Friss topikok

 Az öko- szócska mint előtag (praefixum) mainapság valamiféle önmagunkat vállon veregető, lelkiismeretünk megnyugvását hatékonyan elősegítő varázsformulává terebélyesedett.
 Olvasom, hogy izlandi hypercool ékszerész ténykedése nyomán valóságos ökogyűrű-boom zajlik épp a divatvilágban. Az általában platinából készült ékszerekbe élő mohanövénykét applikált a kétségkívül ötletes alkotó, melyet – hasonlóan más növényekhez – ápolni, öntözni, szeretni kell. Az ilyen terméket megvásároló hölgyike (az alapmodell ára kb. 580 € + a Rejkjavík–Kajászószentpéter útvonal postaköltsége) nyilvánvalóan tökéletes elégedettségben önnön nagyszerűségével paskolhatja meg esténként rózsaszín arcocskáját: tett valami fontosat Gaia Istenanya megmentéséért.
 
O, sancta simplicitas!
 
 A platina rendkívül ritka fém. A földkéregben az aránya kb. 10 ppb (parts per billion - rész a milliárdban, milliárdod rész), azaz nagyjából 1: 100 000 000 (százmilliomod). Ha úgy vesszük, persze kb. 2,5-szer gyakoribb az aranynál, ámde – azzal ellentétben – sehol nem található meg igazán koncentráltan. Nem érceiben fordul elő, hanem apró platina-konglomerátumok (termésplatina) formájában, más platinafémekkel (ródium, palládium, irídium) együtt, erősen lúgos kőzetekben. A meddő kőzettől (azaz a kibányászott kőzet 99,8%-ától) mechanikai aprítás után ún. iszapolással különítik el, és nyersplatina formájában dúsítják. Mindezek után elektrokémiai vagy termokémiai módszerekkel „nemesítik” tovább e valóban megkapó kémiai tulajdonságokkal (számos egyensúlyi folyamat lehetséges katalizátora) és előkelő megjelenéssel bíró fémet.
 Amikor tehát hősnőnk az ujjacskáján domborító gyűrűbe foglalt darabka természetet istápolja, egy kb. 150 m3 kőzet tátongó helyén maradt Hold-krátert, egymillió liter vizet, egy kisebb városnak elegendő villamos energiát, kb. 5 tonna, szállítás során kibocsátott szén-dioxidot, 800 000 liter erősen lúgos szennyvizet és majd 1 tonna magas nehézfémtartalmú iszapot pátyolgat. S ekképpen húsz focipályányi ökológiai lábnyomot hagyva a bolygón, boldog elégedettségben hajthatja álomra buksi fejét.
 
 

Megkésett preambulum: az LCA (Life Circle Analysis – életút-elemzés) egyszerűen szólva azt jelenti, hogy a lábunkon lévő bőrszandál életét a tehéntől a szemétdombig nyomon követve tárjuk fel, az adott terméknek mekkora is a valós környezeti hatása.   

Címkék: környezet öko platina

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr642128716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.04. 15:11:14

és hogy kell ápolni a beapplikált mohát?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.04. 15:21:09

ilyen permetezősen, vizet kell frecskelni rá, esetleg lehet tápsó-oldat is... egy csipet föld is van ugyanis alatta...

a másik tippem, hogy valójában egy mikrochip vezérli a gyűrűbe ültetett mesterséges fű növekedését.

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.04. 15:39:01

Na, most legalább meg tudom magyarázni a feneségemnek, hogy miért nem kap tőlem platina gyűrűt. (az, hogy az általa megkeresett pénzt nem akarom hülyeségekre elverni, az nem volt komoly érv)

Ezerszo 2010.07.04. 16:07:55

Mindenről az izlandi ékszerész tehet. A rózsaszín arcú szőke naiva, csak bedőlt a hülyeségnek.

Olvastam, hogy Alaszkában, egy egyébként magyar származású idősebb hölgy, a jávorszarvas ürüléket helyezte el ízléses csomagolásban, s annak eladásából él fényesen. Még Európába is exportálja.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.04. 17:20:52

@Ezerszo: vajon mennyibe fáj most egy adag jávorszarvas-exkrementum?:)

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.04. 18:41:02

Beszállnál a bizniszbe, mint kizárólagos közép-távol-kelet-közel-európai nagyker? Vagy hamisítani akarod?

Ezerszo 2010.07.04. 18:50:15

@vészmadár (pica pica): azt hiszem, valamelyik National Geographic számban volt vele a riport, tavaly, vagy az azelőtt.

Nem emlékszem, de megpróbálom megkeresni.

Kedvenc példám az ökoátverésre a Tetra Pak. Amikor elkezdték építeni a budaörsi gyárat a foodapesten tartottak sajtótájékoztatót, hogy milyen környezetbarát is a csomagolóanyaguk. Bemutatták a külhoni példát a dobozok összegyűjtésére és újrahasznosítására (építőanyag, konkrétan válaszfal, irodai használati tárgyak stb.) Letették a nagy esküt, itt is lesz majd ilyen gyár. Na, nem lett. Netán, ügyesen titkolják?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.04. 18:59:30

@Ezerszo: tavaly voltam egy "Hulladékból termék" kiállításon. Ott csakis magyarországi céget termékeit mutatták be, és ott volt tetrapakból darált-préselt, elég fura színű mappa, válaszfal meg ceruzatartó.

Ebből arra gondolok, talán van ilyen cég, de persze simán lehet, hogy csak kiviszik Németországba a TP-ot, feldolgozzák, és ezt a másodnyersanyagot hozzák aztán vissza, amiből nálunk gyártanak ezt-azt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.04. 19:00:28

@Dupla: esetleg forgalmazóként, és cserealapon küldenénk a mangalica-terméket:)
süti beállítások módosítása