Friss topikok

Ott van az asztalon. Kívül zöld, belül csontfehér mázas agyagbögrében. Előző este szinte tőgymelegen került bele a tej, hogy néhány óra múltán aludttejjé nemesedjen.

Nem gyártósoron kutyulták, nincs benne bifidus esszenzis. Tehéntejből van. A jámbor négylábú egész nap a ház melletti mezőn legelészett, a nagy melegben a szilvafák árnyékában hűsölt. Villanypásztor vigyázta, hogy el ne kóboroljon. Nem mintha különösebb késztetést érzett volna rá. Tudja már a rendet.

Aki ilyen tejből készíti az aludttejét, nem bolti hűtőpultból választja, ár, gyártó, vagy zsírszázalék alapján. Háztól viszi haza kannában, üvegben, palackban. Már a fejés vége előtt egész kis kompánia várakozik, hogy a gazdaasszony előbukkanjon az istálló felől a kannákkal. Afféle minden esti program. Hallgatják a fejőgép zúgását és beszélgetnek. Asszonyok, lányok, gyerekek. Megosztják az aznapi híreket, a lányok új fiúkkal cukkolják egymást, a kicsik az udvaron játszanak, a nagyobbak a ház előtt bicikliznek. Férfiember ritkán csatlakozik hozzájuk, ők épp időben érkeznek, megkapják a tejet, s már mennek is tovább. A másik utcabeli egyedül élő férfi viszont szívesen elnézegeti a társaságot. Néha hangosan felsóhajt: - Mikor volt utoljára ennyi szépasszony az én portámon. Az asszonyok együttérzőn elcsendesednek kicsit. Épp jókor, mert elhallgat a fejőgép. A nagy kannákból fogy a tej, gyűlik a bögrében az apró, kiürül az udvar.

Az asztalon az aludttej. A bögre mellett frissen sült cipó domója. Amikor először áttöri a kanál a kellő vastagságú vajszínű fölt a tetején, s szájához emeli az ember a remegő finomságot, igazi gasztronómiai élményben van része. A kellemesen hűvös, kicsit savanykás, a bögre aljáig tökéletes alvadékot kanalazva nem az jár az eszében, hogy az emésztését, a bélflóráját javítja, elkerüli a kellemetlen görcsöket. Arra gondol, miként ballagott előző este hazafelé a tejjel. A hőség már megszelídült, a villanyvezetékre furcsa dalt kottáztak a csivitelő fecskék. mi-mi-szó-szó-mi-mi-szó. Megnyugvással tölti el, hogy még egy kisebb bögre ott várja a hűtőben.
 

Címkék: bifidus essensis aludttej

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr302094971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása