Friss topikok

 

 Mint az közismert (De a keze, Safranek? Abban volt a borotva.), a ketonok oxo- vagy másnéven keto- funkciós csoportot tartalmazó vegyületek. Transzparens vegyületük az aceton, mely a hagyományos körömlakklemosók fő összetevője volt, míg az izopropil-alkohol - köszönhetően a csábos kis lánykacsókat némiképp jobban kímélő természetének - végleg nyugállományba nem helyezte azt. A klasszikus nevezéktan szerint az egyszerű ketonok elnevezése a C=O csoporthoz kapcsolódó ligandumok felsorolásával történik, azok szoros alfabetikus sorrendjében természetesen.
 Eddig gondolom minden világos is. Mikor tehát kisvárosod egyik parkjában éjnek évadján két lánnyal iszogatva lekerül az a kis feszes felső, s mire észbe kapnál, fejed már jázminillatú combok közt motoz, s tevékenységeddel korántsem vagy egymagad, akkor elgondolkodsz azon, mi a falhozvert karimás lótüdőért nem jó az a szigorú és egzakt kémiai elnevezés, hogy 4-metil-2-hexanon? Feszes, barnára sült hasfalat cirógatsz, ajkaid közt gyöngyöt harmatoz valami aprókat sikongató élvezet, s miközben esküdni mernél, hogy az a másik lány épp a fenekedbe harap, némiképp lenyűgözve állsz a IUPAC gondosan kidolgozott rendszere előtt. Aki csak kicsit is járatos a szerves vegyületek világában (jesszus, ezt mind a szájával csinálta?), azt nem hagyja érintetlenül a probléma.
 Mert mit is fejez ki az egyszerű izopentil-metil-keton név? A C=O csoport szénatomján két kötési hely van még, nyilvánvaló tehát, hogy az egyik, ehhez kapcsolódó szerves gyök a metil (CH3). Tiszta és világos, akár csak a bizonyosság, hogy a derekadra kulcsolódó, csizmás lábak, legyenek bár akár 40-es méretűek, nem tudják teljes mértékben kitakarni a Hold fényénél vakító fehéren az utcafrontra tekintő hátsódat.
 Problémásabb lehet az izopentil-gyök precíz felrajzolása. Az izo kifejezés arra utal, nem a hagyományos, egyenes láncú propil-gyökkel van dolgunk. És itt kezdődnek a valós problémák, ugyanis a szabad propil-gyöknek legalább két elképzelhető változata van. Akárcsak az ujjakat a hátgerincen a csípőig vezető domborulatok és völgyek lassú ritmusa, úgy lüktet agyunkban a felismerés, hogy habár az izopentán csakis egyféle  lehet (a 2-metil-bután és a 3-metil-bután ugyanaz a vegyület), addig az izopentil-gyök esetében már nem irreleváns, hogy a C=O csoport szabad kötőhelyéhez közvetlenül kapcsolódó szénatomon van egy metil-csoport, vagy a másik végterminánshoz közelebbi szénatomon.
 Feltérdelsz, öledbe vonod azt a verejtéktől csillogó, barna testet, egy másik, hófehér kar vékony, gyönge ujjaival tarkódon motoz, fejed hátravetve a tejfehér combokat csókolod, s alig érted, ilyen bizonytalanságot miként hagyhat feloldatlanul egy kissé is lelkiismeretes kémikus. Vonaglik ágyékodban az éjszaka, levegőt is alig kapva fonod karod egy csípőre vagy derékra talán, s suttogod, hogy szeretlek, mindkettőt, ki mást, ki ne szeretné azt a másikat és azt az egyiket, kinek a szájából ne volna igaz ez a szeretlek, míg köldöködben ilyen vihar zizeg, vagy míg a pillekönnyű, karcsú testek táncában ilyen szépen összecsengő, bús alt dallam susog?
 
Csak az a rohadt nevezéktan, azt tudnám feledni!

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr22227282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.08.17. 09:22:15

a dugós rész teljesen elvonta a figyelmem a szakszerű és tudományos magyarázatról:D

Elkeveredett 2010.08.17. 23:30:08

A számból vetted ki... :P

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.08.18. 01:05:45

Képtelen vagyok felfogni, hogy itt most miről van szó. :D

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.08.18. 01:09:42

Mindenki keressen egy kémikust, és kérdezze meg!

Hogy szex előtt - alatt - után - helyett... nos az fakultativ :D

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.08.18. 06:59:04

Áhhh bazze.... bár ötös voltam belőle, míg foglalkoztam vele, mindig is utáltam a kémiát.

Feláll a hátamon a szőr a fenti szövegtől!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.18. 07:50:16

@Tomi from Space: küzdeni kell érte, ez egy beavatási rítus (már nem a leírt, hanem...)

Rigor Penis 2010.08.18. 07:55:58

Hülye vagy, oszt nem érted. Ez van.

Talán ha nem a pinával foglalkoznál.

Én lennék terrorista! 2010.08.18. 08:10:53

Hmm, írónak vagy költőnek is elmehetnél...

belekotty 2010.08.18. 08:44:13

Hmm.. köznapi név, régies név, triviális név és nomenklatúra szerinti. Nincs ebben semmi különös.
Faszesz, metilalkohol, metanol. Sósav, hidrogénklorid.
Az írás meg remek.

Egy vegyész.

Pipas 2010.08.18. 08:48:09

Jóvót! Kicsit emlékeztet arra, mikor fiatalkoromban elhatároztam, hogy úgy leszek nagy matematikus, hogy eltolom a matematika irányába a libidómat. ;)

Mit mondjak voltak érdekes kísérletek, de meg kell mondjam, hogy még csak középszerű matematikus sem lett belőlem. ;)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.18. 08:58:58

@Pipas: ez nem jelent gondolom közepes libidót automatice:)

Szódás Lova 2010.08.18. 10:16:11

Ez gyönyörű, megkönnyeztem .

Pipas 2010.08.18. 10:36:48

@vészmadár (pica pica): Nem, nem jelent. Nem vettem észre libidóváltozást csak húsz évre rá... mint a viccbe.

Két 80 éves papa beszélget a padon:
-- Béla, emlékszel mikor katonák voltunk és brómot adtak, hogy ne hajkurásszuk a lányokat?
-- Ja!
-- No, asszem kezd hatni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.18. 10:39:01

@Pipas: ez azt is jelentheti akkor, amatematika olyan szenvedélyes tudomány, hogy még a kiugró libidóval is csak közepes matematikusok lehetünk.

Egyébként én mindig azt mondtak, akik szerint a termésezttudományok művelői hideg, analitikus koponyák, azok még nem láttak szemüveges biológusokat összeverekedni az ugróvillások anatómiáján, (konkrétan szájszerv-ügyben).

Pipas 2010.08.18. 10:50:48

@vészmadár (pica pica): No igen, a biológusok azok állatok bírnak lenni! ;)

jiha 2010.08.18. 23:46:19

én egy fingot nem értek belőle ,gőzöm sincs mi is ennek az egésznek a mondanivalója tulajdonképpen...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.19. 08:24:14

@jiha: az a kérdésed, mire gondolt a szerző?:)

nem érdekes... bármilyen alkotás (ideértve a bevásárlócetlit is) annyit ér, amennyit a befogadónak ér. Tökéletesen irreleváns, a szerző fejében mi járt (egyébként a pina és a kovalens kötés, csak mondom), csak az az érdekes, neked ez mit jelent.

Ha semmit, akkor ez egy darab ürülék. Elnézésed érte, ennyi telt.
süti beállítások módosítása