba omlasztott egy hegyibeszédet, megígérte, hogy ha mégegyszer ilyen hülyék leszünk, akkor apáink lesznek kénytelenek végighallgatni egy hegyibeszédet, és végül megkért minket, hogy gondolkozzunk el az erő-ellenerő/hatás-ellenhatás törvényszerűségein.

Az arcunk még este is sajgott, a fülünk néhány óra alatt elveszítette pirosságát, de azért még fájt. Hosszú ideig nem volt kedvünk sem verekedni, sem egymás anyját emlegetni.

Török Zsófi 2010.07.23. 14:53:53

@vészmadár (pica pica): Talán ha elemista korától megszokná a szülő, hogy rendszeresen bevonják az iskolai ügyekbe, más lenne a helyzet.
@efes: @Dupla: Én sosem tanítottam kicsiket, de ott sem tartom elfogadhatónak a pofozkodást.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.23. 18:12:40

@Dupla: szvsz, ha a tanuló konkrétan megveri a tanárát, akkor az jogos önvédelemből leütheti. Nincs olyan törvény, amely megfosztaná az áldozatot önmaga védelmétől.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.23. 18:16:31

Amúgy pofont még én is kaptam a nyugdíjas napközis tanár bácsitól, de a pajeszhúzás, a kőkemény koki, és a méteres vonalzóval adott körmös is játszott. Amikor kajakozni kezdtem, volt beavatás, simázás néven, ami kenulapáttal a seggre mért ütést jelentette. Igen fájdalmas volt. A seregben dettó volt minden, kopaszként, egész éjjelen át tartó vonatozástól a VV kesztyűvel a buzinak kikiáltott szerencsétlen kopasztársunk farkának kényszerű kiveréséig.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.23. 18:34:25

@efes: törvényekhez nem értek, ahhoz ész is kellene, az meg nekem nincs.
Arról azonban napjainkban (igazából az utóbbi 3-4 évben) elég sokat hallani, hogy:
szülő megagyalta a tanárt egy rossz jegy miatt...
diák megtámadta/megszégyenítette a tanárát...
tanárt beperelték, mert megtötte a kölköt...
tanár végígnézte, hogy diákjai megaláznak/megvernek egy gyengébb diákot (vagy egy boxolókölköt, aki simán ledarálhatta volna az ellenfelét, de ezzel eldobta volna a sportot)...

Nem vagyok vérszomjas pofongép, de hiszek abban, hogy alapjában véve a homo sapiens csak egy primitív állat. Fiatal egyedeinek neveléséhez a jutalmazás-büntetés finom arányára van szükség. Legtöbb esetben a szigorú tekintet, az emeltebb (vagy épp gyanúsan csendesebb) hang, pluszfeladatok kiosztása, stb is elég kemény büntetés. Néha viszont keményebb eszközökhöz kell nyúlni. Hangsúlyozom: Csak néha... nagyon ritkán... de akkor határozottan.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.23. 18:47:11

én a suliban a fegyelmi bizottságot is viszem, 3 év alatt nálunk 150-180 fegyelmi ügy volt, szval elég keményhelyen tanítok...

azt gondolom, a gyerekkel semmi mást nem kell megértetni (ez felnőttre is igaz), hogy minden, amit tesz, annak módszeresen következménye lesz... én nagyon hatásosnak tartanám, ha mondjuk lenne 5-6 olyan iskola az országban, amelyik fogadná a problémás eseteket, de a lényeg az, hogy kifejezetten távol a lakhelytől: igenis a pécsit miskolcra kell tenni, a Sopronit meg szegedre... és ha majd 14 bórát kell vonatoznia, kollégiumban lakik és ezt anyuka fizeti, aki ezeért előveszi, helyre kerül az agya, ebben biztos vagyok...

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.23. 18:55:40

@vészmadár (pica pica): és ki vállalná, hogy egy ilyen suliban tanít?
Itt a környéken van egy kötelező beiskolázású, és hallom a buszon az onnanjövő gyerekeket, kinek milyen bírósági ítélete van, meg amikor legutóbb elkapták lopással, akkor elővették az előző ügyeit is - úgy gondolom, ha fiatalkorú bűnözőkkel szeretnék foglalkozni, akkor nem tanárnak megyek, hanem szociális gondozónak, vagy hasonlónak
és egy ilyen problémás iskola továbbképző intézmény is lehetne, amolyan börtöniskola, kamaszoknak

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.23. 18:56:49

@vészmadár (pica pica): vagy úgy gondoltad, hogy kemény örző-védő szolgálat működne egy ilyen suliban? mint az amerikai filmekben, fémkereső kapuval, belépéskori motozással?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.23. 18:57:53

@Budai Hella: én is ilyen kötelező beiskolázásúban tanítok, egy volt bányászvárosban, 60% cigány tanuló, 55% hátrányos helyzetű, osztályonkánt 1-2 SNI-s. nem olyan lehetetlen az, mint az angolkisasszonyok hiszik, csak le kell ereszkedni a nagy rózsaszín fellegekből, ennyi:)

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.23. 18:58:30

Ez a távolság dolog ez érdekes. Amikor még volt hazánkban sorállományú had, akkor sorozótisztjeink/laktanyaparancsnokaink előszeretettel használták ezt a módszert, és működött is. Lenti mellett laktam, és tudtam, hogy ott az erdő mögött az ország egyik legkeményebb gladiátorképzője működik. Gyakran láttam, ahogy a nyírségi/hajdúsági ErősJóskák megszelidültek. Lenti környéki kopaszokat meg minimum Rétságra, de inkább a Kunságba vonatoztatták.
Persze az, hogy a dolog működik, az semmit sem jelent. Tuti hogy az emberi jogi aktivisták leszednék rólad a keresztvizet ezért az eretnek gondolatért.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.23. 18:59:39

aza baj, túllihegik ezt a dolgot azok, akik ilyen intézményt eddig csak elképzeltek... én megazt mondom, okos gyereket a rossztanár is tud tanítani, az nem feladat... nálunk a gimiben taníytók adják néah elő, hogy mert ők az igazi pedagógusok, aztán amikor áttanítabak ide, mert közös iskola vagyunk, rájönnek, hogy baromira sokat kell még tanulniuk, mit jelent a tanítás...

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.23. 19:02:14

@vészmadár (pica pica): én sem tanítottam soha elit helyen, de ha egy kötelező beiskolázású ilyen kemény, akkor milyen lehetne az a suli, amiben direkt gyűjtik a problémás eseteket
ja, és 3 sni-s gyerek volt a legutóbbi osztályomban, az elit gimiket leszámítva ez az arány mindenhol

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.23. 19:03:38

nem érted a lényeget, nem külön erreszakosodnának, csak a kötelező beiskolázásúak között kellenének ilye cseretolonc-egyezmények, hogy én küldöm Komlóról Makóra, te meg viszont... kollégiumot biztosítunk... ennyi az egész... ne fegyenctelepet képzelj el:)

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.23. 19:04:10

@vészmadár (pica pica): érdekes egyébként, ahol régebben Török Zsófival együtt tanítottunk, a gyerekek nem voltak túl jó tanulók, rengeteg volt a bukás, sni, de tanár elleni agresszióra soha nem volt példa, és gyerekek között is évente ha egyszer előfordult

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.23. 19:05:18

@vészmadár (pica pica): és tanítás után ki felel a kiskorú problémás gyerekért? mert akkor ehhez rengeteg jólképzett kollégiumi nevelő kéne

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.23. 19:09:43

@Budai Hella: így van, vannak kollágiumi nevelők. ahogy nem mindenki való tanítani ezekbe az iskolákba, úgy az ilyen kollégiumokba sem... oké, nekem erről nextráém véleményem van, bén a tanárok 80%-át alkalmatlannak tartom, de hát ez talán tényleg szélsőséges... amőgy főként a magyar-esztétika szakosokra utazok:)

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.23. 19:21:10

Két történet. Nem kötözködés, nem ellenvélemény, nem megoldás, csak amolyan 'kenőzsír' a témához:

1. Ismertem egy kiskölköt, aki már ovis korában rettegésben tartott 10-12 vele egykorút, és az apja pofonjait lerázta magáról, dadust simán lekurvázta... Általánosban első osztályban felállt a padból, kisétált a katedrához, bokánrúgta tantónénit, és visszaslattyogott a helyére... Jó úton haladt affelé, hogy idősebb fiúk bevegyék a bandába. Tantónéni behívott tornaórára egy karate mestert. Őreg karatés kiszedte a 4-5 legrenitensebb kölköt, és egyesével, személyesen megggyőzte a szülőket, hogy a gyerek nagy tehetség, jó lenne, ha heti 3 alkalommal edzésre járna.
Kiskölök azóta felnőtt. Nem lett fekete öves, és nem is lesz, mert már nem karatézik, de megszelidült, fegyelmezetté vállt.

2. Olvasási nehézségekkel küzdő, lassan mozgó, lassan, és kissé hibásan beszélő kiskölök... igazi kalácsképű bugyuta mamlasz... Alsótagozatban nagyon vacak volt az átlaga. Osztályfőnök szerint a max ami kihozható belőle az egy szakmókusképző, de nagyon kell figyelni, hogy valami észt és ügyességet nem igénylő szakmát kell neki keresni. Piarista atyák ráncbaszedték. Diplomája van. Bár szerintem lehetne kicsit szélesebb látókörű is, nagyon művelt, olvasott.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.23. 19:24:13

@Dupla: ezek sajnos egyedi esetek
a 2. eset az gyakrabban fordul elő, valami tanulási nehézség lehetett a háttérben, vagy egyszerűen későn érő típus volt

@vészmadár (pica pica): szaktól független, a régi helyemen egy jobb suliból érkezett biológia:)) szakos kollegina fakadt sírva egyszer

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.23. 19:37:24

@Budai Hella: Persze, ezek csak egyedi esetek, és egyik esetben sem működtek a hagyományos módszerek, és valószínüleg nem működött volna a vaskéz sem.
És lehet, hogy tévedek, de szerintem pont az ilyen egyedi esetek bizonyítják azt, hogy:
-ha a szülő és a tanár kommunikál, és találnak valami közös alaphangot, közös célt, akkor van megoldás
-nem lehet olyan módszereket találni, amik mindenkinél működnek. Extrém kölkök extrém bánásmódot igényelhetnek, és helyenként a vaskéz/pofon is működhet.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.23. 19:39:15

@Dupla: itt megint visszakanyarodtunk, ha a szülő és a tanár kommunikál - a problémás gyereknél általában a szülő is problémás, és nem kommunikál, vagy nem megfelelően

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.23. 19:54:44

@Budai Hella: Tudom, ez megint kötözködésnek tűnik, de tényleg nem annak szánom:
Szerintem fordítva van. Problémás szülők esetén nagyobb az esély arra, hogy a gyerek is problémás legyen. De akadnak problémás gyerekek rendezett családi háttérrel is. És láttam én már nagyon gáz családokat, ahol a szülők bármit megtettek volna, hogy a kölök ne juson az Ő sorsukra, csak nem tudták hogy mit kellene tenni... pedagógus pedig nem tudott leereszkedni az Ő szintjükre, nem ismert olyan módszereket, amivel hatni lehet rájuk...

Ja, és nem mondom, hogy könnyű... mégcsak azt sem mondom, hogy ha pedagógus lennék, akkor jól csinálnám... igazából még a saját gyerekeim jövője miatt is aggódok...

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.23. 20:01:01

@Dupla: ez ugyanaz, amit én mondtam: gyakori a problémás szülő - problémás gyerek páros

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.23. 20:02:32

@vészmadár (pica pica): úgy már jobban hangzik, hogy nem kifejezetten büntetősulik, hanem csereegyezmény
ilyesmi szerintem Bp-en működik az általános iskolák között, időnként átvesznek egymástól problémás gyerekeket, hátha az új környezetben összeszedi magát

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.23. 20:12:32

Hát... Budapest-Budapest az csak egy kis levegőváltozás.
Tessék csak azt elképzelni, hogy Nagykanizsáról passzolnának néhány gyereket Budapestre! Az komoly kultursokk lenne. Fordított írányban szintén.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.23. 20:24:03

@Budai Hella: Tulajdonképpen tényleg ugyanazt a szürke behemótot nézzük, csak Te egy vaskos, rugalmas tömlőt látsz, én meg egy büdös, ritkás szőrű ecsetet.

magyar-magyar szótár 2010.07.25. 07:02:03

Cigaanygyerekek tizereit eszkoezoekkel verik a szueleik testveereik, az anyja letapossa a sparhelt elee a nagylanyt s rugdossa, ez szaamit vereesnek, egy pofont maar fakirkeent fogadnak
sok iskolaaban valooojaban kinevetik a pofozkodooo tanart
verekedni se tud
persze azeert a szueloe elegtettelt vesz
kolleeganoem, akitoel sokat tanultam, jelkeepesen egy palczacska erinteeseevel vert
vagy csak legyintett eerintees neelkuel ees a
hazazavart gyerek
illegaalis napkoezit tartott
hozzaa szoktek az iskolaaba a gyerekek foeleg a laanyok akiket mosaasra otthon akartak tartani
egy ilyen legyintest is sirassal fogadott
Nem szeret tanarneeni
mondotta a valooban, haat.. galaad gyermek
Egyebkeent itt is elmondom
Makarenko nem pofozkodott hanem leverte a profi buenoezzoet mint vak a poharat, oekoellel
ees jool is tette, nem tehetett maast 18eeves profi rabloogyilkos sal.
Ez joe teema
szeptemberben ujra fel kell tenni
majd een hozzaa a Makarenko jegyzeteimet
egyebkeent Maqkarenkoot ma is csak ajanlani tudom minden pedagoogusnak
ees politikai okokbool is
depolitikai /antipolitikai okokbool meeghozza

magyar-magyar szótár 2010.07.25. 07:03:01

@Dupla: Jobb szeretneek Karcag Deeli cigaanyvarosi gyerekeket taniitani mint Dopeman tiipusuu nyoockeres csicsaakoook fiait

Török Zsófi 2010.07.25. 13:39:19

@magyar-magyar szótár:Tisztában vagyok vele, hogy ebben a közegben emberként, nőként, pedagógusként sokkal védettebb a létezésem, mint az ország kevésbé szerencsés régióban élő társaimé. "Cigánygyerekből" többnyire csak a rendesen szocializált "darabokkal" találkoztam, akiket otthon sem vertek, így az iskolában sem voltak erőszakosak. Mindenki csak a saját életének tapasztalatait oszthatja meg másokkal. Éppen ezért lenne jó, ha minél többen írnának saját nevelési elveikről és gyakorlatukról.
süti beállítások módosítása