Friss topikok

 

Hogyan ismerjük meg a hajléktalanság valódi attitüdjét és igazi motívumait?
-jutott eszembe a tegnap valóban tartalmas vitáról.
Avagy terjengős lábjegyzet Ezerszó cikkéhez.
 
Egy körrel, mégpedig a IV-V. fázisú alkoholisták kimetszésével a hajléktalanság több rétegét is  megismertük. Szerintem. Általában a cucojológia fordítva szokta szemlélni a pénzért vásárolható bemesélések alapján.
 I. fázisú alkoholista az, akinél kialakul valamiféle reflex ("ok") az ivásra. Egyszer bánatában leissza magát, s úgy érzi, az használt. És akkor azontúl máskor is alkalmazza, aztán egyre többet lesz bánatos. Sofőr -a pestjárás stressze oldására este legurít pár sört. És már rutin neki a pestezés, de még mindig stresszel, pedig térkép nélkül ismeri már a Várost. Rutinból járja, de este otthon előadja magát, hogy most ű jaz ideg vígatta iszik.
azaz már II. fázisú lesz. Itt még van talán visszaút..
a III. fázisú alkoholista súlyos függő, de még nagyon nehezen (az elvonás kóros következményeivel való küzdelmével pl) visszatéríthető..
a IV. fázis már menthetetlen
az V. fázisban véglény-szerű, pl. mocsárjáró, furcsa magastérdemelés szerű lépésekkel járdal, már széjjelette az idegrendszerét a pia, józanon is iszapos a beszéde, teljes dementia, jó máj, hasnyálmirigy és gyomor, szív érrendszer megmaradásával a pia az agyát hígítja el...
Tudok egy igaziírónőt, aki 1500 Ft-os óradíjat fizetett hajléktalanoknak a szokásos mesi'-mesi’kért.
 
Volt egy hajléktalan szomszédom. És ez is segíthet a teljes megismerésben. Az otthonában hajléktalan vizsgálata.
Nem mesélik el nekünk a hajléktalanok a történetük elejét. De ismerünk alkoholista fiatalokat, akiket szerelmük választás elé állít és persze ez a II-III. fázisú alkoholista már inkább a piát választja. A pia nyomja benne a gombot: veszekedést provokál, otthagyhatja a randit és mehet inni nyugodtan. Élete-szerelme-felesége, gyerekeinek anyja sírva csimpaszkodik térdébe, ne menjen el inni, ne vigye el az utolsó javakat, az utolsó százast, ötszázast, ezrest, ma már tizes't [10000 Ft-ot] elviszi.. és vak gyűlölettel rúgja le magáról azt, aki még szereti. Banális fázis, de a mesi'-mesi'kékből rendre kimarad. És nem a kialvásos reflex törli ki. Sokakat vígasztalok ezzel, amikor a piás szerette állat vele, az nem ő, hanem az állat az emberben: a beteg: az alkoholista, a kettéhasadt személyiség függő-fele. Banális, hogy: részegnek szörnyeteg, józanon szeretnivaló, kedves ember.
 
Van, aki jókedvében iszik. Szociális ivó, társaságban tud inni... ők még ismernek is valami mértéket, az eufóriáig isznak, ritkán kiütésig. (A David Hasselhof-féle sikerember-alkoholista vidám-piás... )
 
A szomszédom, az otthonában hajléktalan kihülés következtében halt meg. A saját házában. Hajléktalan az otthonában? Igen. Egy talicska tüzelő volt a szobájában én vittem oda neki , de nem gyújtott be. Ha begyújtottam, nem táplálta a  tüzet. Amikor ételt vittem, nem ette meg, mert éhgyomorra a kevesebb ital is jobban hat. Az alkoholisták családjaiban sokszor ez is a konfliktus egyik állandósult gócpontja, az étkezés, nem jön enni, nem eszi meg, túrkálja az ételt, mondvacsinált balhékat rendez. Már ösztönöket ír fölül, alapösztönt, pl. az evését, az alkoholéhség.
 
Hát Budapesten mennyi hajléktalan él saját otthonában. Sajátmocskában, piszkában.
 
A szomszédom a kamrába járt szarni. Nem, mintha nem lett volna képes kimenni a budira. Nem is volt teleszarva a budija. Egyszerűen nem volt már igénye, késztetése kimenni a pár kecskebogyó miatt. A mámor alapszinten tartásán kívül más nem érdekelte, minden más mozdulatot azon kívül, ami az italhoz juttatta, feleslegesnek tartott, az arca vagy keze megmosását is. Munkahelyén megbecsülték, amikor már nem akart bejárni a busszal, ha fontos volt, az igazgató kiküldette érte az autóját, a sofőr kibélelte pokróccal és papírral.
A fizikaimunka csökkenti az ital hatását. Más tíz üveg sör tíz kemény óra kőművesmeló alatt és más a kocsma ivójának hűvösében. Ha kevesebb italra telik, inkább nem dolgozik. Ha dolgoznia muszáj és a szintet nem érheti el, nem itatják eleget vagy visz magával zugban piát vagy elszökik vagy otthagyja a melót, így neki nem kell.
 
A hajléktalanok egy része az elől a környezete elöl menekül, ahol még ismerik azelőttről. Ismerik a sorsát. A valódi történetét. A sajátsorsát így eldobja és felvesz egy általánost, az ismert mesi'-mesi'-t, amit aztán mondjuk egy cucojológijus vagy sajtómunkás megvehet. Az életútja délelőttjét ismerők előtt nem lehet úgy áldozat, mint akik a törpeszakállas roggyant, 67évesnek látszó ötvenéves apókát ismerik...
Nem azt akarom mondani, hogy ők mind-mind saját maguknak köszönhetik. Csak azt, hogy a történeteik egy részét, a javát méghozzá, nem ismerjük. Azt sem akarom állítani, hogy nem érdemelnek részvétet vagy sajnálatot. Csak azt mondom, amelyikükön még segíteni lehet, azon CSAK a részvét CSAK a sajnálat, a csak oda-adás nem segít.
 
Az egyik volt főnököm is hajléktalan. Persze piás. Én is piásnak indultam. Én az utcai ajtón mentem a kocsmába, ő hátulról. Én a deci rumot külön ittam meg, a kólával lenyomattam, ő egyben itta meg és háromdecis fröccsöspohárban. Ha él még, odaföl A Város-ban, valamelyik paplannal szigetelt favellában. Hatvan fölött jár, aligha él, már tíz éve végső, V. fázisos volt. Kapcsolatai révén kapott valami buliállást, őr volt egy telepen, az volt az utolsó információja a volt családjának róla. Diplomás, fiatalon értelmes ember volt, sikeres. Talán éppen a korai karrier, a sikeresség ártott meg neki.
 
Egy céghez jártam be, volt ott egy irodista, turka ruhákban, büdös és az alkoholtól is bűzlött. Egyszer féltréfára véve kérdeztem a szigorú személyzetist, hogy lehet az, hogy ez a  nő bátor inni munkaidőben. Azt mondta a személyzetis, mindenkit lehet pótolni a cégnél, még őt magát is, de ezt az asszonyt nem, négy nyelven ír olvas, beszél. Amíg be tud járni és elvégzi a munkáját, megtartják. Még reggel úgy ahogy rendbeszedi magát, valahogy elviselik, van egy külön kuckója.
 
Ez is lehet segítség a szinten tartásban. Amíg lehet, tartani a szalmaszálat. Ez az ember, ha már az egyre koszosabb, retkesebb, egyre bűzlőbb odújába hazament, csak arra törekedett, mihamarabb kiüsse magát. A zugivók kiütésig-ivó típusok. Bár a kocsmarisztokrata is otthon üti ki magát. De reggel még fölküzdött   valami szintre, lesimogatta a szoknyáját, áldozott sprére, hogy lefújja a ruháját, evett is valamit, be kellett mennie, mert várták. Sok embert már a piásság gyanújára eldobnak, meg sem kérdezik. Nem tűrik meg , ezzel bukását sietetik.
 
A beismerés segíthet. Az I. fázisú alkolistával elnéző a környezet, kerülik a konfliktust, észre se veszik. Ezt a szintet tolerálja a társadalom, "alkalmi ivó" évente párszor issza le magát. Más-más a szint,van aki egyetlen jólsikerült mámoros euforikus berúgás miatt már függő lesz és lehet, hogy valaki rendszeres borozgatás 20 éve után sem. Ha nem borozhat, nem érez többet, mint a dinnyeéhség a dinnyeszezon lecsengése után. Összefut a nyál a szájában a bor szó hallatára vagy a bor illatára, de ha nem ihat, nincsenek egyéb tünetei. Nem igazán (betegesen) függő.
 
Az egyik segítség az őszinteség. Elsősorban az önbeismerés, még az I-III. fázisban. Ebben segítene a felvilágosítás. Még mindig valami hamis héroikus kép (lásd Hajnóczy Péter ÖsszesMűveit) él a piásról. Pedig nem hős, hanem leginkább önző maszturbátor az alkoholista. Nem bűn ez. De kifejlődésével egyre betegesebb. Szétesik a személyiség. Magában a hajléktalanoknak gyűjtőnevezett összeségben is vannak nemalkolista hajléktalanok. Ezrelékben kifejezhető számban az összességből. Sőt, lenne hol laknia de ezt a servúdierdőséges attitüdöt, a szabadságot választja. (Nekik jóformán mindnek van egyébként rendes munkahelye, ez érdekes...)
 
Talán a hajléktalanok "problémáival" is az a gond, ami a cigánykérdéssel, hogy nem teljesen őszintén, nem minden apróságnak tűnő részletre kiterjedően beszélünk róla.
Igen, úgy van, ahogy Görény Jenő is mondja, a kevés illemszabályból a nembeszélni! az egyik, ami megvan és általános.  Félelemből, gyávaságból, hiszen ez a társadalmiperiféria szomszédos a bűnözéssel.  Még a fehérgallérossal is ám! A hajléktalanok között vannak jogászok, akiket még nem zárt ki a kamara, építőmérnökök, akiknek megvan a pecsétje és a joga... ma az alvilágban a cégalapítás az egyik fő csapásirány, hajléktalan cég sőt, cégbirodalom tulajdonosok vannak, persze ezek dossziécégek egy íróasztalfiókban. Azaz mozaikokban ugye-ugye mennyi részigazságot összeszedhetni. 
 
Ja, jut eszembe, 2005. óta a tényfeltáró és oknyomozó újságírás meló híján válságban van. Ez talán most majd megszűnik, van meló máris elég, de talán egy apolitikus sávban is érdemes lenne tallózni. 

Címkék: hajléktalan

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr172236587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Anand_ 2010.08.22. 20:46:12

Kimaradt a hullámokban ivó. Aki néhány hónapig egyfolytában részeg, aztán akár 1-2 évig tiszta. Mindig zugivó, és kb. harmincéves koráig titkolni tudja akár a családja elől is. Általában intelligens, magas beosztású, emberséges és kedves.
A hullámok intenzitása változhat, viszont az előfordulásuk egyre gyakoribb, mélyebb és hosszabb. Hatvan éves korra garantált az összeomlott szervezet majd a halál, különösen nőknél.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.22. 21:09:09

ez jó megfogalmazás, a lakással rendelkező hajléktalan, a buszon ült mellettem 3 ilyen pasi, először a réz áráról tárgyaltak, aztán arról, hogy hozzák rendbe a lakást, mennyi a villanyszámla stb
de ért már iylen meglepetés amikor az egyik hajléktalan (vagyis én annak néztem) azt mondta a másiknak, este majd átküldöm neked emailban

Görény Jenő 2010.08.22. 21:14:29

Lakással rendelkező hajléktalan...

Tiltakozom.
Lehet, hogy:
-büdös
-koszos
-igénytelen
-alkoholista
-antiszociális
-antipatikus
de nem hajléktalan.

Csak óvatosan kérdem: Lehet, hogy a rendes embereknek nincs is semmi bajuk a valódi hajléktalanokkal?

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.22. 21:18:42

@Görény Jenő: nekem semmi bajom a hajléktalanokkal
azt nem csípem, aki büdös, koszos, részeg és a villamoson a lábam mellett hugyozik (megtörtént) - ha van lakása, ha nincs

magyar-magyar szótár 2010.08.23. 07:52:38

@_Anand_: Igen, és ezek a fickók néha alkalmilag "hajléktalannak látszók", Milliomos is van ilyen. Évente 2-3 két-négyhetes túrája van. Egyébként absztinens.

magyar-magyar szótár 2010.08.23. 07:56:24

@Görény Jenő: Hivatalosan van bejegyzett lakása... egyébként a lakásmaffia kivadássza alóluk a lakást. Másik műfaj: megmarad albérlőként a volt házában, lakásában. Még a kutya is igazít valamit a vackán.. ezek az emberek a saját (a papíron volt.. de hát egyébként? a nagyszülőpk képe a tisztaszoba pároságya fölött.. a bútort nem tudja eladni, mert tűzifa árat se adnak érte, egy Erzsébet háló több, mint 3 mázsa , de 5000Ft-ot akarnak adni érte, az ágydeszkák többet érnek, ha nem szuették...
aki a saját házába gyűjti a guberált szemetet és maga alá szarik.. az.. hajlék neki, az a hely?

magyar-magyar szótár 2010.08.23. 07:58:35

lenne a cél, hogy félretéve a hajléktalanok mesécskéit a valódi iránt metszünk. Ha belegondolsz: Nézzünk meg egy átlag munkáscsaládot, akik velünk egyidősek. Építettek egy OTP-s házat majd 2020-ban jár le a hitel (nekem nagyanyámék kifizették, amikor megugrott volna a kamat miatta törlesztés , 1990-ben.. ha nem fizetik ki az akkori százat, ma fizetnénk vagy 30ezret.. sose lenne vége..., mert most pár éve sokan beugrottak és meghosszabbították a futamidőt) Mindketten a Samsung-ban dolgoznak, egymást váltó műszakban, ez napi 14 óra otthontól távollét, kézhez kapnak fejenként 90-ezret, az 180. Központi fűtés van a házban és amikor még lehetett volna, nem szigetelték le olyan, mint amik a Nagy Booom-ban épültek 1983-1989 között. A központi fűtésre gázfűtést is kapcsoltak. Igaz, hogy októberben, novemberben sszeméttel, gizgazzal
az autógumi nagyon menő
van asszony, aki kartonpapírral fűt, összeszedi a boltokból
de mégis összejön annyi gázszámla, hogy december január februárra -180-180ezer elmegy. Ezért mentek ravasz kisnyugdíjasok távhőtámogatást kérni a kisvárosban, arra hivatkozva, hogy a gáz messzirű gyün. Csövön, távolságrú.

Ha történik valami ezzel a családdal, akkor nem megy, nem birják. vannak még gyerekek. Ha szerencséjük van, a nagyfiú vagy nagylány dolgozik. Akkor se ad haza pénzt -de legalább nem is kér. Sok ilyen családban a veled egykorú vagy 39-40 éves asszony szült még egy gyereket, hátha lesz valami... meg az egyik gyerek kirepül, jár az új gyrek után pénz.

Ebből a rétegből kerül föl sok olyan hajléktalan Pestországba, akik nem annyira súlyos alkoholisták.

Igen-igen sok az olyan alkoholista férfi, aki 45éves korára kifúj.. 18-20 éves korától dolgozik legalább két munkahelyen, egy legál meg egy "maszek" eljár valami brigáddal, otthon a műhelyben fusiban bedolgozik vagy földje van vagy efféle. nem is lehet bírni a fizikai melót, csak piával, ha feszített, 10 óra sóderlapátolás után csak akkor birom a lapátot, ha piálok, különben már nem birom. Jártam úgy, nem voltam részeg, mert kidolgozza az em,ber a piát.. csak nem érzi a fáradságot.. hogy.. majdnem összeesetem, annyi jártányi erőm maradt, hogy hazamenjek és megkérjem az öcsém, húzza a sarokról a telekre a betonkeverőt.

Amikor ez a csávó kezd kiesni a másodikmunkából, addigra a gyerkek felnőnek és kiderül, hogy ő egy büdös dög. Ugyanilyen alkoholbűzt árasztott 34 éves korában is, amikor a havi 200-at (1996-ban) összekereste... akkor nem volt büdös. Meglett minden a házban, amit az asszony akart.. elkezdenek különszobában aludni. A fickó feleannyit iszik, de részegebb, kezd leépülni. Már az egyetlen munkahelyén is a régi haverságra való tekintettel nem rúgják ki. Leszarja a család. Lepakolják a melléképületbe. Elveszik a jogosítványát itas vezetés miatt. Az asszony ügyes, halk.. nem látható terrorban tartja, takaroggyá a háztú, büdös dög! sziszegi a pofájába. Esetleg meg is veri párszor, amikor részeg a fickó (azért ezek az emberek erősek ám 49 kilósan is...) Havonta százával kerülnek föl pestre ilyen emberek, fiatal korában dolgozott fönt a brigáddal. Az ő munkaminőségére is Pestországban még fizetnek napi 5-7ezret, ennyit nálunk idele napszámban nem lehet megkeresni. Eredetileg dolgozni megy föl, sokszor össze isszedik magukatpár évre, de aztán a pia csak legyűri. Állat volt persze, megverte 26 évesen, majd 30 évesen stb az asszonyt, részegen őrjöngött, egy átdolgozott-maszekolt hétvége után.. amikor még testileg bírta a piát, 38 órás munka és ivás az agyára ment. AKKOR azonban a 25-32 éves asszony tűrt, ki kell még cserélni a szekrénysort, házfelújítás.

Gyűjteményemből: Szépen felkötötte magát, ő igazi férfi volt. (soha nem agreszív, ő jókedvű piás volt) Az asszony még egy vállakozást préselt ki belőle meg egy másik házat felújítással (a régit a gyerekeknek hagyták) amikor ez megvolt akkor lett büdösdö a csávó. És hát tényleg, XXXcm/XXX:3,12 kg kg.. egy férfi így már nemigen munkaképes, nem tudott már hegeszteni a kézremegés miatt.. nem vitték el maszekba.. fellógatta magát, jól is tette. Menjen hajléktalannak, poharat rázni Pestországba? Akkor inkább ez
süti beállítások módosítása