Friss topikok

25.
július

Route 66

Ezerszo  |  19 komment

Minden utak útja. Mother Road. Az amerikai álom, Steinbeck, Kerouac, az Easy Rider-ek útja. Egy életfilozófia megtestesítője. Maga a SZABADSÁG, így csupa nagybetűvel.

 

 

 

 









Ha most valaki azt mondaná, tegyem fel magam egy behemót motorra és megyünk párszáz mérföldet ezen a legendás úton, mikorra pislogsz egyet, már csak a hátam közepét látnád. Sosem tudnád meg, legalábbis tőlem nem, hogy mi a különleges ebben a teljes hosszában 2,448 mérföld, azaz 3,940 km útban. Ami ráadásul, hivatalosan már nem is létezik, mert 1985. június 27-én, törölték az Egyesült Államok autópálya rendszeréből. (Akkor pecsételődött meg a sorsa, amikor Dwight Eisenhower elnök, a német autópálya rendszerbe beleszerelmesedve, új autópálya rendszert dolgoztatott ki az Államokban, tisztán katonai-védelmi szempontok alapján.)

A U.S. Highway 66 - vagy Route 66 1926. november 11-én született. Eredetileg Chicagoból, Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona és California államokon keresztül vezetett Los Angelesig, majd Santa Monica-ig.
„A 66-os országút a kivándorlók fő útvonala. 66-os az országot átszelő hosszú betonút, amely enyhén hullámzik föl és le a térképen, a Mississippitől Bakersfieldig, vörös földeken és szürke földeken át, fölkanyarodva a hegyek közé, átszelve a vízválasztót, aztán le a ragyogó, félelmes sivatagba, a sivatagon át ismét hegyek közé, egészen a gazdag kaliforniai völgyekig. 66-os az útja egy menekülő népnek, amely fut a por és az összezsugorodó föld elől, a traktorok dübörgése és a birtok összezsugorodása elől, a sivatag lassú északra törése elől, a Texas irányából üvöltve érkező forgószelek elől, az áradások elől, amelyek nem teszik dúsabbá a földet, sőt megfosztják maradék termő gazdagságától is. Mindezek elől menekülnek az emberek, s összekerülnek a 66-os országúton a mellékutakról, rázós mezei utakról, kerékvágásos, úttalan utakról. A 66-os a fő út, a menekülés útja.” – írja Steinbeck az Érik a gyümölcs c. regényében, amit 1939-ben adtak ki. A Pulitzer díj, amivel a regényt elismerték csak még tovább növelte az út mítoszát.

Dalt írtak róla/hozzá, "Get Your Kicks On Route 66", amit egyenesen a nagy Nat King Cole vitt sikerre, de feldolgozta Chuck Berry, a Cramps, John Mayer, a Manhattan Transfer Oscar Petersonnal, az Asleep at the Wheel, Van Morrison, a Rolling Stones, és a Depeche Mode is.

 

 

 

 

Nem Amerika lenne, ha az út mentén élők belenyugodtak volna, hogy emlékké degradálják őket. Turisztikai látványosságot csináltak az útból, aminek mintegy 85 százaléka ma is járható. 1990-ben Arizonában és Missouri államban alakultak meg az első Route 66 társaságok, amelyek példáját más államokban is követték. Még ugyanebben az évben Missouri állam létrehozta az Állami Történelmi Utat (State Historic Route) kihelyezték az első Historic Route 66 táblákat. Napjainkban az út megmaradt részét végig történelmi 66-os út-ként jelölik (Historic Route 66, vagy National Scenic Highway) és ebben a formájában turisztikai érdekességként kezd visszatérni a turistatérképekre. 

A Mother Road jó anyaként nevét adja a show biznisznek is. Televíziós sorozatban, filmekben és hely sincs, hogy felsoroljam holmindenhol lelheted nyomát a legendás 66-osnak. Ha kíváncsi vagy nézd meg a Route 66 and pop culture címszó alatt!



Amikor annyi érdekes hely van a világon, miért szeretnék motorozni egy kicsit ezen az ÚT-on? A national66 honlapján ott vannak az érvek:
* Látogass vissza egy régmúlt időszakba. Fedezd fel a 2.400 mérföldes 66-os úton, hogyan utazott Amerika az 1920-1960-as években.
* Látogasd meg az üzleteket, benzinkutakat, moteleket, turisztikai látnivalókat, éttermeket és falvakat a Mother Road mentén.
* Állj meg és sétálj egyet a falvakban, amelyek nem változtak mióta évtizedekkel ezelőtt az államok közti autópálya megépült és elkerülte őket.
* Kóstold meg az igazi amerikai hamburgert.
* Látogass el Sky Citybe, ahol a bennszülött amerikaiak ma is úgy élnek, mint több száz évvel ezelőtt.
* Állj meg a Mojave sivatagban egy elhagyatott szakasz mellett és hallgasd a millió kerék surrogását, amelyek átmentek ezen az úton.
Ha igaz, hogy egy kép többet mond ezer szónál, akkor
katt ide

Bónuszként pedig itt van Bobby Troupe dalának szövege
Get Your Kicks On Route 66
If you ever plan to motor west
Travel my way, take the highway that's the best
Get your kicks on Route 66.
It winds from Chicago to L.A.
More than 2,000 miles all the way
Get your kicks on Route 66.
You go through St. Louie, Joplin, Missouri
And Oklahoma City looks mighty pretty.
You'll see Amarillo, Gallup, New Mexico
Flagstaff, Arizona, don't forget Winona
Kingman, Barstow, San Bernadino.
Wont you get hip to this timely tip
When you make that California trip

A források és a képek lelőhelyei:

national66
motorostura.hu
wikipedia

Olvasd el ezt is: Szelíd motorosok

Címkék: route 66

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalmaskor.blog.hu/api/trackback/id/tr862175264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezerszo 2010.07.25. 20:09:04

Tagore juttatta eszembe. :)

amióta szerkesztgetem, már megtettem volna pár száz mérföldet.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.25. 20:10:35

szeretem ezt az amerikai történelemszemléletet, amikor a 70-es évek életvitele már megtekintendő muzeális érték, a századelő meg konkrétan múzeumban van:)

én meg nagymamámékkal 130 éves házban laktam még Szabadszálláson egy darabig, ami pont olyan volt, mint az ópusztaszeri skanzenfalu házai:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.25. 20:12:27

amúgy ezt most nem ironikusnak szántam, tényleg el kellene tőlük európának, de főleg Magyarországnak tanulni azt, hogy a múltat kicsit felejtsük már el...

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2010.07.25. 20:12:54

@vészmadár (pica pica): én is ilyen házban laktam, nagyiékkal,csak én a nyóckerben:))

tagore 2010.07.25. 20:24:33

@Ezerszo: megtisztelsz és egyben figyelmeztetsz. Köszönöm!

tagore 2010.07.25. 20:27:30

@Ezerszo: javítottam is gyorsan, a 69 valami Freud-i elírás lehetett ...:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.25. 20:32:04

@tagore: van egy vicc, aminek a zanzája az, hogy egy nyelvbotlás miatt van monoklim, azt akartam mondani az anyósomnak, mama, adja közelebb a sót, de helyette véletlenül azt mondtam, maga lelketlen vén szipirtyó, maga tette tönkre az egész életem.

Ezerszo 2010.07.25. 20:57:13

@tagore: sejtettem én, hogy valami hátsó gondolat működött :)

69 -úton, útfélen :)

tagore 2010.07.25. 21:08:39

@Ezerszo: jó inkább az elején beégni, utána már nincs meglepi.:)))

Dupla (törölt) · http://tartalmaskor.blog.hu/ 2010.07.26. 00:38:13

@vészmadár (pica pica): Amerika történelem-szemlélete szerintem kényszer...

Egyszer beszélgettem egy majdnem-angol lánnyal, és Ő mondta azt, hogy az angoloknak történelmük van, az amerikaiaknak legfeljebb múltjuk, az angoloknak hagyományaik vannak, az amerikaiaknak legfeljebb szokásaik. És az amerikaiak mindent megtesznek, hogy elhitessék a világgal, hogy van történelmük, vannak tradicióik...

magyar-magyar szótár 2010.07.26. 06:43:05

Gyerekkori vágyam ez, végigmenni , ha nem is a muzeális vonalon, de nagyjábool Steinbeck Utazásom Charley-val vonalán, Denver érintésével, de egy bizonyos vállalkozo -név a szerkesztoeségben- intett, hogy mainapsaag a Vidéki Amerikán keresztuel minden telepuelees seriffje megállitja az idegen -pl nuu oak-i - rendszámuu autoot

magyar-magyar szótár 2010.07.26. 06:44:35

@Dupla: Havas Henrik mégokosabbat mondott, miszerint az amerikaiaknak azért szabad nacionalista impérjalisstákoknak lenniuek mert az USA fiatal demokrácia

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.26. 09:21:06

@Dupla: Amikor a Manhattan Transfer Magyarországon játszott, Veszprémban, akkor egyikük azt nyilatkozta, hogy imád itt (Veszprémben, a püspöki palota előtti téren) játszani, mert náluk Amerikában nincs ilyen történelem a házakban. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy vannak amerikaiak, akik olyanok, és vannak, akik ilyenek. Nyilván vannak amolyanok, és emilyenek is, sőt még többféle másfajták is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.26. 09:25:28

@efes: nyilván mindenki egyéniség (monty pythonosan). De igenis létezik olyasmi, hogy egy népnek nagy általánosságban milyen a szemlélete. Az amerikai műemlékvédelmi bizottságok simán lajstromba vesznek 30-40 éves épületeket.

Mi meg a másik véglet vagyunk, 2010-ben is értéknek tekintjük, ha a kislány haját copfba kötjük és asztalterítőt tekerünk a derekára, hogy nesze fiam, aztán menjé' táncolni, hujujujuj.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.26. 10:20:36

@vészmadár (pica pica): A néptánc komoly dolog és értéket is képvisel, ha komolyan csinálják, nem divatból és nem pártutasításra. Én szívesen nézném azokat a liluló fejű, levegő után kapkodó, remegő trédű gárdistákat, akik egyszer végre beneveznének egy amolyan igazi mezőségi legényes-párbajba.

Szvsz Amerikában a 34-40 éves épületek már műemlékek, pl. a WTC is az lenne, teljes joggal, hiszen ha valami igazán amerikai, akkor az éppen az. Volt, mint ahogy ezt Oszama bácsi is éles szemmel észrevette...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.07.26. 10:41:19

@Budai Hella: semmi, a maga helyén. Régi, elavult dolog, történeti érdekesség. Azt nem szeretem, amikor meg akarják magyarázni, hogy ez a jelenben hasznos és előremutató. A másik: aki ismert néptáncosokat, az tudja, mennyire messze áll egymástól az, amit mondanak (tiszta forrásból, ősi magyar értékeink, sejj), meg az, amit tesznek (a néptánctábor konkrétan az amerikai pite zenetáborának alteregoja, egy 5 napos full orgia). Emellett MINDEN népzenész és néptáncos konkrétan teljesen alkoholista. És nem ez a baj, hanem az, hogy közben meg azt állítják, hogy... elég sokat forogtam ebben a körben, nem kivülről beszélek róla.

Tehát még egyszer mondom, nem az a baj, hogy buliznak és az erkölcsik a 15 éves diszkóbubusokéval egyenértékűek, mert ez nekem tetszik, semmi gond... csak közben ne adják elő az ihletett nemzettest-egyesítő nagyhalált:)
süti beállítások módosítása